SiolNET. Posel danes Novice
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NLB lani ustvarila manj dobička, padec zabeležili tudi na ravni skupine

0,22

termometer

NLB banka
NLB je lani ustvarila 165,3 milijona evrov čistega dobička, kar je za 12,5 odstotka manj kot predlani. Foto: Ana Kovač

NLB je lani ustvarila 165,3 milijona evrov čistega dobička, kar je za 12,5 odstotka manj kot predlani. Čisti dobiček skupine se je zmanjšal za deset odstotkov, na 203,6 milijona evrov. K temu rezultatu so pomembno prispevale vse hčerinske banke na trgih Jugovzhodne Evrope, ki so poslovale z dobičkom.

NLB je nerevidirane lanske rezultate za skupino objavila 20. februarja, danes pa jih je potrdil nadzorni svet, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz NLB. Uprava banke jih bo podrobneje predstavila v ponedeljek v spletnem prenosu.

V Sloveniji so bili lani neto obrestni prihodki pod pritiski zaradi okolja nizkih obrestnih mer, a so bili višji za devet odstotkov zaradi rasti obsega posojil prebivalstvu in počasne rasti obrestnih mer za nove posle, so navedli v banki. Neobrestni prihodki so ostali na približno enaki ravni. Bilančna vsota banke se je lani povečala za nekaj več kot odstotek in konec lanskega leta dosegla 8,81 milijarde evrov. NLB je imela ob koncu lanskega leta 94 poslovalnic in 688.546 aktivnih strank.

Blaž Brodnjak Novice Argument: Šef NLB povišico do 250 tisoč evrov označil za žalitev #Argument #video

Skupina NLB v Sloveniji lani zabeležila šestodstotno rast obsega posojil

Skupina NLB je lani v Sloveniji zabeležila šestodstotno rast obsega posojil ter petodstotno rast obsega depozitov. Zadržala je vodilni položaj s tržnim deležem, ki je pri kreditih prebivalstvu znašal 23,2 odstotka (predlani 23,4 odstotka), na področju depozitov pa 30,3 odstotka (predlani 30,7 odstotka).

Pri kreditiranju podjetij je dosegla 18,2-odstotni tržni delež (predlani 20,8 odstotka), pri garancijskem in akreditivnem poslovanju pa je ta dosegel 24,5 odstotka (predlani 25,6 odstotka). Banka je zaradi nizkih donosov v segmentu velikih podjetij osredotočena na segment srednje velikih in malih podjetij.

Blaž Brodnjak Posel danes Šef NLB bi trikrat višjo plačo

NLB Vita z devetodstotno rastjo premij

NLB Vita, za katero si NLB prizadeva, da bi ostala v njeni lasti, čeprav bi jo morala zaradi nepravočasno izvedene delne privatizacije prodati, je lani obračunala za 76,9 milijona evrov bruto premij, kar v primerjavi z letom prej predstavlja devetodstotno rast. Od tega je 73,1 milijona evrov ustvarila iz naslova premij življenjskih zavarovanj.

Tržni delež zavarovalnice brez upoštevanja pokojninskih družb je lani znašal 14,6 odstotka, kar jo uvršča na tretje mesto med klasičnimi življenjskimi zavarovalnicami v Sloveniji, je še razvidno iz nerevidiranega poročila lanskih rezultatov za skupino NLB.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin