Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
15.59

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

subvencije inšpekcija

Četrtek, 14. 4. 2011, 15.59

4 leta, 6 mesecev

Ni pomembno, da sta minister in direktor bratranca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Hidrii ostro zavračajo namige, da sorodstvo med njihovim šefom Edvardom Svetlikom in ministrom za delo Ivanom Svetlikom vpliva na odnose med Hidrijo in državo.

Ob stavki v Hidrii Rotomatiki so se pojavili tudi namigi, da je koncern Hidra zaradi sorodstva med predsednikom njegovega upravnega odbora ter posrednim lastnikom Edvardom Svetlikom in ministrom za delo Ivanom Svetlikom Hidria neupravičeno dobila subvencije za krajši delovni čas ter, da je sorodstvo vplivalo na nadzore inšpektorja za delo. Protikorupcijska komisija dobila prijavo suma Na ministrstvu za delo se nočejo izjasniti, v kakšnem sorodstvu sta Ivan in Edvard Svetlik. Po naših informacijah sta bratranca, a nimata pogostih stikov. Poleg tega je Edvardova hčerka Urška direktorica Hidrie FIN, njegov sin Gašper pa je v Hidrii direktor korporativnega upravljanja s tveganji in direktor družb in predstavništev v tujini. Včeraj je komisija za preprečevanje korupcije prijela prijavo suma, da zaradi sorodstva med ministrom za delo in tremi vodstvenimi delavci v Hidrii prihaja do navzkrižja interesov z elementi suma omogočanja koristi s strani uradni oseb. S komisije so zaenkrat sporočili le, da se bodo z navedbami seznanili.

Hidria: Namigi so popolnoma neresnični V Hidrii so namige, da naj bi sorodstvena vez med predsednikom upravnega odbora Hidrie in ministrom za delo vplivala na podelitev subvencij podjetjem v korporaciji Hidria ter nadzore inšpektorjev za SiOL zavrnili kot popolnoma neresnične. Že včeraj se je ostro odzval minister Svetlik.

Predsednica sindikata kovinske in elektro industrije Lidija Jerkič se s povezavo med Svetliki nikoli ni ukvarjala. "Nikoli nisem imela občutka, bi ta povezava Hidrii prinesla kakšno prednost. Teh vej nikoli nisem gledala. Morda sta celo skregana," je dejala in dodala, da "v Sloveniji dejansko obstaja problem "žlahte". Ne vem, če bi lahko dobili kogarkoli za opravljanje katerokoli funkcije, ne da bi bil s kom sorodstveno povezan."

Državni milijoni Podjetja koncerna Hidria so leta 2009 dobila 283.440 evrov subvencije za polni delovni čas. Na zavodu za zaposlovanje opozarjajo, da skupina Hidria ni bila med največjimi prejemniki subvencije. Skupno so namreč za ta ukrep izplačali 33.423.465 evrov.

Podjetja v skupini Hidria so sicer v letu 2009 dobile skoraj 3,5 milijona evrov državne pomoči prek različnih programov, ki jih ne vodi ministrstvo za delo: od programa tehnološkega razvoja do zmanjševanja obremenjevanja okolja z emisijami CO2.

Inšpektor: Pri izvajanju subvencij za polni delovni čas brez kršitev Na ministrstvu za finance menijo, da je nesmiselno govoriti, ali je bila pomoč Hidrii visoka. "Državne pomoči so načeloma vedno dodeljene za projekt, ki ga izvaja podjetje in so že po osnovnih pravilih omejene z maksimalno intenzivnostjo," so pojasnili. Država je leta 2009 podelila 604 milijone evrov pomoči.

Zaradi namigov, da naj bi delavci v Hidrii delali po 48 ur na teden, čeprav je šlo za subvencijo za 32-urni delovnik, je bil izveden nadzor, so poročale Slovenske novice, a inšpektor nepravilnosti ni ugotovil. Nadzor je inšpektor za delo opravil tudi v zadnjih dneh in ugotovil, da je šlo za nadomeščanje stavkajočih delavcev na Jesenicah, a sankcije v zakonu niso predvidene.

Ne spreglejte