SiolNET. Posel danes Novice
8,69

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Prodanih 60 odstotkov NLB: država iztržila 609 milijonov evrov

Kdo je največji kupec delnic NLB

8,69

termometer

NLB
Foto: Matej Leskovšek

Cena za delnico NLB je v postopku prve javne ponudbe delnic (IPO) postavljena pri 51,50 evra, torej na spodnji meji cenovnega razpona, določenega med 51,50 in 66 evrov. Država bo v tem postopku prodala 59,1 odstotka delnic NLB, s čimer bo iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov, so sporočili iz NLB in SDH. Država je banko leta 2013 dokapitalizirala z 1,5 milijarde evrov, kar pomeni, da v procesu prodaje ni iztržila niti polovice tega zneska.

Največji lastniki banke so zdaj

 • država (40,9 odstotka),
 • Brandes Investment Partners (7,6 odstotka) in
 • EBRD (6,3 odstotka). 

Ustanovitelj Brandes Investment Partners je Charles Brandes, družba pa ima sedež v San Diegu (ZDA). Trenutno upravlja skoraj 30 milijard dolarjev sredstev vlagateljev. Osredotoča se na kupovanje naložb, ki med vlagatelji niso priljubljene oziroma so njihove vrednosti podcenjene.

Luka Mesec Levica Posel danes Mesec o NLB: To ni prodaja, to je kraja. LMŠ zahteva odgovore SDH

Dosežena cena v prvi javni ponudbi delnic (IPO) pomeni, da bo tržna kapitalizacija oziroma tržna vrednost NLB ob začetku kotiranja delnic na Ljubljanski in Londonski borzi 14. novembra dosegla 1,03 milijarde evrov, so sporočili iz NLB in SDH. Za primerjavo, knjigovodska vrednost kapitala je bila ob koncu junija 1,51 milijarde evrov.

Slovenski državni holding (SDH) je uveljavil tudi opcijo presežne dodelitve in dal na voljo dodatnih 1.181.819 delnic NLB. V primeru, da bo opcija presežne dodelitve uveljavljena v celoti, se bo izkupiček za državo povečal na 669,5 milijona evrov, kar bi pomenilo 65 odstotkov osnovnega kapitala NLB.

Pri opciji presežne dodelitve gre za stabilizacijski mehanizem. Kot je slišati, je bila to zahteva velikih mednarodnih vlagateljev, ki so se zanimali za nakup delnic banke. Gre za to, da bosta stabilizacijska organizatorja, Citigroup in Wood & Company, del delnic zadržala in nato v 30 dneh od uvrstitve delnic na borzo lahko sklepala posle z namenom stabiliziranja cene.

NLB banka Posel danes Varuh kapitalskega trga tik pred zdajci: Ne smete kupiti delnic NLB!

Delnice naj bi na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati 14. novembra, ko je predvidena tudi poravnava prodaje delnic. Do takrat imajo tako vlagatelji čas za vplačilo svojih lastniških deležev.

Glavina ponosna, da se je ponudba delnic zaključena

Lidia Glavina Foto: STA "Zelo smo ponosni, da smo danes zaključili ponudbo delnic NLB. Današnja objava je pomemben mejnik v procesu privatizacije in pri izpolnitvi naših zavez Evropski komisiji. Pozitiven odziv in odobravanje s strani globalnih institucionalnih vlagateljev nas je zelo razveselilo in z veseljem pričakujemo vpis novih delničarjev v delniško knjigo," je ob tem dejala predsednica uprave SDH Lidia Glavina.

"Z današnjim razkritjem cene delnic in vpisov v knjigo naročil je NLB dosegla še en pomemben mejnik v postopku privatizacije banke. Zadovoljni smo, da je postopek potekal uspešno," pa je povedal Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB. Dodal je, da se veselijo priložnosti in izzivov, ki jih bo družbi prinesla kotacija na borzi. Zahvalil se je vsem deležnikom v tem zahtevnem procesu za korektno in aktivno sodelovanje.

NLB Posel danes Ponudbe za celoten paket delnic NLB, cena na dnu razpona

Država mora prodati delež v zameno za dovoljeno državno pomoč

Država je v tem postopku po zavezi, dani Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč banki konec leta 2013, prodajala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico NLB. Delež, ki je tokrat ostal v lasti države, bo ta morala prodati do konca prihodnjega leta. Ker bodo delnice banke kotirale na borzi, bodo ti postopki precej lažji.

NLB Foto: STA

Banka pa bo morala vse do izpolnitve prodajne zaveze Bruslju izvajati vsaj del izravnalnih oziroma kompenzacijskih ukrepov. NLB bo tako zaprla dodatne bančne podružnice na domačem trgu, 14 jih namerava zapreti na začetku decembra. Ker prodaja 75 odstotkov minus ene delnice ne bo izvedena do konca letošnjega leta, pa bo morala tudi sprožiti prodajo svojega deleža v hčerinski zavarovalnici NLB Vita.

V postopku IPO so večino delnic ponudili v odkup institucionalnim vlagateljem, manjši del pa tudi malim vlagateljem v Sloveniji oziroma fizičnim ali pravnim osebam, ki niso dobro poučeni investitorji. Ti so lahko vpisali najmanj deset delnic in jih plačali po ceni 66 evrov. V NLB bodo še danes povedali, kdaj jim bo NLB razliko vrnila.

Potrjena cena v postopku IPO, ki sta ga kot vodilna koordinatorja organizirala Deutsche Bank in JP Morgan, predstavlja 68 odstotkov knjigovodske vrednosti NLB, ki je sredi leta dosegla 75,40 evra. Že sam razpon ni bil postavljen visoko, ker razmere na trgu v tem času niso najboljše.

Del razpona ponudbene cene je tudi razpon vrednosti globalnih potrdil o lastništvu (GDR). Gre za prenosljiv vrednostni papir, ki ga izda banka in služi kot nadomestni finančni instrument za delnice nekega tujega podjetja, s katerimi se trguje v tujini. Vsako delnico sestavlja pet GDR. Razpon ponudbene cene v GDR je tako določen pri 10,30 evra.

NLB banka Posel danes Delnice NLB še danes na voljo institucionalnim vlagateljem

NLB so želeli prodati že lani

Država je banko prodajala že lani, a jo je na točki soglasja k cenovnemu razponu ustavila vlada kot skupščina SDH, in to zaradi nezadovoljstva s takratnim razponom med 55 in 71 evri (ob knjigovodski vrednosti delnice 65,50 evra) ter zaradi tveganj, povezanih s sodnimi postopki na hrvaškem zaradi prenesenih deviznih vlog nekdanje LB. Odločanje je na vlado preložil nadzorni svet SDH.

Številke ob lanski in letošnji prodaji niso neposredno primerljive. Zadnja objavljena vrednost za knjigovodsko vrednost je konec junija, medtem ko je NLB sredi oktobra državi izplačala 270,6 milijona evrov dividend za lani. Znesek vključuje 189,1 milijona evrov lanskega čistega dobička in zadržani dobiček.

NLB je za leta 2015, 2016 in 2017 državi izplačala za skupaj 378,2 milijona evrov dividend. Njena pomoč banki konec leta 2013 pa je znašala 1,56 milijarde evrov.

Bruselj pozdravlja izvajanje zavez slovenskih oblasti glede NLB

Evropska komisija pozdravlja dejstvo, da slovenske oblasti izvajajo svoje zaveze, na podlagi katerih je komisija avgusta letos sprejela odločitev o odobritvi državne pomoči NLB, je povedal govorec komisije Ricardo Cardoso.

Komentarji

38

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • m2626 / 09.11.2018. ob 11:22 +9 0

  HURA. Molzna krava levih,desnih,farov, rdečih,belih,kvazi managerjev in prevzemnikov je zmolzena in odhajaja v drugo štalo. Bi napisal to kar čutim, torej JUHUHU, vendar se bojim,da prihaja nov način molzenja. Prebivalci Slovenije pripravite se na nove butaste davke,trošarine,omrežnine in druge izmišljotine nesposobežev na vladi.

  +9 0
 • lipovec / 09.11.2018. ob 09:03 +7 0

  Bravo! Nimam več besed!

  +7 0
 • sanfrancisco / 09.11.2018. ob 09:35 +5 0

  Štrukelj si že mane roke.

  +5 0
delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin