Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
10.09

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Natisni članek

NLB IPO prodaja državna srebrnina

Četrtek, 8. 11. 2018, 10.09

5 let, 5 mesecev

Ponudbe za celoten paket delnic NLB, cena na dnu razpona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

NLB | Foto STA

Foto: STA

Institucionalni vlagatelji so knjigo ponudb v prvi javni ponudbi delnic (IPO) NLB napolnili do celotnega paketa 75 odstotkov minus ena delnica, ki ga prodaja država, je razvidno iz objave v informacijskem sistemu poslovnega medija Bloomberg. Cena za delnico naj bi medtem dosegla 51,5 evra in bila torej določena na spodnji meji cenovnega razpona.

Institucionalni vlagatelji imajo sicer še danes do 15. ure čas za vpis ponudb za delnice NLB ali morebitne spremembe ponudb. Knjiga naročil bo po neuradnih informacijah STA še danes zvečer na Slovenskem državnem holdingu (SDH), v petek pa bo nato sledila še uradna objava dosežene cene v IPO in števila prodanih delnic. Na voljo je sicer od 10.000.001 delnice do 14.999.999 delnic.

NLB
Novice Varuh kapitalskega trga tik pred zdajci: Ne smete kupiti delnic NLB!

Država oziroma SDH v njenem imenu v okviru IPO namreč prodaja najmanj 50 odstotkov plus eno delnico in največ 75 odstotkov minus eno delnico po metodi IPO. Za institucionalne vlagatelje je po načrtih na voljo 90 odstotkov deleža, ki ga prodaja.

Ta bo sicer določen v odvisnosti od količine vpisov v tranši, namenjeni tem vlagateljem in malim vlagateljem. Mali vlagatelji - fizične ali pravne osebe, ki niso dobro poučeni investitorji - so imeli čas za vpis delnic v izbranih poslovalnicah NLB od 29. oktobra do srede.

Mali vlagatelji naj bi kupili za 50 milijonov evrov delnic

Mali vlagatelji so lahko vpisali najmanj deset delnic in jih plačali po ceni 66 evrov. Ko bo znano, kolikšna bo končna cena za delnico in koliko delnic bo posameznik lahko kupil, jim bo NLB morebitno razliko vrnila. Uradnih informacij o interesu malih vlagateljev ni, po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi mali vlagatelji vpisali tja do 50 milijonov evrov delnic.

NLB | Foto: STA , Foto: STA , SDH in NLB sta sicer v prospektu za IPO, objavljenem 26. oktobra, cenovni razpon za delnico določila med 51,50 in 66 evrov. Če veljajo neuradne informacije Bloomberga, bo tako cena v IPO, katere glavna koordinatorja sta bila Deutsche Bank in JP Morgan, na povsem spodnji meji cenovnega razpona, ki predstavlja od 68 do 88 odstotkov knjigovodske vrednosti NLB. Slednja je sredi leta dosegla 75,40 evra.

Ob tej predpostavki bi država za 75 odstotkov minus eno delnico iztržila nekaj manj kot 772,5 milijona evrov. Za primerjavo: pri knjigovodski vrednosti je omenjeni paket delnic NLB vreden 1,13 milijarde evrov.

NLB banka
Novice Cenovni razpon za delnico NLB precej pod knjigovodsko vrednostjo #video

Ob tem je sicer treba upoštevati, da je NLB sredi oktobra državi izplačala 270,6 milijona evrov dividend za lani. Znesek vključuje 189,1 milijona evrov lanskega čistega dobička in zadržani dobiček. NLB je tako za leta 2015, 2016 in 2017 državi izplačala za skupaj 378,2 milijona evrov dividend, državna pomoč banki konec leta 2013 pa je znašala 1,56 milijarde evrov.

SDH se sicer lahko odloči tudi, da po trenutnih pogojih ne proda celotnega paketa, ampak le minimum 50 odstotkov in eno delnico. Vendar pa v tem primeru ostanejo v veljavi nekateri omejevalni ukrepi za NLB.

NLB
Novice NLB lahko ob prodaji pričakuje zvišanje bonitetne ocene
Ne spreglejte