Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2018,
17.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

NLB bonitetna ocena privatizacija prodaja

Četrtek, 18. 10. 2018, 17.40

5 let, 6 mesecev

NLB lahko ob prodaji pričakuje zvišanje bonitetne ocene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
NLB | Če NLB do konca leta ne bo privatizirana, bi ji lahko pri bonitetni hiši Fitch znižali trenutno bonitetno oceno. | Foto Matej Leskovšek

Če NLB do konca leta ne bo privatizirana, bi ji lahko pri bonitetni hiši Fitch znižali trenutno bonitetno oceno.

Foto: Matej Leskovšek

Če bodo NLB do konca letošnjega leta privatizirali, ji bo bonitetna hiša Fitch bonitetno oceno zvišala za eno stopnjo. V nasprotnem primeru, če torej država ne bo prodala banke, kot je obljubila Evropski komisiji, pa lahko Fitch NLB oceno tudi zniža. Trenutna bonitetna ocena NLB, ki je v stoodstotni državni lasti, pri Fitchu je BB.

Za začetek proučevanja bonitetne ocene največje slovenske banke so se pri Fitchu odločili konec aprila, danes pa so sporočili, da je ta ocena še vedno pod drobnogledom. Kot so zapisali, je kreditni profil NLB v tem času ostal ostal stabilen in je še vedno sorazmeren z za eno stopnjo višjo višjo bonitetno oceno, če ne bo kršitev zavez o privatizaciji.

NLB
Novice Strokovnjaki o prodaji NLB: Čas ni najbolj idealen #video

Če bo NLB privatizirana, lahko pričakuje zvišanje bonitetne ocene

Če NLB ne bo čutila negativnih posledic zaradi morebitne zamude pri izpolnjevanju zaveze o privatizaciji, ji lahko Fitch zviša oceno za eno stopnjo. V tem primeru namreč bonitetna hiša pričakuje izboljšanje finančnih kazalnikov banke, kar bi se odrazilo v znatni umirjenosti tveganj pri kakovosti premoženja, večjih zaslužkih ter solidni kapitalski trdnosti in likvidnostnih rezervah.

Če banka ne bo pravočasno privatizirana in bi to vodilo do kazni za banko oziroma omejitev za njeno poslovanje z vidnimi posledicami za položaj, dobičkonosnost ter kapital, pa bi se lahko bonitetna ocena tudi znižala, so sporočili iz Fitcha.

NLB banka
Novice Župani s skupno izjavo ostro proti napovedi zaprtja poslovalnic NLB #video

Država mora še letos prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnico NLB

V skladu z avgusta izdano odločbo o spremembi zavez o prodaji NLB mora Slovenija do konca tega leta prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do 25 odstotkov plus eno delnico pa do konca prihodnjega leta. V odločbi so določeni tudi izravnalni ukrepi, ki jih mora banka izvajati vse do izpolnitve prodajne zaveze.

Postopek prodaje NLB je sicer že stekel. V ponedeljek je NLB skupaj s Slovenskim državnim holdingom (SDH) objavila namero za prvo javno ponudbo (IPO) delnic na ljubljanski in londonski borzi. Ponudba se bo nanašala na najmanj 50 odstotkov delnic plus eno delnico in največ na 75 odstotkov minus eno delnico. Prospekt za IPO bodo po napovedih objavili 26. oktobra.

Novice Prodaja NLB: Desetino delnic bodo najprej ponudili malim vlagateljem #video
Ne spreglejte