Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2022,
8.54

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

3

Natisni članek

nafta

Četrtek, 28. 7. 2022, 8.54

1 leto, 8 mesecev

Nafta znova dražja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

3

Skladišče naftnih derivatov v Los Angelesu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Surova nafta se je tudi v današnjem trgovanju podražila. Sinoči se je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa nafta podražila zaradi slabšega tečaja dolarja, kar je povzročilo večje povpraševanje po nafti. Na to je vplivala izjava guvernerja ameriške centralne banke Jeroma Powlla, ki ni hotel preveč razpredati o prihodnjih ukrepih banke.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom septembra je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 98,18 dolarja, kar je 92 centov več kot v sredo. Severnomorska nafta brent za dobavo v septembru pa se je podražila za 58 centov na 107,20 dolarja.

Predsednik Federal Reserve (Fed) Powell je po koncu dvodnevnega zasedanja Feda dejal, da gospodarstvo v prihodnje čaka še več negotovosti, vendar pa naj bi do konca leta centralna banka z obrestmi prišla "do zmerne restriktivne ravni". V sredo je Fed ključno obrestno mero znova zvišal za 0,75 odstotne točke na od 2,25 do 2,50 odstotka.

EU, zastava, Evropska unija
Novice Ali lahko dramatičen padec evra vodi v njegov zlom?

K rasti cen so vplivali tudi novi podatki o ameriških zalogah nafte. Po podatkih ameriškega ministrstva za energijo so se državne zaloge nafte v zadnjem tednu zmanjšale bolj kot prej v dveh mesecih. Manjše zaloge običajno povzročijo skok cen, saj to predstavlja ali manjšo dobavo ali večje povpraševanje.

Shell s petkrat višjim četrtletnim dobičkom

Britanski energetski velikan Shell je v letošnjem drugem četrtletju ustvaril 18 milijard dolarjev (17,63 milijarde evrov) čistega dobička, kar je več kot petkratno povečanje glede na enako lansko obdobje, ko je imel 3,4 milijarde dolarjev dobička. K temu so prispevale visoke cene nafte in plina ter odkup lastnih delnic.

"V drugem četrtletju 2022 smo beležili dobre poslovne rezultate," je objavo rezultatov pospremil prvi mož družbe Ben van Beurden. Je pa ob tem opozoril, da negotov energetski trg, gospodarski pretresi in potreben boj proti podnebnim spremembam pomenijo, da bo letošnje leto predstavljalo izziv tako za kupce, vlado in podjetja.

Družba je napovedala tudi še en šest milijard dolarjev težak program odkupovanja lastnih delnic, pri čemer je Shell letos delničarjem že vrnil 8,5 milijarde dolarjev.

Cene nafte in plina so letos zaradi vojne v Ukrajini močno narasle. Vojna je povzročila tudi izstop številnih podjetjih z ruskega trga, med katerimi sta tudi Shell in njegov britanski tekmec BP.

Ne spreglejte