Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
21. 7. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Nokia Teleray Nokia 3310 Samsung Uroš Ovsenik

Petek, 21. 7. 2017, 4.08

6 let, 6 mesecev

Mobilni telefoni Nokia se vračajo, v Sloveniji jih bodo prodajali Čehi

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Nokia 3310, Nokia 6 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nokia se vrača. Ljubitelji njenih telefonov odštevajo dneve, ko bodo lahko kupili težko pričakovane nove pametne telefone z legendarno oznako Nokia. Zakaj se je slovenski podjetnik odločil, da njihovo distribucijo v regiji prepusti češkemu velikanu?

Po tem, ko jo je strateško partnerstvo z Microsoftom skoraj izbrisalo z zemljevida, je svetovno znano blagovno znamko za drobiž odkupila ekipa njenih nekdanjih zaposlenih.

Že v maju so na trg poslali prenovljeni ikonični model 3310, ki slovi kot najodpornejši mobilni telefon vseh časov. Na trg pametnih telefonov, ki ga obvladujejo Samsung, Apple in Huawei, pa bo poskušala prodreti s telefoni Nokia 6, Nokia 5 in Nokia 3.

Teleray | Foto: Teleray Foto: Teleray Medtem ko je pametne telefone Nokia v preteklosti poganjal Microsoftov operacijski sistem Windows Phone in jih povsem oddaljil od največjih igralcev na trgu, tokrat niso tvegali in so izbrali operacijski sistem Android, ki ga številni ocenjujejo kot najboljšega.

O vrnitvi Nokie smo na Siol.net že poročali:

Tudi Nokia (ponovno) našla svojega zaveznika v svetu optike in fotoaparatov 

N kot nostalgična Nokia 

Nokia 3310: legenda se v Slovenijo vrača junija

Prevzel jih je eden od največjih v regiji

Da bi propadajoča blagovna znamka v prihodnjih letih lahko doživela poslovni preporod, so očitno zaslutili tudi v češkem velikanu TCCM, kjer bodo odslej skrbeli za distribucijo mobilnih telefonov Nokia na slovenskem trgu.

Gre za regionalnega distributerja mobilnih telefonov Samsung, HTC, Meizu, CAT in nekaterih drugih znanih blagovnih znamk. Aktivno sodelujejo z 52 mobilnimi operaterji v več kot 20 državah, letno pa prodajo več kot 2,5 milijona mobilnih telefonov.

Ta številka se bo še nekoliko povečala, saj so v TCCM pred dnevi prevzeli ljubljansko podjetje Teleray, ki je že od leta 1990 generalni uvoznik in distributer mobilnih telefonov finskega proizvajalca v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.

Z Nokio tudi zaton slovenskega podjetja

Teleray je le senca nekdaj vodilnega slovenskega distributerja mobilnih telefonov.

Nokia | Foto: Reuters Foto: Reuters Še v letu 2007, ko je bila Nokia na vrhuncu in je obvladovala polovico vsega svetovnega trga, je slovensko podjetje ustvarilo več kot 52 milijonov evrov prihodkov od prodaje in več kot tri milijone evrov čistega dobička.

Z zatonom Nokie, ki je sovpadal z začetkom krize, se je začel tudi strm upad poslovanja podjetja Teleray. V manj kot treh letih je prodaja strmoglavila za 85 odstotkov, danes pa ustvarijo vsega osem milijonov evrov letnih prihodkov. V portfelju imajo trenutno zgolj mobilne telefone, ki jih Microsoft trži pod imenom Lumia.

Za Teleray plačal več kot tri milijone evrov

Čehi so podjetje odkupili od ljubljanske družbe Quaestus, ki se ukvarja z veleprodajo elektronske in tehnične opreme blagovnih znamk Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei, ZTE, ASUS, Acer, Lenovo, Canon, Hewlett Packard, Toshiba, Philips, Panasonic …

Kot kaže, je v poslovnem zatonu tudi Quaestus, ki je v lasti Uroša Ovsenika. Od leta 2014 je izgubil več kot polovico prihodkov. V lanskem letu jih je ustvaril za 18 milijonov evrov.

Lastnik podjetja Teleray je sicer postal šele februarja lani, nekaj mesecev pred uradno napovedjo o vrnitvi Nokie na trg. Njegovim ustanoviteljem Jožefu Žlendru, Radojetu Mičiću in Dušanu Rajarju je po naših podatkih plačal malo več kot tri milijone evrov.

Nekdanja Nokia 3310 slovi kot najodpornejši mobilni telefon vseh časov. | Foto: Nekdanja Nokia 3310 slovi kot najodpornejši mobilni telefon vseh časov. Gre za stare znance. Od leta 2010 je Ovsenik direktor podjetja Adriatel, katerega polovični lastniki so Žlender, Mičić in Rajar, s prodajo telekomunikacijskih naprav pa je v lanskem letu ustvarilo dobrih 13 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

Zakaj se je Ovsenik po letu dni odločil za prodajo podjetja in koliko je iztržil zanj, za zdaj ni znano. Na njegova pojasnila še čakamo.

Servisna dejavnost v roke tekmeca

TCCM je po dostopnih informacijah prevzel le glavno dejavnost podjetja Teleray, v posel pa ni bilo vključeno podjetje Teleray Servis, ki se ukvarja s servisno dejavnostjo. Zaposluje ducat ljudi in ustvari nekaj več kot pol milijona evrov letnih prihodkov od prodaje. 

Ovsenik je podjetje Teleray Servis letos spomladi prodal njegovemu ljubljanskemu tekmecu, družbi Emonagram.

Ne spreglejte