Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
16.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi Nokia 3310 Nokia mobilni telefon Na dopustu HMD Global

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 16.11

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: Nokia 3310 (2017)

N kot nostalgična Nokia

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nokia 3310 | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Prenovljena legenda iz zadnjih let prejšnjega tisočletja je dokaz, da izvirna in nenavadna zamisel ne more ostati neopažena ne glede na to, ali je komu všeč ali ne.

V obdobju, ko proizvajalci mobilnih telefonov tekmujejo, kako spraviti čim več računalniške, komunikacijske in fotografske funkcionalnosti in zmogljivosti v ohišje (pametnega) mobilnega telefona, se ideja o obujanju skoraj 20 let starega modela mobilnega telefona zdi zelo predrzna.

In pravzaprav tudi je – a je nostalgija očitno zelo močno orodje, ki privlači in navezuje uporabnike.

"Stara koka, dobra juha"

Lahko vam je všeč ali pa vam ni, ampak nova (stara) Nokia 3310 je z vidika trženja zagotovo dosegla (in presegla) pričakovanja.  | Foto: Bojan Puhek Lahko vam je všeč ali pa vam ni, ampak nova (stara) Nokia 3310 je z vidika trženja zagotovo dosegla (in presegla) pričakovanja. Foto: Bojan Puhek Nekdanje velike glave finske družbe Nokia so se po polomu nekoč vodilnega imena med mobilnimi telefoni odločile odkupiti pravice uporabe tega imena na mobilnih telefonih. Ustanovili so družbo HMD Global s sedežem v, kakopak, finskem mestu Espoo, kjer je doma tudi izvirna Nokia, in sklenili na Kitajskem proizvajati nove modele z nekoč zelo znanim imenom.

Za svojo (veliko) vrnitev na trg so se odločili za morda nekoliko presenetljivo potezo: na podlagi velike uspešnice in takrat enega od najbolj prodajanih mobilnih telefonov iz leta 1999 so predstavili nekoliko posodobljen istoimenski model – na trg je (znova) prišla Nokia 3310.

Adut, ki ga drugi nimajo

Kdor pri mobilnem telefonu išče čim več, bo ob novi stari Nokii 3310 verjetno ostal razočaran. Kdor ne pozna stare Nokie 3310, bo najverjetneje sklenil, da za enak denar ali morda celo manj lahko dobijo več funkcionalnosti in zmogljivosti na kakšnem od pametnih telefonov (naj)nižjega cenovnega razreda.

A finsko-kitajska naveza gotovo ni merila na takšne uporabnike, temveč je uporabila adut, ki ga med proizvajalci mobilnih telefonov že dolgo (ali sploh ne) ni uporabil nihče: nostalgijo.

Barve tudi za mlade in (še bolj) mlade pri srcu

Nova Nokia 3310 je ravno toliko podobna staremu modelu, da znova poraja spomine na tiste čase (seveda tistim, ki se takrat še bistveno težjega telefona s tem imenom spomnijo). Toda dosledni tradicionalisti bodo pripomnili, da se je letošnja Nokia 3310 vendarle preveč oddaljila od svoje polnoletne vzornice in da tudi legendarna igra Kača (Snake) ni več tako pristna. Namesto nekdanje preproste črno-bele Kače je namreč razvijalec iger Gameloft naredil nekoliko okrepljeno in barvno različico.

Razlike se nadaljujejo pri barvah: takratna Nokia 3310 je bila izključno v umirjenih barvah, nova pa je tudi v živih, mladostnih barvah. Takšnih, da jih na daleč opazijo tudi starejši, ki se spomnijo takratne uspešnice, so mi pripomnile kolegice iz redakcije Trendov.

Še ena dobrodošla razlika: namesto nekdanjega klasičnega Nokiinega vtiča za polnilec, ki ga je imela tudi prvotna Nokia 3310, se nova Nokia 3310 polni s (še vedno prevladujočim) standardnim vtičem micro USB. Ko smo že pri vtičih, ima nova Nokia 3310 tudi standardni vtič za slušalke, ki so se mu nekateri novi in dragi pametni telefoni ob velikem negodovanju javnosti poskusili odpovedati.

Od skromnega fotoaparata, kot ga ima nova Nokia 3310, vendarle ni mogoče pričakovati čudežev: pogled skozi okno uredništva, kot ga vidi Nokia 3310 (2017). | Foto: Srdjan Cvjetović Od skromnega fotoaparata, kot ga ima nova Nokia 3310, vendarle ni mogoče pričakovati čudežev: pogled skozi okno uredništva, kot ga vidi Nokia 3310 (2017). Foto: Srdjan Cvjetović

Nekaj dobiš, nekaj izgubiš

Pod svojim plastičnim ohišjem Nokia 3310 nima zaslona na dotik, temveč se je treba sprehajati po izbirnikih, kar smo morda pozabili, čeprav smo to delali niti še ne tako dolgo nazaj. Deluje na najnovejši različici (dobrega starega) Nokiinega operacijskega sistema Series 30, ki ga je Micorosft leta 2014 po nakupu Nokiine enote za mobilne telefone prenehal uporabljati. Series 30 je v preteklosti svoje mesto našel na preprostejših telefonih, kjer takrat ni bilo možnosti izvajanja javanskih (ali kakšnih drugih dodatnih) programov.

Nima niti podpore za omrežja 3G, kaj šele 4G, kar je resna (in najbrž nepremostljiva ovira) za vse, ki vsaj malo resno uporabljajo internet (in predvsem v državah, ki so napovedale, da bodo v neki dogledni prihodnosti začele odklapljati mobilna omrežja druge generacije).

In to še ni vse: ker podpira samo omrežja GSM 900 in GSM 1800, bo na severnoameriški celini, kjer omrežja 2G uporabljajo frekvenčno različico GSM 1900, neuporaben. Dobronameren namig, če ste slučajno namenjeni tja.

Za osvežitev spomina: takšna je bila prvotna Nokia 3310 iz leta 1999. Prodali so okrog 126 milijonov kosov! | Foto: Za osvežitev spomina: takšna je bila prvotna Nokia 3310 iz leta 1999. Prodali so okrog 126 milijonov kosov!

Nova Nokia 3310 ima fotoaparat z ločljivostjo dveh milijonov pik (česar istoimenski predhodnik zanesljivo ni imel), a je v primerjavi s tem, kar danes najdemo na mobilnih telefonih, to nedvomno vrnitev v preteklost. A bi si upali povedati, da gledano na splošno prav ta vrnitev v preteklost ni minus prenovljene Nokie 3310, temveč ena od močnejših točk njene podobe.

Torej, zavedajte se, da boste z novo Nokio 3310 dobili (največ) povprečne fotografije, pa še to samo v optimalnih razmerah dnevne svetlobe. Zaslon je s svojih 6,1 centimetra velikosti in nizko ločljivostjo QVGA (240 x 320) preveč skromen, da bi lahko uživali v kakršnihkoli fotografijah. Na telefonu ni orodij za urejanje fotografij – so pa možnosti za deljenje, a le prek povezave Bluetooth ali večpredstavnega sporočila (MMS). Družbenih omrežij tu še ni, prav tako povezljivosti WiFi ne.

A ljubiteljev stare Nokie 3310 vse to niti najmanj ne bo zmotilo.

Lastnosti:
Velikost: 115,6 x 51 x 12,8 milimetra
Masa: 79,6 grama
Zaslon: 2.4-palčni (6,1 centimetra) QVGA LCD
Fotoaparat: na hrbtni strani z bliskavico, ločljivost 2 milijona pik
Operacijski sistem: Nokia Series 30
Shrambni prostor: do 16 gigabajtov, možnost nadgradnje s kartico microSD do 32 gigabajtov

Kot nekoč – lahko sami menjamo akumulator

Ima pa nova Nokia 3310 zelo dolgo vzdržljivost akumulatorja, zaradi česar je zelo primerna za pomožni ali sekundarni telefon, zlasti na potovanjih, ko v odsotnosti vtičnice pametni telefoni od silne pameti in njene uporabe vedno omagajo hitreje, kot bi si mi to želeli.

Ko pa govorimo o akumulatorju, ima preoblečena Nokia 3310 eno izmed dobrot, ki smo se ji pri današnjih pametnih telefonih preveč zlahka odpovedali. Pokrov na zadnji strani je namreč mogoče odstraniti, kar pomeni, da je menjava kartice SIM in pomnilniške kartice, s katero je za največ 32 gigabajtov mogoče povečati sicer skromen shrambni prostor telefona, preprosta. Specifikacije navajajo 16 gigabajtov prostora, a je uporabniku na voljo slaba desetina tega, ker preostalo zasedajo operacijski sistem in sistemske datoteke.

Nokia 3310 (spet) ponuja preprosto zamenjavo akumulatorja - dobrota, ki smo se ji preveč zlahka odpovedali glede na to, kako nam lahko marsikdaj pride prav. | Foto: Srdjan Cvjetović Nokia 3310 (spet) ponuja preprosto zamenjavo akumulatorja - dobrota, ki smo se ji preveč zlahka odpovedali glede na to, kako nam lahko marsikdaj pride prav. Foto: Srdjan Cvjetović

Prav tako je preprosta tudi menjava akumulatorja, ki je pri skoraj vseh današnjih telefonih uporabniku nedostopen. Čeprav zaradi zelo varčnega zaslona akumulator zmore pripravljenost tudi do enega meseca, je na poti zelo dober občutek, ko je mogoče vstaviti sveže napolnjen rezervni akumulator v le nekaj sekundah.

Shujšala skoraj na polovico

Prenovljena Nokia 3310 prinaša vse dobrote iz časov izvirne Nokie 3310 na skoraj enak način in še kakšen priboljšek današnjega časa, kar pa za nekatere uporabnike le utegne biti zmagovalna kombinacija – vse to v manjšem in bistveno lažjem telefončku, ki še po širini zlahka zleze v vsak žep. Nova Nokia 3310 namreč tehta nekaj manj kot 80 gramov, izvirna pa je tehtala skoraj 60 gramov več.

Nekaj orodij nova Nokia 3310 vendarle ima: budilko, kalkulator, radijski sprejemnik, štoparico, pretvornik merskih enot, beležko, diktafon, koledar, imenik ...

Tudi legendarna Kača (snake) je v novi preobleki telefona Nokia 3310 doživela barvno in še kakšno nadgradnjo, kar ljubiteljev tradicionalne črno-bele in preproste podobe na izvirnem telefonu vedno ne navdušuje. | Foto: Bojan Puhek Tudi legendarna Kača (snake) je v novi preobleki telefona Nokia 3310 doživela barvno in še kakšno nadgradnjo, kar ljubiteljev tradicionalne črno-bele in preproste podobe na izvirnem telefonu vedno ne navdušuje. Foto: Bojan Puhek

Potepanje po brezpotjih spletnih straneh omogoča brskalnik Opera Mini, ki deluje razmeroma še kar hitro, če se spomnimo, da vse to poteka zgolj na hitrostih omrežij 2G, za preproste aplikacije pa je tu še možnost prenosa iz spletne trgovine Opera Store – a ne pričakujte nekega resnejšega nabora uporabnih aplikacij.

Morda za tolažbo (ali tudi ne): celo elektronsko pošto je mogoče sprejemati in pošiljati, a brez priponk, kar je danes lahko resna omejitev.

Ali bi bila Nokia 3310 dobra izbira za starejše uporabnike? Morda bi, a priznati moramo, da so na trgu tudi takšni telefoni, ki imajo večje tipke in večje črke na zaslonu, kar so za nekatere uporabnike najbolj zaželene lastnosti.

Namen je dosežen ne glede na to, kako dobro se bo prodajala

V prosti prodaji bo v Sloveniji Nokia 3310 po vsej verjetnosti na voljo za 59 evrov. Preveč? Kakor za koga in kakor se vzame, a odločitev morda olajša namig, da bodo operaterji ob vezavi naročniškega razmerja zagotovo ponudili nižjo ceno. Neuradno tudi že za en evro.

Nokia 3310 je zelo preprost, a zanesljiv telefon (s tem, kar pač ima). Toda če pomislimo z vidika trženja, je prenovljena Nokia 3310 zadetek v polno ne glede na to, komu je všeč in komu ni.

Po za zdaj še vedno neuradnih podatkih bosta v Sloveniji sprva na prodaj živahna rdeče-oranžna različica, ki ji rečejo Topla rdeča, in modra. Na rumeno in sivo bo treba počakati ali ju poiskati drugje. | Foto: Po za zdaj še vedno neuradnih podatkih bosta v Sloveniji sprva na prodaj živahna rdeče-oranžna različica, ki ji rečejo Topla rdeča, in modra. Na rumeno in sivo bo treba počakati ali ju poiskati drugje.

Mimogrede, prve Nokie 3310 so prodali več kot 125 milijonov kosov in si gotovo nihče ne dela utvar, da bi se nova utegnila približati temu številu. A slabo jim pa, kot kaže, tudi ne bo šlo: britanski tisk poroča, da so pri enem od največjih britanskih prodajalcev mobilnih telefonov prednaročila za novo Nokio 3310 presegla tista za najbolj vroče novosti zadnjih nekaj let.

Model 3310 je ime Nokia nesporno rešil pozabe

V vsakem primeru je pomlajena stara legenda dosegla, da se je ime Nokie, nekdanje kraljice v svetu mobilnih telefonov, ki jo je zaradi samovšečnosti, nepripravljenosti na spremembe in nekaterih res nerazumljivih in nerazumnih poslovnih odločitev v preteklosti, iztrgalo iz naftalina in ponovno postalo predmet zanimanja.

Še dobro zanje, saj bo tako javnost toliko bolj pozorna na njihove druge novosti, ki bodo že imele lastnosti pametnega telefona.

Všeč nam je:
- zelo vzdržljiv in zamenljiv akumulator,
- majhnost, lahkost,
- da ima nostalgija svojo moč.

 

Ni nam všeč:
- ni podpore za omrežja 3G, 4G, GSM 1900 in WiFi.
Ne spreglejte