Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
6. 7. 2017,
17.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Leica Huawei Apple Samsung fotoaparat pametni telefoni Zeiss HMD Global Nokia

Četrtek, 6. 7. 2017, 17.46

6 let, 6 mesecev

Pametni telefoni vedno pogosteje prva izbira za fotoaparate

Tudi Nokia (ponovno) našla svojega zaveznika v svetu optike in fotoaparatov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Nokia | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na novo obujena finska znamka mobilnih telefonov Nokia je sklenila ekskluzivno sodelovanje s priznanim nemškim proizvajalcem optične opreme in optoelektronike Zeiss.

Namen pravzaprav obnovljenega partnerstva je več kot jasen: zavedajoč se, da je prav fotografska in videoizkušnja eden od pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na izbiro pametnega mobilnega telefona, želi Nokia enakovredno vstopiti v boj velikih za svoj kos pogače na trgu pametnih mobilnih telefonov.

Fotografska vojna: nekateri sami, drugi z zavezniki

Največja proizvajalca pametnih mobilnih telefonov Samsung in Apple pri svojih modelih najvišjega razreda že nekaj časa tekmujeta tudi s svojimi najboljšimi dosežki na področju fotografije in gibljive slike.

Kitajski proizvajalec Huawei pa je stopil skupaj z nemškim podjetjem za fotografijo Leica. Prav sad tega sodelovanja smo lahko videli v najnovejših Huaweijevih pametnih telefonih najvišjega razreda, kot sta Mate 9 in P10 oziroma P10 Plus.

Nokia Lumia - telefon iz obdobja, ko je Nokijin oddelek za mobilno telefonijo pristal v rokah Microsofta, ki je nekdanjega finskega paradnega konja pripeljal do klavrnega konca. Ali bo Nokii uspela vrnitev na pota stare slave? | Foto: Reuters Nokia Lumia - telefon iz obdobja, ko je Nokijin oddelek za mobilno telefonijo pristal v rokah Microsofta, ki je nekdanjega finskega paradnega konja pripeljal do klavrnega konca. Ali bo Nokii uspela vrnitev na pota stare slave? Foto: Reuters

Ambiciozni načrti

Od novega skupnega sodelovanja si Nokia, natančneje družba HMD Global, ki je odkupila pravice uporabe imena Nokia za pametne telefone, in Zeiss obetata, kot sta sporočila, številne izboljšave na vseh področjih celovite izkušnje snemanja s pametnimi telefoni, od programske opreme in pripadajočih storitev do kakovosti zaslona in optičnega oblikovanja.

Družba HMD Global je že prej sklenila nekatera partnerstva prav z namenom, da bi čim lažje in hitreje poskusili ponovno postati veliki igralec med proizvajalci mobilnih telefonov. Nokia je nekoč imela tako dominantno vlogo, da je bilo kar težko predstavljivo, da se bo morala danes ponovno boriti skorajda z ničle.

Začeli so z nenavadnim adutom: nostalgijo

Do zdaj je "nova" Nokia predstavila le z nostalgijo obarvano prenovljeno različico nekdanje veleuspešnice Nokia 3310, zdaj pa z zanimanjem pričakujemo, kako bodo prepričali uporabnike mobilnih telefonov višjega srednjega in najvišjega razreda.

Nokia je to pomlad uspešno opozorila na svojo vrnitev na slovenski trg s prenovljeno različico nekoč legendarnega in uspešnega telefona Nokia 3310. Nostalgija je bil adut, ki ga drugi proizvajalci mobilnih telefonov do zdaj niso tržili. | Foto: Srdjan Cvjetović Nokia je to pomlad uspešno opozorila na svojo vrnitev na slovenski trg s prenovljeno različico nekoč legendarnega in uspešnega telefona Nokia 3310. Nostalgija je bil adut, ki ga drugi proizvajalci mobilnih telefonov do zdaj niso tržili. Foto: Srdjan Cvjetović

Novo-staro zavezništvo

Nokia in Zeiss sta sodelovali še v časih, ko je ime Nokia imela veliko večjo težo in veljavo kot danes. Takrat sta partnerja skupaj premikala meje tudi z novostmi, kot so prvi mobilni telefon in Nokia PureView, ki je za tiste čase pomenila izjemen dosežek fotografije med pametnimi telefoni.

Spomnimo se telefona Nokia 808 Pureview, praktično zadnjega, ki ga je naredila nekdanja velika Nokia, ki je imel fotoaparat z ločljivostjo tipala 41 milijonov pik. Telefona, ki je pravzaprav naredil veliko večji tehnološki preboj, kot bi to lahko sklepali iz njegovih prodajnih rezultatov.

Sadovi zavezništva ne bodo takoj

Toda partnerstvo med Nokio in Zeissom je ugasnilo, ko je Nokijin oddelek za mobilno telefonijo prevzel Microsoft, kar je, kot se je izkazalo pozneje, pomenilo začetek velike in na videz neuničljive Nokie, kot smo jo nekoč poznali.

Za vse, ki z zanimanjem pričakujejo Nokijine telefone N3, N5 in N6, ki bodo delovali z operacijskim sistemom Android in katerih začetek prodaje pri nas načrtujejo za naslednji mesec, še podatek, da na teh telefonih še ne bo Zeissove optike.

Ne spreglejte