Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2012,
9.03

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi

Četrtek, 16. 8. 2012, 9.03

2 meseca

Ocenili smo: Nokia 808 PureView

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Telefon s fotoaparatom? Kamera s telefonom? Ne, Nokia 808 PureView, zadnji finski mobilnik z operacijskim sistemom Symbian.

Že pred časom so iz Nokie sporočili, da bodo nehali razvijati operacijski sistem Symbian in se posvetili izključno Windowsom. In OS, ki je Fince pred leti popeljal na sam vrh mobilne telefonije, se poslavlja s pokom.

Hibrid s prav posebnim pogledom na svet Na prvi pogled je Nokia 808 nekoliko nenavadna, saj ima na zadnjem delu veliko izboklino. Z merami 123,9 x 60,2 x 13,9 (na najdebelejšem delu pa celo 17,95) milimetrov in 169 grami se uvršča med največje, predvsem pa najtežje mobilnike. Zaradi vsega tega je precej nerodna, tako za uporabo kot prenašanje po svetu.

In zakaj natančno telefon s 4-palčnim zaslonom, enojedrnim procesorjem in Symbianom potrebuje tako veliko ohišje? Kriva je kamera z osupljivimi 41 milijoni pik, zaradi katere nismo bili prepričani, ali imamo v roki mobilnik ali fotoaparat.

Preprost telefon z odlično baterijo PureView je v svojem bistvu čisto preprost mobilnik, ki, kot že rečeno, sloni na operacijskem sistemu Symbian Belle Feature Pack 1, izboljšani različici znanega sistema Belle. Ima enojedrni 1.3 GHz procesor in 512 MB notranjega pomnilnika. Vgrajenega ima 16 GB spomina, ki ga je mogoče povečati s kartico MicroSD v velikosti do 32 GB.

Dobra stran teh razmeroma osnovnih lastnosti je vsekakor baterija. Ta namreč tudi ob pogostejši uporabi zdrži krepko prek tri dni, česar za današnje pametne mobilnike načeloma ne moremo trditi.

Všeč nam je bila tudi povezljivost. Na Nokii 808 namreč poleg standardnih povezav DLNA, Bluetootha 3.0 in Wi-Fi najdemo tudi NFC, ki postaja med uporabniki vedno bolj priljubljen, in možnost povezave USB ključa neposredno na telefon brez zamudne uporabe računalnika.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Kamera z naskokom najboljša Kamera, ki so jo Finci vgradili v PureView, zasluži čisto posebno kategorijo. Z 41 milijoni pik in lečami Carl Zeiss je namreč daleč pred vsemi ostalimi telefonskimi kamerami. Čeprav veliko število pik seveda še ne pomeni kakovosti, naj vseeno omenimo, da 808 že v osnovi dela fotografije z ločljivostjo 8 milijonov pik.

Do kamere lahko dostopamo prek menija ali bližnjice na domačem zaslonu. Ob tem smo nekoliko pogrešali kakšen hitrejši način, kot na primer dostop prek namenske tipke ali bližnjice z zaklenjenega zaslona.

Nismo pa pogrešali nastavitev, saj jih ima PureView cel kup. Od barvnih palet, ISO in različnih načinov zajema fotografije pa do nastavitev bliskavice in svetlosti. Za hitro slikanje lahko izbiramo tudi med različnimi skupinami nastavitev, ki jih predhodno shranimo na tri prosta mesta.

Kot pri večini pametnih telefonov in kompaktnih fotoaparatov lahko tudi na Nokii 808 fokus spremenimo z dotikom zaslona. Na voljo je tudi digitalni zoom. AMOLED zaslon se dobro obnese v skoraj vseh pogojih, tako da lahko fotografije pregledujemo kjerkoli.

Rezultat vsega omenjenega so zelo jasne slike živih barv in precej kakovostni videi, ki jih PureView snema v 1080p tehniki.

Nokia 808 je tako glede predstavnosti prava naslednica Nokie N8. Zmogljiv zaslon in ogromno spomina omogočata nalaganje in pregledovanje slikovnega gradiva, pa tudi zvok je izredno kakovosten. Za prijetno uporabniško izkušnjo poskrbijo še dobro založene slikovne in glasbene aplikacije.

Kako se obnese kot kamera?

Aplikacije povprečne, zemljevidi izvrstni Nokia 808 je založena z vsemi običajnimi aplikacijami, kot so koledar, spletni brskalnik, glasba, videi in Quick Office. Najdemo lahko tudi nekaj manj pogostih, a vseeno zanimivih zadev, kot so aplikacija za snemanje tihih filmov, ki jim lahko naknadno dodajamo posebne efekte, Shazam, World Traveller ter aplikaciji CNN in National Geographic.

Kot pri večini finskih mobilnikov moramo tudi tokrat pohvaliti zemljevide, navigacijo ter podporne aplikacije za spremljanje vremena in javnega prometa.

Kamera + baterija – Symbian – velikost = ? Nokii 808 Pureview zaradi njene kamere na današnjem trgu pametnih supermobilnikov, ki bolj spominjajo na majhne računalnike kot na telefone, ni para. A v svojem bistvu je še vedno mobilni telefon in kot tak ni prav nič posebnega. Bi le zaradi dobrega fotoaparata res po žepih nosili neroden mobilnik s Symbianom?

Splošna ocena: 8

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije: Mere: 123,9 x 60,2 x 13,9 (na najdebelejšem delu 17,95) mm Teža: 169 g Zaslon: 4-palčni AMOLED z ločljivostjo 360 x 640 pik Procesor: 1.3 GHz ARM 11, 512 MB RAM-a, 16 GB spomina Vgrajeni: proximity senzor, A-GPS, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0 in HSDPA ter HSUPA Fotoaparat: 41 MP z ločljivostjo 7152 x 5368 pik in lečami Carl Zeiss Video: snemanje v 1080p tehniki

Ne spreglejte