SiolNET. Posel danes Novice
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mercator: Ljubljanske mlekarne se bodo vrnile na police

1,22

termometer

hladilnik mercator | Mlečni izdelki Ljubljanskih mlekarn naj bi se kmalu vrnili na police Mercatorja. | Foto:
Mlečni izdelki Ljubljanskih mlekarn naj bi se kmalu vrnili na police Mercatorja.

Ta konec tedna se je na družbenem omrežju Twitter pojavil zapis, da v trgovinah našega največjega trgovca ni več naprodaj Alpskega mleka, ki ga proizvajajo Ljubljanske mlekarne. Odgovor Ljubljanskih mlekarn, da so se za ustavitev dobave odločili, ker partner ni sprejel že v začetku novembra napovedanega dviga veleprodajnih cen, ceno izdelka na polici pa kljub temu dvignil. V Mercatorju pojasnjujejo, da se bodo Ljubljanske mlekarne na police vrnile.

"Francoska multinacionalka Lactalis, ki je lastnica Ljubljanskih mlekarn, je v zadnjem letu Mercatorju poslala kar 20 različnih cenikov oziroma zahtevkov za dvig cen svojih izdelkov, pri čemer so povišanja cen na letni ravni dosegala rasti tudi do 74 %. Vse zahtevke po povišanju cen so vedno podkrepili tudi z grožnjo o zaustavitvi dobave blaga," so v izjavi za medije pojasnili v Mercatorju. 

Kot pojasnjujejo v Mercatorju, so sprejeli 19 zahtevanih povišanj cen, pri čemer vseh povišanj niso neposredno prenašali na povišanje maloprodajnih cen, ker so želeli zagotavljati dostopnost izdelkov in predvsem vzdrževati konkurenčne cene za kupce. Skozi vse preteklo leto so zato pomembno zmanjševali svojo maržo in na maloprodajne cene niso prenesli kar 19,6 odstotka zahtev za višanje cene.

"Pri zadnjem zahtevanem povišanju cen pa smo ocenili, da je povišanje resnično neutemeljeno, predvsem tudi zaradi umirjanja oziroma padanja cen osnovne surovine, in tudi zato, ker noben drug proizvajalec mlečnih izdelkov v Sloveniji ni najavljal oziroma zahteval povišanja cen," so pojasnili.

Skladnost prakse z zakonodajo

V Mercatorju so tudi prepričani, da bi veljalo preveriti, ali je tovrstno izsiljevanje za povišanje cen z grožnjami in dejansko prekinitvijo dobav skladno s slovensko zakonodajo, predvsem glede na to, da ima multinacionalka Lactalis oziroma Ljubljanske mlekarne prevladujoč položaj na slovenskem trgu. Poudarjajo, da Lactalis po prekinitvi dobave nikakor ni želel ali poskušal doseči dogovora.

M_mleko1 | Foto: "Lahko pa zatrdimo, da poteze Lactalisa v zadnjem času bistveno odstopajo od dolgoletnih uveljavljenih, strokovnih in tržnih zakonitosti, ki veljajo v poslovnem okolju," so glede zapleta še pojasnili v Mercatorju.

Sicer pa so zatrdili, da so že izvedli vrsto ukrepov, s katerimi želijo doseči, da bi lahko v najkrajšem času svojim kupcem zagotovili tudi izdelke Ljubljanskih mlekarn po konkurenčnih cenah.

Mercator Posel danes Rusi prodali Mercator tujemu vlagatelju Posel danes Lactalis ne razume ostrega odziva na napoved vstopa v Ljubljanske mlekarne Trgovina v Žirovnici Novice Najboljši sosed odprl novo trgovino Mercator Novice Skupina Mercator lani povečala prihodke za 1,6 odstotka nakupovanje Novice Slovensko mleko nas povezuje: če potrošnik poseže po domačem izdelku, bo podprl našega kmeta in delovna mesta v slovenskih podjetjih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin