Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
12.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

21

Natisni članek

Tehnološki park Ljubljana Zoran Janković Jožka Hegler MOL Matej Cerar

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 12.24

5 let, 1 mesec

Ljubljanskim podjetjem bo pomagal vnuk podpornice Jankovića

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

21

Zoran Janković, Jožka Hegler | Jožka Hegler, dozdajšnje direktorica tehnološkega parka, je tesna sodelavka ljubljanskega župana. | Foto STA

Jožka Hegler, dozdajšnje direktorica tehnološkega parka, je tesna sodelavka ljubljanskega župana.

Foto: STA

Koga so nadzorniki pod vodstvom desne roke župana Zorana Jankovića imenovali na čelo ljubljanskega tehnološkega parka? V njegovih rokah bo več kot dva milijona evrov vreden proračun, v katerega se steka tako občinski kot državni denar.

Tehnološki park (TP) Ljubljana, ki v poslovnem središču na Brdu pomaga že več kot 300 zagonskim podjetjem s 1.500 zaposlenimi, je po letu dni negotovosti nazadnje dobil novega direktorja s polnim mandatom.

Nadzorni svet družbe, ki ga vodi Zdenka Grozde, direktorica Javnega holdinga Ljubljana in dolgoletna desna roka župana Zorana Jankovića, je na ta položaj imenoval mladega pravnika Mateja Cerarja. Ta je večino kariere preživel na občini, sicer večinski lastnici TP Ljubljana.

Matej Cerar, novi direktor Tehnološkega parka Ljubljana | Foto: Mediaspeed Matej Cerar, novi direktor Tehnološkega parka Ljubljana Foto: Mediaspeed Zamenjal je Jožko Hegler, še eno tesno sodelavko ljubljanskega župana, ki je od januarja lani začasno vodila tehnološki park. Novi direktor je več kot očitno njen izbranec. V letih od 2015 do 2017, ko je Heglerjeva še vodila ljubljansko mestno upravo, je bil Cerar njen višji svetovalec. Lani ji je sledil v TP Ljubljana, kjer je postal njen pomočnik.

Cerar sicer prihaja iz ugledne ljubljanske družine. Njegova mama dr. Lilijana Kornhauser Cerar vodi oddelek za intenzivno nego in zdravljenje novorojenčkov na Ginekološki kliniki, leta 2007 je postala celo Slovenka leta. Njegova babica pa je znanstvenica in častna meščanka Ljubljane dr. Aleksandra Kornhauser Frazer, ki je pred lanskimi lokalnimi volitvami v Ljubljani podprla župana Zorana Jankovića.

"Zagotovo najprej zato, ker je vulkan ustvarjalnosti. V dvanajstletnem obdobju županovanja je s svojo uglašeno ekipo zasnoval in izpeljal prek dva tisoč projektov in Ljubljano zares približal najlepšemu mestu na svetu, ki očara domačine in blizu milijon turistov na leto," je utemeljila podporo.

Tri prijave na razpis

Na Javnem holdingu Ljubljana, ki ga vodi Grozdetova, so nam pojasnili, da so novega direktorja TP Ljubljana izbrali na podlagi razpisa, ki so ga 18. decembra objavili v časopisu Dnevnik in na spletni strani družbe.

Zdenka Grozde vodi Javni holding Ljubljana. | Foto: STA , Zdenka Grozde vodi Javni holding Ljubljana. Foto: STA , "Na razpis so prispele tri prijave," so povedali. Med kandidati so kot najboljšega izbrali Mateja Cerarja. V nadzornem svetu TP Ljubljana, ki imenuje direktorja, sta sicer ob Grozdetovi še Borut Lavrič iz Instituta Jožef Stefan in Metod Zaplotnik, nekdanji finančni direktor Iskratela.

Dozdajšnja vršilka dolžnosti direktorja Jožka Hegler se na razpis ni prijavila. Svetnica mestnega sveta MOL in članica Liste Zorana Jankovića je namreč že leta 2017, ko je končala petletni mandat direktorice mestne uprave, izpolnjevala pogoje za upokojitev. Kljub temu se je odločila, da bo začasno prevzela vodenje tehnološkega parka.

Zoran Janković, Ivan Zidar
Novice Jankovićeva desna roka z nečakom Ivana Zidarja snuje hotel

Krivdno razrešili Lesjaka, ta vrnil s tožbo

V začetku preteklega leta se je moral zaradi domnevnih nepravilnosti in polmilijonskega oškodovanja posloviti Iztok Lesjak, ki je na čelu tehnološkega parka preživel kar 22 let in je eden najbolj zaslužnih za njegove dozdajšnje uspehe.

"Pri pregledu poslovanja družbe Tehnološki park Ljubljana so bile odkrite določene nepravilnosti, zato smo ravnali skladno z našimi zakonskimi določbami," so tedaj javnosti pojasnjevali dogajanje v TP Ljubljana.

Medtem ko je začasna direktorica Heglerjeva proti Lesjaku podala kazensko ovadbo, je ta vrnil s tožbo proti nekdanjemu delodajalcu, v kateri je pred Delovnim in socialnim sodiščem v Ljubljani poskušal dokazati, da je odpoved iz krivdnih razlogov dobil nezakonito.

"V teku je sodni postopek pred pristojnim sodiščem, v zvezi s katerim do pravnomočno izdane odločbe ne bomo dajali izjav. Za možnost dogovora si vedno prizadevamo," so dodali v Javnem holdingu Ljubljana.

Jure Janković
Novice Reševal je Jureta Jankovića, zdaj lobira za energetski posel desetletja v Ljubljani

Leto končali s pozitivnim rezultatom

Proračun TP Ljubljana, v katerega veliko prispevajo partnerji, kot je Institut Jožef Stefan, ter državni skladi, agencije in ministrstva, se je v zadnjih letih občutno skrčil. Še leta 2014 so zbrali več kot pet milijonov evrov denarja, v letu 2017 pa le še okoli 2,4 milijona evrov. V bilancah, pod katere se je že podpisala Heglerjeva, je prvič zazevala tudi izguba v višini 75 tisoč evrov.

Iztok Lesjak je moral oditi zaradi domnevnih nepravilnosti. | Foto: STA , Iztok Lesjak je moral oditi zaradi domnevnih nepravilnosti. Foto: STA , Preteklo leto so spet končali s pozitivnim rezultatom, so pojasnili v družbi. V letošnjem letu pa želijo "nadaljevati racionalno in smotrno poslovanje s poudarkom na razvoju vsebinskih programov v povezavi s celotnim podjetniškim ekosistemom".

V družbi sicer poudarjajo, da s svojim delovanjem pomagajo pri odpiranju novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, vse to pa se na letni ravni odraža v več deset milijonih evrov plačanih davkov in prispevkov ter investicij v znanje in razvoj.

V prihodnjih letih želijo predvsem okrepiti regionalno vlogo in postati vodilni center, kjer se povezujejo vsi za razvoj inovacij ključni deležniki, med katerimi so najpomembnejši raziskovalci in njihove izobraževalne institucije, organi oblasti (mestni, državni in evropski), člani skupnosti, investitorji in multinacionalne družbe, ki poslujejo v Sloveniji.

"Tehnološki park Ljubljana mora postati stičišče za talente na za regijo pomembnih prednostnih področjih in z multidisciplinarno sintezo omogočiti čim hitrejši preboj najbolj obetajočih inovacij v vsakdanje življenje, s ciljem povečanja kvalitete našega vsakdanjega življenja," so pojasnili.

Zoran Janković Janez Koščak
Novice Sodnica oprostila Jankovića: "Ne dokazi ne priče niso potrdili obtožb"

Nekdanja prva dama Darsa odhaja v pokoj

Mateja Duhovnik, nekdanja predsednica uprave Darsa, zadnjih šest let pa direktorica javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, se bo konec letošnjega leta upokojila. Njen mandat v občinskem podjetju se je končal konec februarja, namesto nje pa so v Javnem holdingu Ljubljana imenovali Andreja Orača, dozdajšnjega vodjo inšpektorata Mestne občine Ljubljana. Duhovnikova ostaja v Ljubljanskih parkiriščih in tržnicah, in sicer predvidoma do konca letošnjega leta, ko bo izpolnila pogoje za upokojitev.

Ne spreglejte