SiolNET. Posel danes Novice
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letala tudi v poletni sezoni ostajajo na tleh

0,73

termometer

Letališče Jožeta Pučnika Brnik.
Vlada je podaljšala Odlok prepovedi opravljanja mednarodnega zračnega prevoza. Foto: STA

Za zajezitev širjenja virusa sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, in s tem povezanega vpliva na varovanje javnega zdravja ljudi, je vlada sprejela odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Odlok tako začasno prepoveduje opravljanje mednarodnega zračnega prevoza vseh potnikov iz vseh držav v Slovenijo, tudi znotraj Evropske unije. 

antonov an-225 myria Avtomoto Po 18 mesecih spet v zraku: vzletelo največje letalo na svetu

Vlada je sicer že 17. marca prepovedala opravljanje zračnih prevozov v Republiko Slovenijo za največ 14 dni, a ker ta poteče 30. marca, se je odločila, da prepoved podaljša. 

Na Brniku upajo na čimprejšnjo vzpostavitev potniškega prometa

Brniško letališče bi moralo sicer danes preiti na poletni vozni red, a ta še ne bo zaživel, saj je zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ukinjen ves javni potniški promet. Škode še ne znajo oceniti, upajo pa, da bo čim prej vzpostavljen vozni red, ki bo tako po številu destinacij kot obsegu letenja čim bolj podoben zastavljenemu, piše STA.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik Foto: Bor Slana

V zimskem voznem redu je na Letališče Jožeta Pučnika letelo 12 rednih letalskih prevoznikov, za poletno sezono pa je povezave z brniškim letališčem napovedalo še pet novih prevoznikov, so spomnili v upravljalcu letališča Fraport Slovenija. British Airways je napovedal, da bo s štirimi leti na teden letel na londonsko letališče Heathrow, Iberia s štirimi leti na teden v Madrid, Finnair dnevno v Helsinke, Windrose dvakrat na teden v Kijev in Israir dvakrat na teden v Tel Aviv.

Pričakovanja za čarterski promet so bila še pred kratkim primerljiva lanskemu letu. Čarterski prevoznik Trade Air je napovedal, da bo na ljubljanskem letališču baziral eno letalo, poroča STA.

Letalo koronavirus Novice Iz Črne gore prispelo letalo s 26 slovenskimi državljani

Zračni promet v večini sveta obstal

Ta mesec je nato vse načrte prekrižala epidemija novega koronavirusa. Letalski prevozniki so sprva posamično začeli odpovedovati lete, 17. marca, kot rečeno, pa je sledil vladni odlok, ki je napovedal ukinitev vsega javnega potniškega prometa. S podobnimi ukrepi so k zajezitvi virusa pristopile tudi druge evropske države, zato je potniški zračni promet tako nad Evropo kot širše po svetu obstal.

Letališče Jožeta Pučnika Brnik. Foto: STA

"Posledic za letalsko industrijo, ki bodo nastale zaradi zaprtih letališč in prizemljenih letalskih flot, trenutno konkretno ni mogoče oceniti, bodo pa enormne. Prav tako ni znano, kako hitro in v kakšni meri bo letalski promet okreval," so za STA poudarili v Fraportu.

V Fraportu za zdaj ocenjujejo, da bodo ohranjene vse destinacije, napovedane v voznem redu, "ni pa znano, v kakšnem obsegu bodo ostale in kdaj bodo prevozniki dejansko začeli letenje". Veliko prevoznikov je letenje po njihovih navedbah odpovedalo za celoten april, Finnair recimo celo do vključno junija.

"Pričakujemo postopno okrevanje prometa in upamo, da bo po odpravi omejitev čim prej vzpostavljen takšen vozni red, ki bo tako po številu destinacij kot po obsegu letenja čim bolj podoben najavljenemu," so še pojasnili v Fraportu, še navaja STA.

New York, koronavirus Novice Iz ZDA se želi vrniti 300 Slovencev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin