Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
12.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izvoz brezposelnost

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 12.03

7 let, 2 meseca

Konkurenčnost slovenskega gospodarstva se izboljšuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zadnjem četrtletju lanskega leta se je v Sloveniji izboljšala stroškovna konkurenčnost, po drugi strani pa imamo največ brezposelnih po letu 1998.

Stanje v gospodarstvu v letošnjem letu se bo izboljšalo, napoveduje direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle. Kot poudarja, se nadaljuje rast izvoza in gradbeništva, poleg tega pa se je v začetku letošnjega leta izboljšal kazalnik razpoloženja v gospodarstvu. Prav tako je Slovenija naredila korak naprej pri stroškovni konkurenčnosti, kjer je bilo izboljšanje med največjimi v evrskem območju, poslabšanje cenovne konkurenčnosti pa je bilo med nižjimi. "Relativni položaj slovenskega gospodarstva na področju konkurenčnosti se v EU torej izboljšuje tretje leto zapored, še vedno pa je manj ugoden kot pred začetkom krize," je poudaril Vasle.

Gradbeništvo okreva Od junija do novembra lani se je vrednost opravljenih gradbenih del povečala za več kot četrtino, najbolj v gradnji inženirskih objektov, kljub temu pa še vedno kazalnik ni dosegel niti polovice ravni iz leta 2008. Prihodek v trgovini na drobno od začetka leta stagnira, proizvodnja predelovalnih dejavnosti pa se je povečala šele v zadnjih mesecih.

Največja brezposelnost po 16 letih Še vedno pa se slabšajo razmere na trgu dela. "Januarja se je njihovo število približalo 130 tisoč, kar je največ po letu 1998. To je zlasti posledica povečanega priliva zaradi izteka pogodb za določen čas," je pojasnil Boštjan Vasle, ki je poudaril, da je bila brezposelnost v 11 mesecih lanskega leta za 2,5 odstotka manj brezposelnih kot v enakem obdobju 2012.

Veliko odvisno od izvoza in razdolžitve podjetij Kot pojasnjuje Vasle, bo gospodarska rast pri nas odvisna predvsem od mednarodnega okolja, s čimer bi lahko dobili dodaten impulz za izvoz, in učinka sanacije bančnega sistema, ki se bo po Vasletovih besedah pokazal šele v drugi polovici letošnjega leta.

Ne spreglejte