Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
14.33

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Spirit Slovenija vzmetnica ZDA Slovenija izvoz

Petek, 1. 3. 2024, 14.33

1 mesec, 3 tedne

Slovenskim izvoznikom zagrozili z visokimi carinami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Meblo Jogi | Ameriški proizvajalci vzmetnic so se pritožili, da so žrtve cenovnega dampinga uvoznikov. Julija so podpisali peticijo, s katero so od vlade zahtevali protidampinške ukrepe. | Foto STA

Ameriški proizvajalci vzmetnic so se pritožili, da so žrtve cenovnega dampinga uvoznikov. Julija so podpisali peticijo, s katero so od vlade zahtevali protidampinške ukrepe.

Foto: STA

Slovenskim izvoznikom vzmetnic zaradi pritožb ameriških proizvajalcev v ZDA grozijo protidampinške carine v višini skoraj 745 odstotkov, poročajo tuji mediji. Izvoz v ZDA je leta 2022 zanje predstavljal večino prodaje v tujino. Ukrep naj bi veljal še za 11 drugih držav.

Kot je sporočilo ameriško ministrstvo za trgovino, nameravajo poleg slovenskih dodatno ocariniti vzmetnice iz Bosne in Hercegovine (217 odstotkov), Bolgarije (106 odstotkov), Burme (182 odstotkov), Indije (za večino podjetij 23 odstotkov), Italije (257 odstotkov), Kosova (za večino podjetij 63 odstotkov), Mehike (za večino podjetij 41 odstotkov), Filipinov (538 odstotkov), Poljske (331 odstotkov), Španije (za večino podjetij 11 odstotkov) in Indonezije (višina predlagane carine še ni znana). Odločitev sicer še ni končna.

Žrtve dampinga?

Ameriški proizvajalci vzmetnic so se namreč pritožili, da so žrtve cenovnega dampinga uvoznikov. Julija so podpisali peticijo, s katero so od vlade zahtevali protidampinške ukrepe.

Nekateri mehiški proizvajalci so zaradi napovedanih carin po navedbah tujih medijev del proizvodnje že preselili v zvezno državo Teksas na jugu ZDA.

vzmetnice | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Slovenija je po podatkih s portala Izvozno okno leta 2022 v ZDA izvozila za 11,24 milijona evrov vzmetnic iz penaste gume in plastičnih materialov. Vrednost celotnega ameriškega uvoza takšnih vzmetnic je dosegla 1,1 milijarde evrov, vrednost celotnega slovenskega izvoza takšnih vzmetnic pa 13,65 milijona evrov.

Vrednost slovenskega izvoza vzmetnic z vzmetmi ali polnjenih z materialom, ki ni penasta guma, je leta 2022 v ZDA dosegla 318 tisoč evrov. Vrednost celotnega ameriškega uvoza takšnih vzmetnic je dosegla 435 milijonov evrov, vrednost celotnega slovenskega izvoza teh izdelkov pa 9,5 milijona evrov.

Spirit ni pristojen

V javni agenciji za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije (Spirit Slovenija) so za STA pojasnili, da za to področje niso pristojni, saj je zunanjetrgovinska politika držav EU skupna. "Podjetja, ki se spopadajo s težavami na tem področju, se lahko obrnejo na ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ali neposredno na Evropsko komisijo," so dodali.

vzmetnice leticia spalni center maremico
Trendi Vzmetnice – na čem spimo Slovenci?
izvoz slovenija
Novice Slovenija povečala blagovno menjavo s tujino
Novice Po pomoti odvrgla žimnico z milijonom dolarjev
Ne spreglejte