Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2024,
8.49

Osveženo pred

1 teden

Vsebino omogoča DBS d. d.

Natisni članek

kredit advertorial DBS D.D. stanovanje hiša nakup nepremičnine stanovanjski kredit

Torek, 23. 4. 2024, 8.49

1 teden

Kako do sanjskega doma

Vsebino omogoča DBS d. d.
DBS banka_stanovanjski kredit | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hiša z veliko naravne svetlobe in obdana z zelenico ali prostorno stanovanje v mestnem jedru, kjer je utrip življenja razgiban? Morda prostorno stanovanje z atrijem v soseski blizu vrtca, šole in igrišča? Bi gradili, obnavljali ali opremljali novogradnjo? Sanje o lastnem domu so nam vsem blizu, kakšen in kje je sanjski dom, pa je odvisno od posameznika. Ključno je vprašanje, kako si te sanje uresničiti.

Ko malo zmanjka 

Nakup ali preurejanje nepremičnine, ki bo postala dom, je zahtevno opravilo. Zato je bistveno, da se na ta pomemben korak dobro pripravite. Sanje o lastni nepremičnini, tako ljube in razširjene med nami, se začnejo uresničevati z dobrim finančnim načrtom, včasih s pomočjo sorodnikov, mnogokrat s premišljenim varčevanjem, a pogosto se zgodi, da še vedno malo zmanjka. V tem primeru preverimo ponudbo stanovanjskega kredita v DBS banki. Izkušeni in prijazni svetovalci vas bodo varno vodili do za vas najboljše rešitve.  

Za vse, ki imate nekaj sredstev že privarčevanih, imajo do 30. junija 2024 na voljo ugodno ponudbo stanovanjskega kredita. Na njihovi spletni strani si lahko naredite informativni izračun in dobite boljšo predstavo o tem, koliko kredita si lahko privoščite. Sledite povezavi TUKAJ

DBS banka_stanovanjski kredit | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ta stanovanjski kredit, ki vam bo pomagal uresničiti vaše sanje, ima naslednje značilnosti: 

  • Nespremenljiva obrestna mera za kredite z odplačilno dobo do 20 let, spremenljiva obrestna mera za kredite z odplačilno dobo do 30 let.  
  • Namenjen je fizičnim osebam – strankam banke in tistim, ki to še niste –, ki potrebujejo sredstva za financiranje nakupa nepremičnine ali za druge stanovanjske namene. 
  • Prosilec je lahko zaposlen ali upokojen državljan Republike Slovenije, kmet ali rezident Republike Slovenije, zaposlen v podjetju s sedežem v Republiki Sloveniji ali drugi državi EU, ki prejema svoje osebne prejemke na DBS ali katerokoli drugo banko ali hranilnico v Republiki Sloveniji. 
  • Prosilec ob poteku kredita ne sme biti starejši od 80 let. 
  • Poljuben znesek kredita. 
  • Možnost 50-odstotnega gotovinskega črpanja kredita. 
  • Najvišnja možna odplačilna doba do 30 let. 
  • Preprosto mesečno plačevanje obveznosti prek trajnika ali upravno izplačilne prepovedi. 
  • Zavarovanje stanovanjskega kredita z zavarovanjem pri zavarovalnici ali s hipoteko. 
  • Stanovanjski kredit lahko porabite za različne namene. 

DBS banka_stanovanjski kredit | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pomembne odločitve na poti do kredita 

Ko se odločate za stanovanjski kredit, je dobro slediti tem korakom, da si zagotovite pravo ponudbo zase.  

  • Izdelajte si finančno konstrukcijo, ugotovite, koliko lastnih sredstev imate in koliko kredita bi potrebovali. Nato si na spletni strani DBS banke izdelajte informativni izračun 
  • Rezervirajte si termin z bančnim svetovalcem in obiščite vam najbližjo DBS poslovalnico. Bančni svetovalec vam bo najbolje pomagal do primernega kredita za vas. 

Upoštevajte tudi, da krajše obdobje najema kredita pomeni manjši znesek, ki ga preplačate. Vendar pa je treba biti tudi pozoren, kolikšen mesečni obrok si lahko privoščite, da ne obremenjuje vašega mesečnega proračuna. Včasih je bolje, da se odločite za daljše obdobje z manjšimi obroki in hkrati še nekaj malega vsak mesec prihranite. 

Pri fiksni obrestni meri je mesečni obrok malenkost višji kot pri spremenljivi, vendar zagotavlja stabilnost, saj obrok ostaja ves čas enak. Je pa tudi dejstvo, da lahko kredit s fiksno obrestno mero najamete samo do 20 let. 

Spremenljiva obrestna mera je za vas, če imate višje mesečne prilive in si morda lahko privoščite nekaj več tveganja. Na koncu lahko plačate več ali manj, odvisno od gibanja euriborja, pribitek pa ostaja ves čas fiksen. Kredit s spremenljivo obrestno mero vam omogoča odplačevanje do 30 let.

Stanovanjski kredit ni primeren samo za nakup ali gradnjo vašega novega doma. Stanovanjski kredit je namenski kredit za:

  • nakup, gradnjo ali prenovo stanovanjskih nepremičnin, 
  • izplačilo dednega deleža ali izplačilo zakonskemu partnerju ob razvezi, 
  • poplačilo stanovanjskega kredita, 
  • komunalno opremljanje zemljišč in pridobitev soglasij, 
  • pridobivanje dokumentacije za gradnjo ali obnovo nepremičnin, 
  • za druge namene, ki povečujejo vrednost nepremičnine. 

DBS banka_stanovanjski kredit | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Koliko kredita zares potrebujem?

Pri izračunu končnega zneska kredita imejte v mislih vse stroške, ki pridejo z nakupom stanovanja ali hiše. Boste prenavljali ali opremljali novogradnjo? Ne glede na to, kakšna pustolovščina vas čaka, vedno pričakujte nepredvidene težave, ki seveda prinesejo višje stroške. Priporočamo, da si vnaprej izdelate celotno kalkulacijo in upoštevate tudi nekaj rezerve za nepričakovane stroške.  

Z dobrim razumevanjem vaših potreb in učinkovitim svetovanjem bo financiranje vašega novega doma teklo gladko. Pri banki se tudi pozanimajte, v kolikšnem delu vam lahko izplača stanovanjski kredit v gotovini. S pomočjo stanovanjskega kredita DBS boste zagotovo uresničili svoje sanje po svojem domu.

Ne spreglejte