Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

3

Natisni članek

start-up 4th Office Grega Bernard avtobusi Google Andrej Marčič Boštjan Bregar Marg Darko Martin Klarič

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kam bo šel denar lastnika največje oglaševalske agencije v državi

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

3

Avrigo | Foto Avrigo

Foto: Avrigo

Slovenski podjetniki so se odločili, da bodo napadli trg, ki ga obvladujejo velikani, kot sta Google in Microsoft. Koliko denarja so jim že zaupali mednarodni investitorji in zakaj so morali slovenski del posla prepustiti vplivnemu celjskemu poslovnežu?

Darko Martin Klarič, lastnik naše največje oglaševalske agencije Media Publikum in eden najpremožnejših Slovencev, še naprej nakupuje slovenska podjetja.

Darko Martin Klarič | Foto: Mediaspeed Darko Martin Klarič Foto: Mediaspeed Nedolgo po prevzemu avtobusnega prevoznika Avrigo, za katerega je moral plačati 14 milijonov evrov, se je vplivni poslovnež iz Celja odločil še za nakup ljubljanskega podjetja Marg Inženiring, ki se ukvarja z razvojem programske opreme.

Osrednji izdelek podjetja je rešitev za upravljanje dokumentacije BCClassic, ki jo ponuja tako javnim (ministrstvo za obrambo …) kot zasebnim naročnikom (zavarovalnice, banke, logisti …).

Njegovi dozdajšnji lastniki so bili znani poslovneži iz domačega IT-sveta, kot sta prvi mož Maranda Andrej Marčič in ustanovitelj Hermes Softlab (danes Comtrade) Andrej Kuščer.

"Digitalizirali bomo avtobuse"

Gre za nov kamen v mozaiku gradnje največjega avtobusnega prevoznika pri nas, je pojasnil Aleš Škerlak, direktor Klaričeve krovne družbe Adventura.

Potem ko so lani pod eno streho povezali Avrigo, Izletnik, Integral in Koratur ter vzpostavili eno največjih skupin na področju prevoza potnikov v cestnem prometu v Sloveniji, ki ima več kot 500 avtobusov z 20 tisoč sedeži, je bil čas za naslednji korak.

"Marg Inženiring smo kupili zato, da bi njegovo znanje uporabili za digitalizacijo našega avtobusnega podjetja," je povedal Škerlak. S povezovanjem vseh baz podatkov na enem mestu bi poenostavili poslovanje in zmanjšali stroške, hkrati pa povečali prihodke.

"Od nakupa podjetja si obetamo veliko sinergij, hkrati pa gre tudi za naložbo, saj se bo še naprej ukvarjalo s prodajo rešitev za trg," je dodal Škerlak. Lani je podjetje ustvarilo malo manj kot 2,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in 300 tisoč evrov dobička.

Aleš Škerlak je direktor Klaričeve družbe Adventura. | Foto: STA , Aleš Škerlak je direktor Klaričeve družbe Adventura. Foto: STA , Podjetje Digit Plus, ki ga obvladuje Klaričeva Adventura, je pridobilo 51-odstotni delež v podjetju Marg Inženiring. Koliko je plačalo zanj, ni znano.

Z najpodjetniško idejo 2014 nad Google in Microsoft

Kljub vsemu se glavna vrednost podjetja Marg Inženiring skriva v programski rešitvi v oblaku 4th Office, ki mu je prinesla nagrado najpodjetniška ideja 2014.

Na enem mestu združuje aplikacije, kot so elektronska pošta, Google Drive, Dropbox, projektno vodenje in organizacija nalog. Pomaga pri modernizaciji dela, saj poenostavlja poslovanje, zaposlenim pa omogoča opravljanje dela kjerkoli in kadarkoli.

Boštjan Bregar, donedavni direktor podjetja Marg | Foto: STA , Boštjan Bregar, donedavni direktor podjetja Marg Foto: STA , V času poplave nezaželene pošte vse več podjetij v Sloveniji in po svetu opušča uporabo elektronske pošte in za komunikacijo uporablja aplikacijo, kot je Slack. V podjetju Marg Inženiring so se odločili, da bodo to spremenili in pomagali obuditi elektronsko pošto.

Zgodba je tvegana, saj napadajo trg, ki ga obvladujejo veliki igralci, kot sta Google in Microsoft, priznava donedavni direktor podjetja Boštjan Bregar. Toda priložnost je nepredstavljiva. "Na svetu je 2,5 milijarde uporabnikov elektronske pošte, od tega je 800 milijonov računov plačljivih," poudarja.

Več kot desetletje so 4th Office razvijali vzporedno ob obstoječem poslu, do zdaj pa so v njegov razvoj vložili na milijone evrov, ki so jih v glavnem dobili od zunanjih vlagateljev.

Startup 4th Office ni del posla s Klaričem

Toda posel z novim vladarjem našega trga avtobusnih prevozov ne vključuje 4th Office.

V začetku letošnjega leta so ga prenesli na novo podjetje Nito Aplikacije, ki je v lasti njihove britanske družbe Marg (UK). Preselila se je tudi celotna ekipa, ki je do zdaj delala na projektu. Direktorja podjetja Nito Aplikacije sta postala Bregar in Tomi Šefman.

"BCClassic je posel, ki je usmerjen v poslovne uporabnike (B2B), medtem ko je 4th Office namenjen fizičnim uporabnikom (B2C). Med posloma so bile vedno večje razlike, zato smo ocenili, da bi bilo zagonski (start up) del podjetja najbolje izločiti," je dejal Grega Bernard, ki je po zamenjavi lastništva prevzel vodenje podjetja Marg Inženiring.

Tudi sicer bodo nekdanji lastniki kupnino, ki so jo prejeli od Klariča, porabili za razvoj programa 4th Office, ki še naprej zahteva visoke kapitalske vložke. To je tudi eden glavnih razlogov, da so se odločili za prodajo podjetja, ki so ga ustanovili leta 2004.

Kaj je 4th Office

4th Office zaposlenim omogoča, da si delijo dokumente, potrjujejo račune, delajo pri projektih, vodijo sestanke in komunicirajo bolj učinkovito, kot bi to počeli po e-pošti in z ločenim shranjevanjem dokumentov na spletu. Direktor je s tem orodjem stalno v stiku s podjetjem in ga vodi na daljavo.

Letos plačljiva nadgradnja

Medtem ko v ljubljanskem podjetju nadaljujejo v okrnjeni sestavi in bodo kljub temu letos ustvarili zmerno rast prihodkov, se 4th Office s polno paro premika naprej. 

"Rastemo in gradimo ponudbo," je poudaril Bregar. Pred tremi meseci so zagnali beta (testno) različico programa 4th Office. Tržijo ga v 90 državah in imajo trenutno že od 25 do 30 tisoč registriranih uporabnikov.

Mednarodna ekipa, ki razvija program 4th Office. | Foto: Marg Mednarodna ekipa, ki razvija program 4th Office. Foto: Marg "Trenutno je uporaba 4th Office brezplačna, konec leta pa jo bodo nadgradili s plačljivo različico. Dejansko bo mogoče 4th Office še naprej uporabljati brezplačno za osebno rabo. Če bo hotelo podjetje povezati zaposlene, pa bo za to plačalo," je povedal Bregar.

Skupaj imajo 35 zaposlenih. Sedež je v Londonu, od koder izvajajo marketinške aktivnosti, v Sloveniji je še naprej razvojna ekipa, v kateri je nekaj več kot 20 ljudi. Odprli so tudi pisarno v ZDA, v Silicijevi dolini, kjer je že več kot deset ljudi.

Kdo jim je zaupal milijone

Do danes so zbrali že okoli 5,5 milijona funtov (sedem milijonov evrov) sredstev, ki so jih porabili za razvoj in trženje 4th Office. V glavnem so jih zagotovili trije strateški investitorji:

  • angleški investicijski sklad Notion Capital,
  • slovenski Prvi sklad, ki je v lasti države, Gorenja, Kolektorja, GZS …,
  • investitor Ben White, ki je svoje podjetje MessageLabs leta 2008 prodal za 700 milijonov dolarjev.

Google | Foto: Reuters Foto: Reuters V začetku prihodnjega leta naj bi pridobili še enega investitorja, in sicer v ZDA, ki je njihov glavni ciljni trg in kjer za letos jeseni načrtujejo zagon programa.

Bi prodali 4th Office, če bi jim Google poslal sanjsko ponudbo? "Hočemo doseči magično mejo milijona uporabnikov. To je edino, o čemer razmišljamo," je odgovoril Bregar.

600 zaposlenih in 40-milijonski promet

Do konca leta 2015 je bil Avrigo v lasti državne Zavarovalnice Triglav, nato jo je ta za nekaj več kot 14 milijonov evrov prodala Klariču. Ta je že prej iz stečajne mase Skupine Viator & Vektor kupil polovični delež v Izletniku Celje in zanj odštel nekaj več kot tri milijone evrov. Druga polovica je bila v rokah Avriga.

Po dostopnih podatkih je Klarič za financiranje prevzema pri banki Unicredit najel več kot sedemmilijonsko posojilo. Ali je preostanek denarja v celoti zagotovil sam ali pa mu je pri tem pomagal do zdaj nerazkriti partner, ni znano.

Avrigo in Izletnik Celje sta bila, še preden so ju v Triglavu združili in prodali Klariču, ena od največjih igralcev na trgu avtobusnih prevozov. Njuno povezovanje je del konsolidacije na slovenskem trgu medkrajevnih cestnih prevozov. Skupina, ki jo vodi Sandi Brataševec, ima danes 600 zaposlenih in letno ustvari okoli 45 milijonov evrov prihodkov.

50 milijonov evrov od oglaševanja

Darko Martin Klarič je tudi pomemben lastnik družbe Media Publikum, ki se med drugim ukvarja z zakupom oglasnega prostora. Kako je poslovala lani, še ni znano, leta 2015 pa je ustvarila 50 milijonov evrov prihodkov in 4,5 milijona evrov čistega dobička.

Ne spreglejte