Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
1. 8. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

4

Natisni članek

Univerza v Ljubljani Univerza v Mariboru Akrapovič NLB

Torek, 1. 8. 2017, 4.08

6 let, 6 mesecev

Kaj od novih kandidatov želijo pri NLB, Akrapoviču in Plastiki Skaza?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

4

Lani je bilo na univerze v Sloveniji vpisanih nekaj manj kot 80 tisoč študentov. Je slovenskim delodajalcem pomembno, kje ste pridobivali znanje in kakšne ocene ste imeli? Odgovarjajo NLB, Plastika Skaza in Akrapovič.

Kaj v ospredje pri novih sodelavcih postavljajo pri NLB, Plastiki Skaza in Akrapoviču? | Foto: Siol.net/ A. P. K. Kaj v ospredje pri novih sodelavcih postavljajo pri NLB, Plastiki Skaza in Akrapoviču? Foto: Siol.net/ A. P. K.

Vsako leto še vedno skoraj polovica mladih, starih od 19 do 24 let, študira, kažejo podatki statističnega urada. V lanskem študijskem letu je bilo v višješolske in visokošolske programe vpisanih nekaj manj kot 80 tisoč študentov.

V raziskavi QS World University Rankings sta bili univerzi v Ljubljani in v Mariboru uvrščeni med 700 najboljših univerz na svetu. Ljubljanska na mesta od 601.–650. (poslabšala še drugič zapored), mariborska pa je bila uvrščena na mesta od 650 do 700. V raziskavi je bilo zajetih 4.438 univerz po svetu in 18.900 študijskih programov.


So šolske ocene sploh pomembne?

Mladi Slovenci podhranjeni na področju računalništva in informatike

Kaj mladim podjetnikom svetuje eden prvih uspešnih startupov v Sloveniji?


Kako se odločajo slovenski delodajalci?

Ali slovenski delodajalci drugače obravnavajo kandidate z različnih univerz? Jim je pomembno, s katere univerze prihajajo njihovi bodoči sodelavci?

Osebnostne lastnosti pred formalno izobrazbo | Foto: Thinkstock Osebnostne lastnosti pred formalno izobrazbo Foto: Thinkstock Pri Akrapoviču jim podatek, na kateri univerzi so njihovi kandidati pridobili formalno izobrazbo, ni najpomembnejši.

"Ker so pri izbiri novih kandidatov poleg formalne izobrazbe pomembne tudi izkušnje in osebnostne kompetence, se na podatke, na kateri univerzi je posameznik pridobil formalno izobrazbo, ne osredotočamo," pravijo pri slovenskem izdelovalcu izpušnih sistemov.

Podobno stališče zavzemajo tudi pri NLB, kjer v ospredje postavljajo pridobljeno znanje, zmožnost hitrega učenja ter reševanja konkretnih problemov. "Vse našteto pa preverimo in je neodvisno od kraja izdaje diplome in povprečne ocene," pravijo pri največji banki pri nas.

Tudi pri Plastiki Skaza pri iskanju novega kadra v ospredje postavljajo osebnostne lastnosti.

"Fakultete nam ne ponudijo sodelavcev, ki bi bili takoj sposobni odgovorno in samostojno prevzeti delo. Vsakdo potrebuje obdobje učenja in prilagajanja. Takrat spoznamo kandidatove kompetence v celoti. Nimamo pa oblikovanega kriterija, po katerem bi kandidata ocenjevali glede na to, katero fakulteto je zaključil, seveda pa je pomembna usmeritev, ko iščemo zelo profilirane strokovnjake," odgovarja Barbara Kitek iz Plastike Skaza.


Program na Univerzi v Ljubljani med 200 najboljšimi programi na svetu 


Univerza v Ljubljani v zadnjih treh letih izgublja mesta na lestvici najboljših univerz, mariborska pa se je prvič uvrstila med 700 najboljših. | Foto: Klemen Korenjak Univerza v Ljubljani v zadnjih treh letih izgublja mesta na lestvici najboljših univerz, mariborska pa se je prvič uvrstila med 700 najboljših. Foto: Klemen Korenjak

Razlike so, vendar na račun razlik med posamezniki, ne šol

Pa obstajajo razlike med istimi programi na različnih univerzah?

"Seveda opažamo razlike med kandidati za sodelavce, vendar te, bolj kot izobraževalnemu sistemu, v večji meri pripisujemo posameznikovim osebnim, tudi značajskim lastnostim in okolju, v katerem je študiral. Tudi študenti iste fakultete se namreč med seboj pomembno razlikujejo po znanju in izkušnjah," pravijo pri Plastiki Skaza.

Ocene lahko pokažejo o zavzetosti in ambicijah kandidata

Proces šolanja posamezniki med seboj ločuje skozi ocenjevanje. "Ljudje smo hočeš nočeš po naravi taki, da se radi razvrščamo, to počnemo kar naprej, in šolski uspeh je v času šolanja pomembna informacija o naši vrednosti," je lani v intervjuju za siol.net dejal Marjan Gorup, ravnatelj Osnovne šole Prežihov Voranc.

"Čeprav je študijski program enak za vse študente, nekateri izluščijo bistvo, drugim pa je pomembno zgolj to, da so opravili izpit," o kandidatih z iste fakultete pravijo pri Plastiki Skaza. | Foto: Thinkstock "Čeprav je študijski program enak za vse študente, nekateri izluščijo bistvo, drugim pa je pomembno zgolj to, da so opravili izpit," o kandidatih z iste fakultete pravijo pri Plastiki Skaza. Foto: Thinkstock Kako pomembne pa so ocene v času študija slovenskim delodajalcem?

"Povprečne ocene kandidatov nas ne zanimajo. Med izbirnim postopkom se potem pokažejo razlike v znanju in izkušnjah," odgovarjajo pri Akrapoviču.

"Povprečna študijska ocena je lahko pomemben podatek o zavzetosti in ambicijah kandidata, ni pa sama po sebi napoved uspešnosti v poslu," so prepričani pri Plastiki Skaza.

V preteklosti so tako na primer imeli kandidata, ki je dosegal nadpovprečne rezultate na fakulteti, vendar nato pri delu v njihovem podjetju ni bil uspešen.

Ne spreglejte