Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
9. 3. 2017,
13.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani

Četrtek, 9. 3. 2017, 13.03

6 let, 6 mesecev

Program na Univerzi v Ljubljani med 200 najboljšimi programi na svetu

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Študijska področja matematike in fizike ter astronomije na Fakulteti za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru) ter arhelogija na Filozofski fakulteti (Univerza v Ljubljani) so bila uvrščena med najboljše programe v letu 2016 po mnenju QS World University Rankings.

V raziskavi je bilo zajetih 4.438 univerz po svetu in 18.900 študijskih programov. Programa matematika (351.–400. mesto) ter fizika in astronomija (401.–450. mesto), ki se izvajata na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru.

Še višje se je uvrstil študijski program arheologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki so jo uvrstili med 151.–200. mesto.

Skupna ocena Univerze v Ljubljani, ki ima pod svojim okriljem okoli 53 tisoč študentov, se je v primerjavi z letoma 2014 in 2015 še drugič poslabšala in je uvrščena od 601.–650. mesta, Univerza v Mariboru (skupaj ima okoli 18 tisoč študentov) pa je prvič uvrščena med 700 najboljših univerz na svetu.

Med desetimi najboljšimi univerzami na svetu imata največ predstavnikov ZDA (prve tri na lestvici) in Anglija. Prvo mesto je osvojila Massachusetts Institute of Technology (MIT), sledita pa ji Stanford in Harvard.

Program arheologije na Filozofski fakulteti je bil uvrščen med 200 najboljših programov te smeri na svetu. | Foto: STA , Program arheologije na Filozofski fakulteti je bil uvrščen med 200 najboljših programov te smeri na svetu. Foto: STA ,

Kdo je Quacquarelli Symonds?

Quacquarelli Symonds (QS) je vodilni svetovni ponudnik informacij s področja visokošolskega izobraževanja in kariernega svetovanja. Neposredno je prisoten v 50 državah in sodeluje z več kot dva tisoč tujimi univerzami. Njihova spletna stran QS TopUniversities spada med najpogosteje obiskane strani z informacijami o univerzah. 

QS vsako leto objavlja različne lestvice o univerzah in njihovih študijskih programih, namenjene pa so predvsem potencialnim študentom, da lahko premišljeno izbirajo, kje bodo študirali. Na osnovi šestih kazalnikov QS ocenjuje kakovost univerzi na področjih raziskav, poučevanja, zaposljivosti in internacionalizacije. Vsak od šestih kazalnikov ima drugačno utež pri izračunu skupne ocene.

QS zbira podatke z mednarodno anketo med zaposlenimi v visokošolskih institucijah in strokovnjaki s področja visokega šolstva (76 tisoč odgovorov) in anketo med delodajalci (38 tisoč odgovorov), ki sporočajo podatke o zadovoljstvu delodajalcev z diplomanti posameznih univerz. 

Ne spreglejte