Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
7.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

Natisni članek

Intereuropa Expediator Netlog Logistics Pošta Slovenije

Četrtek, 7. 2. 2019, 7.06

5 let, 2 meseca

Intereuropini kamioni mikajo Slovence, Turke, Britance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05
Intereuropa | Foto STA

Foto: STA

Prodajalci nekaj več kot 72-odstotnega deleža logistične družbe Intereuropa še danes pričakujejo zavezujoče ponudbe za nakup deleža. Po neuradnih informacijah Financ je zavezujočo ponudbo oddala Pošta Slovenije. Skrbni pregled Intereurope sta sicer izvedla še turški Netlog Logistics in britanski Xpediator.

Banke, ki prodajajo delež - SID banka, NLB, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo -, so rok za zavezujoče ponudbe prestavile s sredine januarja na danes. Omenjene banke prodajajo 9.168.425 navadnih delnic in vseh 10.657.965 prednostnih delnic Intereurope, ki skupaj predstavljajo 72,13 odstotka vseh delnic ter 54,47 odstotka delnic z glasovalno pravico.

Nezavezujoče ponudbe so oddali državna Pošta Slovenije, turški Netlog Logistics in britansko logistično podjetje Xpediator, ki so nato izvedli tudi skrbni pregled družbe. Po neuradnih podatkih Financ Xpediator pri pregledu "ni bil zelo temeljit".

Že jeseni smo poročali, da so po naših informacijah nezavezujoče ponudbe oddali vsaj štirje ponudniki: Pošta Slovenije, vodilna turška logistična skupina Netlog Logistics, takrat še neimenovani ponudnik iz Velike Britanije in ciprsko podjetje Cassowary Investments.

A Ciprčani so si očitno vmes premislili. Zdaj Finance poročajo, da naj bi skrbni pregled opravili Pošta Slovenije, Netlog Logistics in britansko logistično podjetje Xpediator. Po navedbah časnika se pri zavezujočih ponudbah računa predvsem na Pošto Slovenije in Netlog Logistics.

Intereuropa
Novice Razkrivamo, kdo bi se rad usedel na kamione Intereurope

Naša pošta in dva velika logista

V Pošti Slovenije, ki jo vodi Boris Novak, si Intereuropo ogledujejo že dve leti, saj se že dlje časa želi širiti na področje logistike. Tudi v finančnem smislu je sposobna za nakup, saj ima ob ničelni zadolženosti na računih za okrog 35 milijonov evrov sredstev.

Netlog Logistic je največji turški logist. Za prehrambno in avtomobilsko industrijo, maloprodajo, elektroniko in proizvajalce blaga široke potrošnje pokriva območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike. Njegov ustanovitelj je Şahap Çak, eden od najbogatejših Turkov, manjšinski solastnik pa finančni sklad Abraaj, ki ga je upravljal pakistanski poslovnež Arif Naqvi, zdaj pa je zaradi odmevnega finančnega škandala v likvidaciji.

Podjetje Xpediator je po podatkih na spletni strani mednarodno logistično podjetje s sedežem v britanski pokrajini Essex ter izpostavami v Bolgariji, Litvi, Latviji, Estoniji, Makedoniji, Črni gori, Moldaviji, Romuniji in Srbiji. Podjetje skupaj zaposluje več kot 900 ljudi. Podjetje, ki je lastnik različnih blagovnih znamk, ponuja širok nabor logističnih storitev, od ladijskega in letalskega prevoza do skladiščenja.

Novice Aneksi in grožnje ali kako naj bi Škrabčevi podizvajalci služili z Intereuropo

Drugi poskus prodaje

Delež so banke že poskusile prodati v začetku leta 2016, a se jim s ponudnikom, češko-malteško družbo Tuffieh Funds, ki se je edina zanimala za nakup, ni uspelo dogovoriti glede cene.

Novice Nekdanji šef Intereurope Lovšin na zavodu s 500 evri nadomestila
Ne spreglejte