Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
13.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrej Lovšin

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 13.24

6 let, 7 mesecev

Aneksi in grožnje ali kako naj bi Škrabčevi podizvajalci služili z Intereuropo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob nadziranju del pri gradnji Intereuropinega terminala v Rusiji so nam večkrat grozili, je v sojenju Andreju Lovšinu povedal nekdanji šef investicij Igor Lukić.

Je Lovšin soliral? Nekdanji član uprave Intereurope Zvezdan Markežič je v zaslišanju v preiskavi, ki ga je danes predvajalo sodišče, dejal, da je bil o projektu obveščen le toliko, kolikor je izvedel iz elaborata, kjer pa ni bilo podatkov o zemljiščih, kot je v navadi pri drugih projektih. V elaboratu tedaj ni zaznal nič sumljivega.

Druga priča, takratni šef investicij Igor Lukić, ki je sodeloval pri pripravi elaborata, je dejal, da so od Lovšina kot osnovo za pripravo dobili list s podatki o parcelni številki, znesku in velikosti zemljišča. "Kako je pri podobnih projektih, težko rečem, saj je bil to največji projekt Intereurope. Tudi danes, ko delamo elaborate, pa pogosto nimamo več podatkov."

Grožnje in Škrabčevi aneksi Markežič je povedal še, da sam ni vedel, kdo je bil prodajalec zemljišča v Rusiji. Na vprašanje, ali se je kdaj pozanimal, je dejal, da je vedel, da se Lovšin pogovarja z Rikom in da je vpletenih nekaj fizičnih oseb.

Lukić, ki je z občasnimi obiski v Moskvi nadziral Rikovo izvajanje del in poročal Lovšinu, je pojasnil, da je bil ob problematiziranju podražitev - kot je znano, je bilo sklenjenih 12 aneksov na prvotno gradbeno pogodbo med Intereuropo in Rikom - večkrat tarča groženj s strani Rikovih podizvajalcev.

"Če odbijem še eno ploščico, bo on meni glavo odbil" "Enkrat smo dobesedno bežali z gradbišča. Drugič so polagali keramiko za sanitarije in sem kot nadzornik ugotovil, da je pod ploščicami votlo, zato sem nekaj ploščic odstranil. Takrat je do mene prišel nekdo, ki je govoril srbohrvaško, in mi rekel, da če odbijem še eno ploščico, bo on meni glavo odbil."

"O podražitvah del sem obveščal Lovšina, ki je verjetno - ne vem, ampak verjetno - komuniciral z Janezom Škrabcem in Rikovim šefom del Jozem Draganom. Na koncu smo vedno podpisali. Tudi uprava je bila tedaj pod pritiskom."

Lovšin vloge lastnika Rika Škrabca ni želel komentirati Pozneje je dodal, da je bilo nekaj aneksov obrazloženih s podražitvijo surovin. "Gradbinec je rekel, da se je podražilo železo, kar dviguje končno ceno. Takrat smo imeli že deset tisoč avtomobilov na terminalu. Grozil nam je, da bo, če ne bomo pristali, blokiral dovoz. Drugega, kot da podpišemo, ni bilo."

Lovšin vloge lastnika Rika Janeza Škrabca pozneje ni želel komentirati. Tožilstvo je na vprašanje, zakaj Škrabca ni na zatožni klopi, dejalo, da ni utemeljenega suma.

Ne spreglejte