SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lovšin prepisal podjetje, upniki pa nad ribniške "sušice"

0

termometer

Nekdanji šef Intereurope Andrej Lovšin je izstopil iz lastništva podjetja Optio, ki je zdaj v lasti hrvaškega dolžniškega rekorderja Mileta Čaćića. Za plačilo upnikov pa sodišče prodaja njegov gozd.

Za 7. marca je okrajno sodišče v Kočevju razpisalo dražbo, na kateri bo prodajalo tri tisoč kvadratnih metrov gozda v okolici Ribnice, katerega lastnik je nekdanji lastnik Intereurope Andrej Lovšin.

Kot izhaja iz oklica dražbe, gre kupnina v primeru prodaje Intereuropi, ki od Lovšina terja devet tisoč evrov, in državi, ki ima do njega 810 tisoč evrov terjatve. Dolg do države se nanaša na neplačan davek. "Andrej Lovšin je prostovoljno poravnal zgolj manjši del davčnega dolga ter del sodnih stroškov, ki jih dolguje državnemu pravobranilstvu," so nam sporočili s pravobranilstva. Preostanek dolga znaša 680 tisoč evrov plus obresti.

Iztržek pri prodaji gozda pa verjetno ne bo prav velik. Sodišče namreč vrednost gozda ocenjuje na nekaj manj kot 1.400 evrov. Kot navajajo, je kakovost drevesnih vrst slabša, smreka je zelo vejnata, hrast pa slabše vitalnosti. Več tukaj.

Posel z nogometnim agentom Medtem ko Intereuropa in država tako pobirata drobtinice premoženja nekdanjega šefa Intereurope, je ta izstopil še iz lastništva podjetja Optio, v katerem je bil zaposlen po odhodu iz Intereurope. Novi lastnik je Mile Čaćić, ki je v Sloveniji znan kot nogometni agent, registriran pri Nogometni zvezi Slovenije (med drugim je bil v ozadju odmevnega prestopa nekdanjega reprezentanta Mirana Pavlina v portugalski Porto na prelomu tisočletja), na Hrvaškem pa se je pred meseci znašel na naslovnicah kot rekorder med bančnimi dolžniki. Podrobnosti prenosa lastništva, denimo višina morebitne kupnine, iz javno dostopnih baz niso vidne.

Prek Optia, ki je registriran za turizem in nepremičnine, je bil Lovšin tudi lastnik podjetja Sanko, prek katerega je po odhodu iz Intereurope prodajal sendviče na ljubljanskem Kolodvoru). Konec leta 2014 - za lansko leto rezultati še niso na voljo - je imel Optio negativen kapital, osem tisoč evrov prihodkov ter okoli 200 tisoč evrov poslovnih terjatev. Ima pa tudi 691 tisoč evrov dolga do Lovšina, ki ga je sodišče zavarovalo v postopku odvzema 1,9 milijona evrov domnevno nezakonito pridobljenega premoženja. Zavarovanje pomeni, da podjetje do konca postopka Lovšinu ne sme plačati dolga.

Tožilstvo: Nov lastnik ne vpliva na zavarovano terjatev Ali lahko sprememba lastništva vpliva na možnost plačila terjatve? Na sodišču, ki je zavarovalo Lovšinovo terjatev do Optia, nam na to niso znali odgovoriti, saj za spremembo lastništva niso vedeli. S tožilstva pa so nam sporočili, da so bili o spremembi obveščeni in zatrdili, da ne vpliva na postopek.

Zakaj je Lovšin izstopil iz lastništva, sicer ni znano. Na telefonske številke, ki jih hranimo v uredništvu, ni dosegljiv, na sodni obravnavi, ki je bila zanj razpisana prejšnji teden, pa ga ni bilo. Tudi s Čaćićem nam ni uspelo priti v stik ne prek telefona ne prek elektronske pošte. Bili smo tudi na sedežu družbe Optio, a tam ni bilo nikogar. Stavba, v kateri je sedež podjetja, je naprodaj.

Milijoni nepojasnjenega izvora Motiv za prenos lastništva bo morda razkrilo nadaljevanje postopka domnevno nezakonito pridobljenega premoženja. Kot smo že pisali, je Lovšin v času, ko je vodil Intereuropo in ko naj bi ta močno preplačala naložbo v Rusiji (zaradi tega se bo v prihodnjih mesecih začelo tudi sojenje v kazenskem postopku, po ugotovitvah tožilstva kupil pet nepremičnin v Portorožu in Ljubljani, 50 tisoč delnic Intereurope in več drugega premoženja. Del tega je nato prepisal na bližnje, zato danes vodi postopek za odvzem premoženja zoper njega, njegovo mamo in hči.

Na zadnjem naroku, ki je potekal prejšnji teden, Lovšinovih ni bilo, so pa že pred časom na ustavno sodišče vložili zahtevo za ustavno presojo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, o kateri ustavni sodniki še odločajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin