Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 1. 2022,
14.33

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

20

Natisni članek

Splitska vrata Hrvaška Brač predor

Torek, 18. 1. 2022, 14.33

2 leti, 3 mesece

Hrvati snujejo nov megalomanski projekt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

20

splitska vrata | Splitska vrata so ožina med srednjedalmatinskima otokoma Šolta in Brač. Poimenovana so po mestu Split, do katerega vodijo. | Foto Shutterstock

Splitska vrata so ožina med srednjedalmatinskima otokoma Šolta in Brač. Poimenovana so po mestu Split, do katerega vodijo.

Foto: Shutterstock

Hrvaška po skoraj zaključeni gradnji mostu na polotok Pelješac in napovedani gradnji mostu na otok Pašman snuje nov drzen infrastrukturni podvig. S podvodnim predorom za cestni promet želijo povezati dva srednjedalmatinska otoka. Šlo bi za prvi tovrsten projekt na Jadranu, ki je ocenjen na okoli 50 milijonov evrov.

Megalomanski projekt, ki bi s predorom pod morsko gladino povezal otoka Šolto in Brač, je po sedmih letih dobil konkretnejši status v prostorskem načrtu Splitsko-dalmatinske županije. Konec lanskega leta je bila namreč podmorska cestna povezava uvrščena v projekt omrežja državnih cest, ki so predvidene za gradnjo, piše Slobodna Dalmacija.

Na otoku Šolta je vstop v predor predviden na rtu Livka, na Braču pa na rtu Milna, kamor bi bile speljane nove dostopne ceste.

Novice Najnovejši posnetki skoraj končanega megalomanskega projekta na Hrvaškem #video

Predor z vstopnimi portali na kopnem bi bil dolg 900 metrov, od tega bi na morski del odpadlo 750 metrov. Širina predora bi znašala 18 metrov, kjer bi bili predvideni tudi hodniki za pešce in servisno infrastrukturo. Predor bi omogočal vožnjo vozilom do višine pet metrov.

Gradnjo bi izvedli s polaganjem že narejenih betonskih cevi dolžine od 50 do 100 metrov na pripravljeno dno ožine med otokoma. Del njih bi morali vkopati, da bi zagotovili od 12 do 15 metrov globine za nemoteno plovbo največjih ladij.

Šoltani si nadejajo številne koristi

Pobuda za povezovanje otokov je prišla s Šolte. Po besedah tamkajšnjega župana Nikole Cecića Karuzića bi njihovi prebivalci pridobili bistveno krajši dostop do letališča na Braču, s čimer bi bili bolje povezani s svetom.

Levo otok Šolta, desno otok Brač, v ozadju mesto Split. | Foto: Google Levo otok Šolta, desno otok Brač, v ozadju mesto Split. Foto: Google Na Braču je tudi več srednješolskih programov, tako bi dijaki s Šolte lahko z organiziranim prevozom dnevno odhajali k pouku.

Povezava z Bračem bi ugodno vplivala tudi na hitrejši razvoj kmetijstva. Medtem ko se prebivalci Šolte z ovčjerejo ukvarjajo predvsem ljubiteljsko, je na sosednjem otoku 23 tisoč ovac.

Pašman
Novice Bo po mostu na Pelješac zrasel še most na otok Pašman?

Ne nazadnje bi nova cestna povezava imela velik vpliv na turistični razvoj Šolte, ki je v primerjavi z Bračem manj razvit otok.

Župan dodaja, da so o projektu že potekali pogovori na pristojnih ministrstvih in napoveduje skorajšnji začetek pridobivanja dokumentacije.

Za financiranje projekta računajo na evropska sredstva v višini 85 ali celo 90 odstotkov, še piše Slobodna Dalmacija.

Novice Luksuz za 40 milijonov evrov: to nameravajo zgraditi na hrvaškem otoku
Ne spreglejte