SiolNET. Posel danes Novice
0,59

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hrvaško ustavno sodišče zavrnilo pritožbo NLB za 250 evrov

0,59

termometer

NLB banka
Foto: Ana Kovač

Hrvaško ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo NLB na izgubljeno tožbo zoper nekdanjega hrvaškega varčevalca, je neuradno izvedela TV Slovenija. Gre za tožbo v vrednosti 250 evrov, NLB naj bi zdaj pravico iskala na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je po poročanju Televizije Slovenije omenjeno tožbo izgubila leta 2015 in se nato pritožila na ustavno sodišče. Ker zneska v vrednosti 250 evrov ni plačala, ga je Hrvaška zarubila.

Pričakuje se pošteno nepolitično sojenje

NLB naj bi zdaj bitko nadaljevala na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer pričakujejo pošteno nepolitično sojenje. Bo pa to sojenje stalo precej, po informacijah televizije nekaj milijonov evrov.

Hrvaško ustavno sodišče je sicer na devetih straneh pojasnilo, da NLB niso bile kratene ustavne pravice, da sta tako prvo- kot drugostopenjsko sodišče odločila skladno z zakonodajo, memorandum z Mokric, ki bi moral ustaviti vse postopke sojenja v zvezi s hrvaškimi varčevalnimi vlogami, pa da nikoli ni bil implementiran v hrvaško zakonodajo.

NLB Novice Slovenija pri Hrvaški protestira zaradi tožb proti NLB

Sodišče se je v svojem mnenju oprlo tudi na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić in drugi, ki naj bi pritrdilo, da je NLB pravna naslednica LB, je še poročala TV Slovenija.

NLB se pred hrvaškimi tožbami ni mogla ustrezno zaščititi

Država je v začetku aprila kot skupščina NLB upravi banke naložila sprejetje ukrepov za zaščito njenega premoženja na Hrvaškem - da bo zagotovila, da bo v primerih obstoječih oz. morebitnih novih pravnomočnih sodb hrvaških sodišč zoper LB in NLB glede prenesenih deviznih vlog v celoti spoštovan vladni sklep iz julija 2015 in februarja letos, da izpolnjevanje sodb hrvaških sodišč o prenesenih deviznih vlogah nekdanje LB ni skladno s slovenskim pravnim redom in mednarodnimi pogodbami, ki sta jih sklenili Slovenija in Hrvaška.

NLB banka Posel danes NLB na Hrvaškem izgubila še eno tožbo

Upravi banke so tudi naložili, da mora nadaljevati z izpodbijanjem sodnih odločb na vseh instancah na Hrvaškem in pred mednarodnimi sodišči izvesti ustrezne ukrepe upravljanja s premoženjem NLB z namenom, da se možnost prisilne izterjave prepreči oziroma omeji na minimum, pri upravljanju pa v okviru veljavnih predpisov upoštevati slovenske interese.

NLB so pred sodbami hrvaških sodišč želeli dodatni zaščititi tudi z dopolnitvijo ustavnega zakona, a je ustavna komisija DZ na podlagi pravnih mnenj predlog zavrnila.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • marta / 15.06.2018. ob 05:26 +3 0

  Za 250 € gredo naši tožit Hrvate ??? Pa se zavedajo ti ljudje stroškov in zdaj nameravajo še do Strasbourga.... pa saj bomo sami sebe požrli, no. Naj mi nekdo pove, kateri pameten gospodar lovi vrabce po zraku, obenem pa pušča debele krave, svinje........... a skrivaj pa jim plačujejo milijone, da mi dobivamo migrante. Nenormalno do skrajnosti. :(

  +3 0
 • bleferji / 14.06.2018. ob 21:52 +2 - 1

  Vse te zajebancije so zakuhali naši veleumno pametni in pomembni finančniki - od Gasparija, Arharja, Ropa, dojenček Lahovnik/brez lulčka in vseh zadnjih preds. Vlad RS ! Banda nesposobna !! Pred TV in javnostjo pa nastopajo, kako so pomembni in pametni ! Naj jih ljudstvo kolektivno toži in jim pobere vse kar imajo.

  +2 - 1
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin