Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
12.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

6

Natisni članek

Tuš Mirko Tuš noad

Sreda, 25. 10. 2017, 12.43

6 let, 6 mesecev

Hišne preiskave pri Mirku Tušu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

6

Mirko Tuš | Foto Sportida

Foto: Sportida

V prostorih družbe Tuš Holding v Celju kriminalisti po naših informacijah opravljajo hišne preiskave zaradi suma preslepitve bank.

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Mirka Tuša in njegovo ženo Tanjo Tuš sumijo kaznivega dejanja poneverbe. Po naših informacijah gre za domnevne nepravilnosti pri prenosu Tušmobilove blagovne znamke.

Kot smo razkrili, so tri največje banke upnice – NLB, SID banka in Gorenjska banka – zoper Mirka Tuša vložile kazensko ovadbo. Zaradi prenosa blagovnih znamk mu banke očitajo zlorabo položaja. Ali se ovadba nanaša še na koga, ni znano.

Na policiji so potrdili le, da "preiskovalci NPU danes opravljajo štiri hišne preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske in celjske policijske uprave". "V preiskavah iščejo dokaze za utemeljitev suma kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja, katerih sta osumljeni dve fizični osebi," so pojasnili na policiji.

Protipravna premoženjska korist, ki naj bi jo pridobila osumljenca, po ugotovitvah policije znaša dobrih 19 milijonov evrov.

Na račun bank zaslužil 29 milijonov evrov

Mirko Tuš je dolgo časa odlašal s prodajo mobilnega operaterja in zavračal zanj prenizke ponudbe. Leta 2014 se je nazadnje dogovoril s Telemachom, ki je za Tušmobil plačal 110 milijonov evrov.

Pozneje so banke, ki so prejele večino kupnine, izvedele, da se je Mirko Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še o prodaji Tušmobilove blagovne znamke, ki je bila na njihovo začudenje v lasti zakoncev Mirka in Tanje Tuš.

Čeprav jo je Telemach kmalu po prevzemu ugasnil, je zanjo plačal 29 milijonov evrov. Posel je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga, za katerim naj bi stala zakonca Tuš. Za blagovno znamko nista prejela kupnine, ampak jo je Telemach "plačal" s terjatvami, ki sta jih na koncu pretvorila v lastniški delež nizozemske družbe United Group, lastnice Telemacha.

Trenutno poteka prodaja 300-milijonskih bančnih terjatev do skupine Tuš. Banke se pogovarjajo s skladom Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros.

Ponovil vajo na Engrotušu

Mirko Tuš je enako naredil pred prodajo Engrotuša.

Novembra lani je namreč blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti zakoncev Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga. S tem je v kot spravil banke, ki so ga kljub prezadolženosti več let ohranjale pri življenju, in bodočega lastnika trgovin, ki mu bodo banke prodale delež.


Preberite še:

Kaj je Mirko Tuš bankam speljal na Kitajsko

Banke ostajajo ujete v imperiju Mirka Tuša


Mirko Tuš je v roke dobil vzvod, s katerim lahko novemu lastniku Skupine Tuš povzroči nemalo težav.

Lastništvo blagovnih znamk mu namreč omogoča, da lahko:

  • novemu lastniku trgovin prepreči uporabo blagovne znamke Tuš,
  • od njega zahteva visoko nadomestilo oziroma odškodnino za njeno uporabo ali
  • postavlja različne zahteve: ali po solastniškem deležu ali za to, da ostane na položaju direktorja.

Sojenje v zadevi Tušmobil

V kratkem bi se moralo začeti sojenje zoper Mirka Tuša zaradi domnevnih nepravilnosti pri podelitvi brezplačnih mobilnih frekvenc leta 2008.

Tožilstvo nekdanjemu lastniku Tušmobila in njegovi (zdaj že nekdanji) družbi očita dajanje podkupnine nekdanjemu direktorju Agencije za komunikacijska omrežja (AKOS) Tomažu Simoniču, tega pa bremeni obtožba o zlorabi uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi bil Tušmobilu pred leti brezplačno podelil frekvence v zameno za stanovanje.

Poleg Tuša in Simoniča sta obtožena tudi nekdanji komercialni direktor v Tušu Gorazd Lukman in Miha Vodopivec, šef družbe Vopex iz Postojne, ki naj bi sodeloval pri prikrivanju spornega dejanja. Državno tožilstvo je obtožnico vložilo tudi proti Tušmobilu, ki se je po Telemachovem prevzemu preimenoval v Telemach Mobil.

Ne spreglejte