SiolNET. Posel danes Novice
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gašpar Mišič od Luke zahteva še 700 tisoč evrov

0,85

termometer

Gašpar Mišič
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je po ponovni razrešitvi s položaja konec decembra vložil nov, skupno že tretji tožbeni zahtevek, težak 701 tisoč evrov. Gašpar Mišič je potrdil, da sta se o novem sporu pogovorila tudi z aktualnim predsednikom uprave Luke Dimitrijem Zadelom, v Luki pa so glede situacije redkobesedni.

Gašparja Mišiča, ki bi se mu petletni mandat na vrhu Luke iztekel šele jeseni letos, so nadzorniki Luke Koper prvič razrešili aprila 2014 zaradi "nedelovanja uprave", kot je tedaj povedala takratna predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc.

Delovno sodišče v Kopru je lani Gašparju Mišiču, ki je šel v odškodninsko tožbo proti Luki, po poročanju medijev prisodilo izplačilo plač za deset mesecev in zneska za obdobje do nove zaposlitve v koprskem komunalnem podjetju, kjer je zadnja leta opravljal direktorsko funkcijo.

Luka Koper pa je v četrtek sporočila, da je višje delovno in socialno sodišče 25. januarja s pravnomočno sodbo Gašparju Mišiču prisodilo denarno povračilo v višini dobrih 25 tisoč evrov oz. 100 tisoč evrov manj, kot je določilo prvostopenjsko sodišče.


Preberite si še: Popovič razrešil Gašparja Mišiča


Ob razrešitvi Dragomirja Matića z mesta predsednika uprave Luke konec decembra so luški nadzorniki sicer predvsem iz formalnih razlogov Gašparja Mišiča ponovno razrešili. Kot je tedaj pojasnil prvi nadzornik Uroš Ilić, so Gašparja Mišiča to pot odpoklicali iz poslovno-ekonomskih razlogov, saj ne moreta obstajati dva predsednika uprave, kot tudi zaradi nesposobnosti, saj ne izpolnjuje statutarnih pogojev. Ilić je med drugim dejal, da ponovna razrešitev ne more imeti finančnih posledic.

Luka Koper. Foto: STA

Zaradi zadnje razrešitve je Gašpar Mišič pripravil novo tožbo. "Nadzorniki so najprej ugotovili, da Luka ne more imeti dveh predsednikov uprav hkrati, Matića in mene, ter se odločili za moj odpoklic. Pri tem pa so vedeli, da bodo še na isti seji iz Luke krivdno izgnali Matića, kar so tudi naredili, in imenovali tretjega, Dimitrija Zadela," je pred dnevi za Primorske novice povedal Gašpar Mišič, ki je po tedanjem statutu Luke izpolnjeval vse pogoje za zasedbo delovnega mesta.

Gašpar Mišič želi mirno rešitev spora

V medijih so se pojavili različni zneski, Gašpar Mišič pa je v četrtek v pisnem odzivu za STA pojasnil, da nov tožbeni zahtevek znaša 701 tisoč evrov ter da sta se tudi že pogovorila s predsednikom uprave Luke Koper Zadelom. Luki Koper je sam poslal ponudbo za mirno rešitev spora in prejel odgovor, da pravna služba Luke preučuje možnosti.

Iz Luke Koper so sicer še v sredo za STA pojasnili, da tožbe še niso prejeli in je zato ne morejo komentirati. Glede možnosti zunajsodne poravnave so zapisali, da ne morejo prejudicirati odločitev, ki jih bodo sprejeli pristojni organi v družbi.

Na vprašanje, kdo oz. s katerega naslova bodo plačali morebitno pravnomočno odškodnino, so v Luki odvrnili, da gre za špekulativno vprašanje, zato nanj ne morejo odgovarjati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin