SiolNET. Posel danes Novice
1,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Drugi tir: Levica poziva Bratuškovo, naj prekine pogajanja z Madžarsko #video

1,11

termometer

V Levici ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek pozivajo, naj odstopi od načrta, da bi Madžarska sodelovala pri projektu drugi tir. Poslanec Levice Matej T. Vatovec je danes dejal, da se potrjujejo opozarjanja Levice in da udeležba Madžarske pri projektu ni bila pogoj za evropska sredstva, kot sta po njegovih besedah zavajala vlada in 2TDK.

Na Siol.net smo pred kratkim prvi razkrili, da sodelovanje Madžarske pri projektu drugi tir ni povezano s pridobitvijo evropskih sredstev Evropske komisije, kot so zatrjevali nekateri člani prejšnje vlade in projektnega podjetja 2TDK, ki bo gradilo drugi tir.

Jure Leben, Miro Cerar, Peter Gašperšič Posel danes Cerarjev krog pri drugem tiru zavajal? Bruselj ni zahteval, da je zraven Madžarska.

Bratuškova večkrat javno izjavila, da je projekt mogoč brez Madžarske

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je na današnji novinarski konferenci ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek pozval, naj odstopi od načrta, da 200 milijonov kapitalskega vložka za gradnjo drugega tira med Koprom in Divačo zagotovi Madžarska.

Bratuškova je sicer že večkrat izrazila prepričanje, da je drugi tir železniške proge Koper–Divača mogoče zgraditi brez Madžarske, bo pa Slovenija pogovore s sosednjo državo nadaljevala, saj bi jih bilo nekorektno kar prekiniti.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Kako bi umik Madžarske vplival na gradnjo drugega tira?

Poslanec Levice je poudaril, da se potrjujejo navedbe, na katere je njihova stranka opozarjala že od začetka priprave zakona o gradnji drugega tira.

"Ključni problem pri vsej tej zgodbi je ne samo finančna konstrukcija, ampak različne oziroma nasprotujoče si izjave na eni strani vlade in predstavnikov podjetja 2TDK glede razpisanih pogojev za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo drugega tira," je dejal Vatovec.

Alenka Bratušek Posel danes Nov zaplet pri drugem tiru: kaj so zakuhali Alenki Bratušek

Vatovec: Cerarjeva vlada in 2TDK sta zavajala glede vključitve Madžarske v projekt

Prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja in 2TDK sta po mnenju Vatovca zavajala glede vključitve Madžarske oziroma druge zaledne države v projekt, češ da naj bi bil to pogoj za pridobitev evropskih sredstev. V Levici so namreč pridobili pogodbo Slovenije z Evropsko komisijo, iz katere izhaja, da soudeležba zaledne države ni nujna.

Projekt drugega tira med Koprom in Divačo je ovrednoten na 894 milijonov evrov, od katerih morata Slovenija in po možnosti drugi kapitalski partner zagotoviti nekaj manj kot 434 milijonov evrov.

"Jasno je, da udeležba Madžarske ni noben pogoj, kar delno pritrjuje, da je šlo za zavajanje takratnega državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna in nekdanjega direktorja 2TDK Metoda Dragonje," je bil še kritičen Vatovec.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Posel danes Kaj na očitke o zavajanju pravijo vpleteni #DrugiTir

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin