SiolNET. Posel danes Novice
1,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delodajalci podprli možnost odpovedi zaposlitve ob pogojih za upokojitev

1,71

termometer

Delavci
Foto: Ana Kovač

Delodajalske organizacije so danes na vse poslanske skupine naslovile prošnjo za podporo določbi predloga sedmega protikoronskega zakona, ki bi dala možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, če izpolnjuje pogoje za pravico do starostne pokojnine. Na drugi strani jim sindikati ostro nasprotujejo.

Predlog sedmega protikoronskega zakona med drugim predvideva možnost, da delodajalec delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi brez navedbe razloga, če izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, praviloma pri starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe.

Dogaja se namreč, da mladi ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo po tem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. O tem pa delodajalec nima pravice odločati. "Menimo, da bi morala o nadaljevanju delovnega razmerja odločati tako delodajalec kot delavec," so Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Predlagano rešitev podpirajo tudi v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC). Kot so zapisali, se delovno mesto ne bi prekinilo samodejno, ko delavec izpolni pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, temveč le v primeru, da bo delodajalec presodil, da delavca v resnici ne potrebuje več.

Tako se bodo lahko sprostila nekatera delovna mesta za mlade iskalce zaposlitve, še pravijo v SBC.

Sindikati rešitvi ostro nasprotujejo

Delodajalci se ne strinjajo z navedbami sindikatov, ti so že v ponedeljek ostro protestirali, da gre pri tem ukrepu za prisilno upokojevanje. Sindikati trdijo, da gre za zniževanje pravic in diskriminatorno obravnavo starejših delavcev. Poslance pozivajo, naj v nadaljnjem postopku te določbe iz zakonskega besedila črtajo.

Gre samo za to, da bi lahko o delovnem razmerju delavca, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, odločala tako delodajalec kot delavec, pa so pojasnili delodajalci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin