Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
19.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gorenje SKEI likvidacija

Četrtek, 5. 9. 2013, 19.43

7 let, 2 meseca

Delavci in sindikat zgroženi nad likvidacijo dela nekdanjega Gorenja Notranje opreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okoli 120 zaposlenih v podjetju Vario 2000 v Nazarjah, ki je še do nedavnega bilo znano kot del družbe Gorenje Notranja oprema, in sindikat SKEI so zgroženi zaradi napovedane likvidacije družbe.

Ta je od konca februarja letos v lasti ameriške družbe CoBe Capital, ki ji sindikat očita prefinjene poteze za dosego ciljev v škodo družbe in delavcev.

Sindikalni zaupnik Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI) Slovenije v družbi Vario 2000 Bojan Škruba je na novinarski konferenci sindikata SKEI v Velenju dejal, da jih je vodstvo podjetja o nameravani likvidaciji družbe Vario 2000, takrat še pod imenom Gorenje Notranja oprema, obvestilo 26. avgusta letos. Likvidacija se je po njegovih besedah nepreklicno začela s 1. septembrom, trajala pa naj bi poldrugi mesec.

Trenutno zaposleni, ki v Nazarjah izdelujejo pohištveni program, še delajo Za zdaj zaposleni, ki v Nazarjah izdelujejo pohištveni program, še delajo in naj bi po Škrubajevih besedah glede na obljube vodstva dobili še plači v septembru in oktobru ter preostanek regresa. Gre za težko zaposljive delavce, ki imajo od 25 do 35 let delovne dobe in so iz okolja, kjer je novo zaposlitev težko dobiti, je povedal Škruba.

Delavci in sindikat so zaradi napovedane likvidacije zgroženi tudi zato, ker so jim na zbornih delavcev v obdobju, ko je Gorenje konec februarja letos prodalo programe nekdanje družbe Gorenje Notranja oprema ameriški zasebni investicijski družbi CoBe Capital, povedali, da bodo delovna mesta ohranjena najmanj leto dni od prodaje. V sindikatu tako ne vedo, ali je napovedana likvidacija v skladu s kupoprodajno pogodbo, saj je niso nikoli videli, zato napovedujejo preverjanja pravnih možnosti, povezanih z likvidacijo.

Konec leta 2009 zaposlovali 915 ljudi, konec lanskega leta pa le še 503 Vsi programi Gorenja Notranje opreme, ki že nekaj časa niso dosegali zastavljenih poslovnih ciljev, so konec leta 2009 zaposlovali 915 ljudi, konec lanskega leta pa le še 503. Vmes je bilo nekaj zaposlenih prerazporejenih v druge družbe Gorenja, s čimer tako v primerjavi z zaposlenimi v zdajšnjem podjetju Vario 2000 ohranjajo zaposlitev, je danes v Velenju med drugim povedal predsednik velenjske regijske organizacije SKEI Žan Zeba, ki je tudi predsednik konference SKEI v poslovnem sistemu Gorenje. Povedal je tudi, da je za zaposlene sicer likvidacija v primerjavi s stečajem boljša rešitev, saj bodo dobili izplačane vse obveznosti, nič od tega pa seveda zanje ni dobro.

Potem ko so programe Gorenja Notranje opreme konec februarja letos prodali ameriški družbi, je danes poleg tega, da je Gorenje Notranja oprema, ki se zdaj imenuje Vario 2000, v likvidaciji, v Aroso Mobilo preimenovana tudi družba Gorenje Kuhinje, njeno proizvodnjo pa so iz Velenja preselili v Maribor. V sindikatu SKEI se bojijo, da bi takšni postopki lahko postali model reorganizacij in nezaželenih posledic tudi v drugih družbah znotraj Gorenja.

V Gorenju so z informacijo o likvidaciji družbe Vario 2000 v Nazarjah seznanjeni, vendar odločitve novega lastnika, kot so sporočili za STA, ne morejo komentirati. "Kupoprodajne pogodbe so zaupne narave in jih ne razkrivamo," so navedli v službi za stike z javnostmi in dodali še, da druga družba, katere nov lastnik je CoBe Capital, Aroso Mobila, po njihovih informacijah "posluje normalno".

Ne spreglejte