SiolNET. Posel danes Novice
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cene zemeljskega plina se vendarle umirjajo

0,01

termometer

Plinovod |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cene zemeljskega plina se v zadnjih dneh umirjajo, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin domačemu energetskemu gigantu Gazprom naročil, naj novembra poveča dobavo plina v evropska skladišča. Na nizozemskem vozlišču TTF je bilo treba za decembrske terminske pogodbe za tisoč kubičnih metrov plina danes odšteti 750 dolarjev.

Cena za tisoč kubičnih metrov plina se je v današnjem trgovanju spustila na 750 dolarjev, potem ko se je sicer zjutraj povzpela nad 850 dolarjev. Dnevno cena zaniha za približno štiri odstotke, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

kriza, borza Posel danes Ves svet se drži za glavo: kje so vzroki in kako hude bodo posledice?

Evropa, ki je odvisna od uvoza plina, predvsem ruskega, se je znašla v hudi krizi, ki sta jo sprožila zvišanje cen in upad zalog zaradi mrzlega konca lanske zime. Cena na nizozemskem vozlišču TTF se je konec septembra prvič povzpela nad raven tisoč dolarjev, v začetku oktobru pa presegla raven 1.600 dolarjev za tisoč kubičnih metrov.

Nato so cene začele upadati, pomembneje prejšnji teden, potem ko je Vladimir Putin naročil Gazpromu povečanje dobave, kar naj bi po njegovih besedah ustvarilo "ugodnejše razmere na celotnem evropskem energetskem trgu".

Vladimir Putin Posel danes Putin naročil Gazpromu: Povečajte dobavo plina Nemčiji in Avstriji

Putin je naročil Gazpromu, da naj do 8. novembra konča s polnjenjem ruskih skladišč, nato pa začne postopoma povečevati količino plina v evropska skladišča. Prvi mož Gazproma Aleksej Miller je zagotovil, da bo Gazprom nalogo izpolnil.

Robert Golob Posel danes V Gen-I zatrjujejo, da elektrike in plina ne bodo podražili #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin