Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
11.16

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Evropska unija Slovenija ekonomija gospodarstvo

Četrtek, 5. 11. 2020, 11.16

3 leta, 5 mesecev

Bruselj poslabšal gospodarsko napoved za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Slovenija. Ekonomija. BDP. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Evropska komisija je gospodarsko napoved za Slovenijo za letos v primerjavi z julijem nekoliko poslabšala na 7,1-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP). Za odstotno točko je poslabšala tudi napovedi za prihodnje leto, ko ji napoveduje 5,1-odstotno rast. V letu 2022 naj bi Slovenija po bruseljski napovedi dosegla 3,8-odstotno rast.

Slovenija. Ekonomija. BDP.
Novice Šele leta 2022 bo Slovenija dosegla enako gospodarsko rast kot pred epidemijo #video

V julijski napovedi je komisija napoved za Slovenijo ohranila pri spomladi ocenjenem sedemodstotnem krčenju BDP, za prihodnje leto pa ji je napovedala 6,1-odstotno rast. Današnja napoved za Slovenijo je nekoliko boljša kot v povprečju za območje evra in vso EU, piše STA.

Slovensko gospodarstvo naj bi se na predkrizno raven vrnilo v letu 2022

Slovensko gospodarstvo naj bi se na predkrizno raven vrnilo v letu 2022, kar ne velja za približno polovico držav. Komisija v povzetku stanja v Sloveniji poudarja, da so bile izgube na trgu dela manjše, kot se je pričakovalo, in da se je bilo z ukrepi mogoče izogniti povečanju števila stečajev. Številni ukrepi so trg dela zavarovali pred učinkom strmega padca BDP. Za letos komisija Sloveniji napoveduje petodstotno brezposelnost, kar je pol odstotne točke več kot lani ter bistveno manj kot v povprečju v območju evra in EU. V prihodnjem letu naj bi se ta zmanjšala na 4,8 odstotka, v letu 2022 pa na 4,4 odstotka.

Kot povsod v območju evra in vsej EU se bosta javnofinančni primanjkljaj in javni dolg Slovenije letos močno povečala, nato pa v prihodnjih dveh letih postopno zmanjševala. Komisija Sloveniji za letos napoveduje javnofinančni primanjkljaj v višini 8,7 odstotka BDP, v prihodnjem letu 6,4-odstotnega, v letu 2022 pa naj bi se oblikoval pri 5,1 odstotka BDP. Javni dolg naj bi letos znašal 82,2 odstotka BDP, prihodnje leto 80,2 odstotka BDP, v letu 2022 pa 79,8 odstotka BDP.

Komisija v poglavju o Sloveniji med drugim še navaja, da se je število tujih turistov bistveno zmanjšalo, a da so sektor podprli domači turisti, s spodbudo turističnih bonov, ki jih je zagotovila vlada. Zaradi nizkih cen energentov in šibkega povpraševanja bo stopnja inflacije v Sloveniji letos blizu ničle, prihodnje leto naj bi se zvišala na 0,9 odstotka, v letu 2022 pa na 1,8 odstotka.

Koronavirus. Ekonomija. Posel. Kriza.
Novice EBRD močno poslabšala gospodarsko napoved za Slovenijo

Drugi val pandemije uničuje upanje na hitro okrevanje

Drugi val pandemije covid-19 sproža veliko negotovost in uničuje upanje na hitro okrevanje, poudarja Evropska komisija v jesenski gospodarski napovedi. Pričakovanja za območje evra v tem letu so nekoliko boljša kot julija, 7,8-odstotni padec BDP. Napovedi za leto 2021 pa so precej slabše, 4,2-odstotna rast. Leta 2022 naj bi bila rast triodstotna.

"Drugi val pandemije sproža še več negotovosti in uničuje naše upanje na hitro okrevanje. Gospodarstvo se na raven pred pandemijo ne bo vrnilo pred letom 2022," je ob objavi napovedi dejal izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za gospodarske zadeve.

"Nikoli nismo računali na okrevanje v obliki črke V. Zdaj zagotovo vemo, da ga ne bo," pa je poudaril evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki je danes v Bruslju predstavil napoved. Komisija stanje povzema z besedami, da je ponoven razmah pandemije prekinil okrevanje in poglobil negotovost. Poudarja tudi, da je pandemija velik šok za evropsko in svetovno gospodarstvo z zelo resnimi gospodarskimi in socialnimi posledicami.

denar, denarnica
Novice Gospodastveniki bi zamrznili rast minimalne plače

Evropsko gospodarstvo v prvi polovici leta doživelo šok

Gospodarstvo v Evropi je v prvi polovici leta doživelo hud šok in nato ob postopnem odpravljanju omejevalnih ukrepov močno okrevalo v tretjem četrtletju, a ponoven razmah pandemije v preteklih tednih in ponovni ukrepi za zajezitev širjenja virusa so to prekinili. V trenutnih epidemioloških razmerah je gospodarska napoved izjemno negotova.

Območju evra komisija za letos napoveduje 7,8-odstotni padec bruto domačega proizvoda, kar je nekoliko bolje kot julija, ko mu je napovedala 8,7-odstotnega. Napovedi za rast v prihodnjem letu je v primerjavi z julijem občutno poslabšala - s 6,1 odstotka na 4,2 odstotka. Za leto 2022 mu napoveduje triodstotno rast. Vsej EU napoveduje za letos 7,4-odstotno krčenje BDP, v prihodnjem letu 4,1-odstotno rast, v letu 2022 pa triodstotno. Tudi v tem primeru je napoved za letos nekoliko boljša kot julija, napovedi za rast v prihodnjem letu pa slabše, poroča STA.

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo
Novice Septembra pet odstotkov manj brezposelnih kot avgusta

Skoraj polovica držav se do konca 2022 ne bo vrnila na predkrizno raven

Vpliv pandemije na gospodarstvo se po državah EU razlikuje in enako velja za napovedi glede okrevanja. Skoraj polovica članic se po pričakovanjih komisije do konca leta 2022 ne bo vrnila na predkrizno gospodarsko raven. Od večjih držav naj bi to uspelo le Nemčiji in Poljski.

Komisija je napoved za letos sicer izboljšala za večino članic. Najslabša je za Španijo, ki je tudi edina z dvomestno številko padca BDP v tem letu - beležila naj bi 12,4-odstotno krčenje BDP. Najmanjše skrčenje BDP, za nekoliko več kot dva odstotka, naj bi utrpeli Irska in Litva.

V Bruslju so ob tem danes znova pozvali Evropski parlament in članice EU, naj hitro končajo pogajanja o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun Unije in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. To je nujno, da bo v prihodnjem letu na voljo denar za naložbe, reforme in obnovo. Ob tem ponavljajo, kar je bilo v preteklih dneh mogoče že večkrat slišati, da se je zdaj treba osredotočiti na izvajanje že sprejetih dogovorov, ne na razpravo o dodatnih ukrepih zaradi drugega, še močnejšega vala pandemije.

Denarnica
Novice V Švici in Nemčiji višajo minimalno plačo, pri nas bi jo raje zamrznili

Večja brezposelnost

Brezposelnost se je povečala, a je to povečanje glede na padec gospodarske dejavnosti po navedbah komisije razmeroma omejeno. Območje evra naj bi imelo v tem letu 8,3-odstotno brezposelnost, v prihodnjem letu 9,4-odstotno, v letu 2022 pa naj bi se ta znova zmanjšala na 8,9 odstotka. Za vso EU so te številke 7,7 odstotka, 8,6 odstotka in osem odstotkov.

Sprejemanje izjemnih ukrepov za ublažitev pandemičnega šoka za gospodarstvo vodi v občutno rast javnofinančnih primanjkljajev in javnega dolga. Javnofinančni primanjkljaj v območju evra naj bi se z lanskih 0,6 odstotka povečal na 8,8 odstotka BDP v tem letu, nato pa naj bi se v prihodnjem letu spet zmanjšal na 6,4 odstotka, v letu 2022 pa na 4,7 odstotka BDP.

Največje javnofinančne primanjkljaje - nad desetimi odstotki BDP - naj bi letos imele države, ki jih je pandemija najbolj prizadela: Belgija, Francija, Italija in Španija. Javni dolg v območju evra naj bi se v primerjavi z lanskim letom povečal s 85,9 odstotka BDP na 101,7 odstotka BDP v tem letu, na 102,3 odstotka BDP v prihodnjem letu in na 102,6 odstotka BDP v letu 2022.

Sicer pa komisija območju evra za letos napoveduje 0,3-odstotno inflacijo in za prihodnji dve leti 1,1-odstotno oziroma 1,3-odstotno, vsej EU pa 0,7-odstotno, 1,3-odstotno oziroma 1,5-odstotno. V Bruslju izpostavljajo izjemno negotovost in tveganja, ki spremljajo tokratno jesensko gospodarsko napoved. Glavno tveganje je nadaljnje slabšanje epidemiološkega položaja. Opozarjajo tudi na tveganje, da bi dozdajšnji pandemični učinki pustili globlje brazgotine, kot se pričakuje zdaj. Kot morebitna pozitivna dejavnika izpostavljajo sprejetje julija dogovorjenega svežnja za okrevanje in sklenitev trgovinskega sporazuma z Združenim kraljestvom, še navaja STA.

delavci, proizvodnja, Revoz
Novice IMF Sloveniji zmanjšal upad gospodarske rasti
Ne spreglejte