SiolNET. Posel danes Novice
0,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Bratuškova prednosti drugega tira predstavila tudi na Kitajskem

0,30

termometer

Alenka Bratušek
Foto: STA

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek se te dni mudi na Kitajskem, kjer se je med drugim udeležila sejma China - CEEC Expo 2019. Kot so sporočili z ministrstva, je Bratuškova v nagovoru med drugim izpostavila projekt drugega tira železnice Divača-Koper, ki bo po njenih besedah še povečal konkurenčno prednost Luke Koper.

Ministrica Alenka Bratušek je v nagovoru ministrov in drugih visokih predstavnikov sodelujočih držav po navedbah ministrstva poudarila pomen nastajajoče sodobne svilne poti, ki bo omogočila intenzivnejšo prometno povezanost Azije z evropskimi državami.

Stanko Polanič, Janez Škrabec Posel danes Drugi tir: prva slaba novica za Petriča, Škrabca in Polaniča

Izpostavila je projekt drugi tir in dejala, da se bo pot iz Azije v Evropo za ladje v primerjavi s severnoevropskimi pristanišči skrajšala za od pet do osem dni, kar ne pomeni zgolj zmanjšanja stroškov, temveč tudi manjše obremenitve za okolje.

Obiskala je tudi razstavni paviljon slovenskih podjetij, ki sodelujejo na sejmu China - CEEC Expo 2019 v Ningboju, in sicer so to Luka Koper, Slovenske železnice, Pošta Slovenije, Intereuropa, Adria Kombi in OmniOpti, na forumu predstavnikov držav pa se je med drugim srečala s podpredsednikom kitajske vlade Hu Chunhuajem, so dodali na ministrstvu.

V družbi Zadela si je ogledala eno največjih pristanišč na svetu

Prvi del obiska je potekal v mestu Ningbo, kjer deluje eno največjih pristanišč na svetu. Bratuškova si je pristanišče ogledala v družbi predsednika uprave Luke Koper Dimitrija Zadela, saj Luka sodeluje z omenjenim kitajskim partnerjem.

drugi tir Urad vlade za komuniciranje Novice EIB odobrila četrt milijarde evrov posojila za drugi tir #video

V okviru pobude 17+1 je Bratuškova nagovorila tudi župane mest, obiskala Mladinski inovativni center ter se srečala z vodstvom province Zheijiang in mesta Ningbo, kjer živi osem milijonov ljudi in ki velja za eno najhitreje rastočih in modernih mest na Kitajskem. Ningbo je sicer pobrateno mesto s slovenskim mestom Koper, so v sporočilu za javnost še zapisali na ministrstvu.

Drugi del obiska bo potekal v Pekingu, kjer se bo ministrica med drugim srečala s kitajskim ministrom za promet Li Xiaopengom.

Violeta Bulc Novice Bulčeva: Drugi tir je trn v peti mnogim akterjem v regiji #video

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • koks52 / 10.06.2019. ob 15:09 +3 0

  Še tri leta pa nova vlada od železnice in tunela NIČ

  +3 0
 • amarita / 10.06.2019. ob 15:41 +2 0

  torej po sestih letih odhoda zupana Kopra Popovica na Kitajsko ...roma tudi propala premijerka,propala komisarka,propala sivilja in slavna plagijatorka...gre prosijakat denar...Popovocu so Kitajci takrat povedali da za tako traso bi slo od 450.000 dolarjev do 550.000 ...ampak Popovic ni iz kucanovega klana,foruma 21 zato so ga "NOGIRALI"...sedaj neizvoljena ministrica bo naredila cuda.....saj veste je se kar prijetna zenskica....

  +2 0
 • Ariadna / 13.06.2019. ob 12:45 +1 0

  Menda se je med obiskom Kitajske samo-imenovala za kitajsko ministrico za preučevanje izparevanja potu skozi sintetiko.

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin