Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
7.05

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

15

Natisni članek

posojilo projekti drugi tir

Sreda, 15. 5. 2019, 7.05

4 leta, 11 mesecev

EIB odobrila četrt milijarde evrov posojila za drugi tir #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

15

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) je danes spet odločal o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za projekt drugi tir med Divačo in Koprom, potem ko je odločitev o tem aprila prestavil. EIB je podjetju 2TDK, ki bo gradilo drugi tir, posojilo danes odobrila. Zdaj bo 2TDK z EIB začel tehnične pogovore o oblikovanju posojilne pogodbe.

Odbor direktorjev EIB bi moral o posojilu za največji slovenski infrastrukturni projekt sicer odločati že 9. aprila, a so takrat nekatere točke dnevnega reda prestavili. Uraden razlog so bile dolge razprave, povezane z brexitom, v medijih pa so se zaradi zamika odločitve pojavila ugibanja o drugih razlogih za to.

Kot smo poročali v članku EU nas je pri drugem tiru spet stisnila v kot, EIB zahteva, da Slovenija za projekt jamči z državnim poroštvom. Že pred časom smo pisali tudi, da naj bi projekt ovirale nekatere države, ki si te gradnje ne želijo, saj naj bi predstavljal konkurenco njihovim logističnim potem.

Zorko: S posojilom EIB je drugi tir postal evropski projekt

S posojilom do 250 milijonov evrov, ki ga je odobrila EIB, je drugi tir med Divačo in Koprom po besedah generalnega direktorja 2TDK Dušana Zorka postal evropski projekt. Podjetje bo z banko začelo pogajanja o določbah posojilne pogodbe.

S posojilom Evropske investicijske banke je drugi tir med Divačo in Koprom po besedah generalnega direktorja 2TDK Dušana Zorka postal evropski projekt. | Foto: Matej Leskovšek S posojilom Evropske investicijske banke je drugi tir med Divačo in Koprom po besedah generalnega direktorja 2TDK Dušana Zorka postal evropski projekt. Foto: Matej Leskovšek

"Veseli smo, nismo evforični, ker smo pravzaprav takšno odločitev pričakovali," je v odzivu na zeleno luč EIB dejala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Kot je dejala, je projekt pomemben za Slovenijo in za regijo. "Podprla ga je Evropska komisija, tako da si osebno nisem znala predstavljati, da bi EIB temu projektu rekla ne," je še dodala ministrica.

Začnejo lahko tehnične pogovore o oblikovanju posojilne pogodbe

Da je EIB prepoznala pomen projekta za regijo, je izpostavil tudi Zorko. Kot je pojasnil, bodo v naslednji fazi z EIB tekla pogajanja glede določb posojilne pogodbe. Bratuškova je ob tem pojasnila, da se s podpisom ne mudi. "S posojilom se je mudilo predvsem zaradi zaprtja finančne konstrukcija in zato, da niso ogrožena evropska sredstva v višini 109 milijonov evrov," je pojasnila.

"S 109 milijoni evri nepovratnih sredstev, ki smo jih zagotovili v Evropski komisiji, se projekt lahko začne," pa je zapisala komisarka za promet Violeta Bulc. Odobritev posojila je označila za odlično novico. "Drugi tir je ključen za Slovenijo, in enoten evropski trg," je prepričana Bulčeva.

Bratuškova napoveduje, da bo za državno poroštvo doseženo politično soglasje

Pogoj, ki ga je za odobritev posojila postavila EIB, je državno poroštvo. Zakon je pripravljen, po oceni Bratuškove pa bo za njegovo sprejetje doseženo politično soglasje. "Podjetje 2TDK je del sektorja država in bi bilo zelo neodgovorno ga siliti, da najema posojila brez državnega poroštva, ker so to praviloma dražja posojila, za bilanco države pa se ne spremeni nič," je pojasnila.

Dušan Zorko
Novice EU nas je pri drugem tiru spet stisnila v kot

Zakon mora biti sicer po njenih besedah sprejet pred podpisom pogodbe, za kar je po njenih zagotovilih časa še dovolj. Ob tem je ministrica ponovila, da dolg podjetja 2TDK sodi v sektor država "s poroštvom ali brez poroštva".

"Projekt je podprla Evropska komisija, tako da si osebno nisem znala predstavljati, da bi EIB temu projektu rekla ne," je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. | Foto: STA , "Projekt je podprla Evropska komisija, tako da si osebno nisem znala predstavljati, da bi EIB temu projektu rekla ne," je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Foto: STA , Projekt drugi tir je sicer ocenjen na nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov. V državnem proračunu je za projekt predvidenih 400 milijonov evrov za dokapitalizacijo podjetja 2TDK. Kot je finančno konstrukcijo še strnila ministrica, je 250 milijonov predvidenih evropskih sredstev, 250 milijonov evrov s strani najemodajalcev, 167 milijonov evrov posojil komercialnih bank, še 122 milijonov evrov pa bo država zagotovila s pobranim pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih avtocestnih odsekih.

Projekt gradnje drugega tira se je medtem že začel. V gradnji je 12 od 23 dostopnih cest, v 2TDK pripravljajo podpis pogodbe za projekt za izvedbo, arheološka dela se po njihovih zagotovilih izvajajo po načrtih. V petek se je izrekel razpis za gradnjo mostov in galerije Glinščica, na katerega so prispele tri ponudbe. Razpisi za glavna gradbena dela pa naj bi bili objavljeni do konca leta.

Alenka Bratušek
Novice Drugi tir: Alenki Bratušek zmanjkuje časa
Ne spreglejte