Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
4. 11. 2014,
11.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

najbogatejši

Torek, 4. 11. 2014, 11.35

7 let, 2 meseca

Bogate tarejo enake skrbi kot revne, a jih je v džakuziju lažje prenašati

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če bi imel milijon evrov, bi ... Sanjari večina ljudi, ki jim je to daleč od dosegljivega. Pa vendar, ali denarno bogastvo resnično pomeni uresničevanje želja in svobodo? Je lahko tudi breme?

"To je odvisno od tega, kako denar doživljamo in kako ga porabljamo," odgovarja psihologinja Katarina Veselko iz O. K. Consultinga.

Boj za golo preživetje ali kakovostno življenje? Če bolj ali manj živimo le zato, da preživimo, denar doživljamo zgolj kot sredstvo za zadovoljevanje svojih potreb. V tem primeru nam bo denar ne glede na vsoto predstavljal breme.

Če znamo ločiti želje od potreb in nam ni pomembno le (pre)živeti, temveč imeti kakovostno življenje, potem bomo denar oziroma bogastvo dojemali kot svobodo, ki nam omogoča izpolnjevanje lastnih želja, pojasnjuje psihologinja.

Številke pri določanju meje med prvim in drugim niso pomembne, vse je odvisno od psihe posameznika, še poudarja. "Če imamo denar, si lahko privoščimo veliko svobode. A takoj, ko se ukvarjamo s tem, da tega denarja ne smemo 'izgubiti', lahko postane breme."

Zakaj si potem vedno želimo še več? Denar je v naši družbi pomemben simbol, ki ga povezujemo tako s svobodo kot z močjo. To nam omogoča, da smo zadovoljni. A težava nastane, ko si izpolnimo željo in "pozabimo" doživeti zadovoljstvo, ker vedno obstaja naslednja, še večja želja, za katero verjamemo, da nam bo prinesla še večje zadovoljstvo.

"Pa pogosto ni tako, ker si ne vzamemo časa, da bi ugotovili, kaj nam je v življenju resnično pomembno, in se pehamo za nečim, česar si v resnici ne želimo," odgovarja psihologinja.

Več denarja, več skrbi Prav zato denarno bogastvo ni nikakršno zagotovilo, da bomo srečni in brez skrbi. "Nekdo je rekel, da bogate tarejo enake skrbi kot revne, le da jih je v džakuziju lažje prenašati … To precej drži, saj imajo tudi bogati ljudje lahko občutke manjvrednosti, osamljenosti in obupa, le da so od soljudi deležni manj iskrenega sočutja in več zavisti, kar jim otežuje položaj," razlaga Katarina Veselko.

In da, tudi bogati imajo zelo veliko skrbi, sploh če se trudijo, da denarja ne izgubijo. Za tiste, ki so si denar prislužili z lastnimi rokami, pa denar predstavlja tudi čas, ki ga nimajo. Zanje prostega časa skoraj ni, zato v svojem bogastvu niti ne morejo uživati.

Veliko denarja pomeni tudi visok družbeni status in skrb zanj je zelo zahtevna in pomembna naloga, pravi psihologinja. "Ohraniti visok družbeni status je dosti težje (in dražje) kakor ga pridobiti. Višje ko smo prilezli, bolj padec boli."

Denar sam po sebi še ne prinaša sreče Resničnega bogastva zato niti ne predstavljajo milijoni v žepu, temveč to, da si lahko izpolnimo svoje najpomembnejše želje in ob tem doživimo srečo. Pa naj bo to družina, učenje, ugled ali denar.

"Sama sem se že zelo zgodaj odločila, da si želim imeti toliko denarja, da lahko kakovostno preživim svoj čas, in toliko časa, da lahko kakovostno zapravim svoj denar. Dokler imam to, se imam za bogatega človeka ne glede na stanje na tekočem računu," o svojem bogastvu pravi Veselkova.

Ne spreglejte