Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2014,
15.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bitcoin

Petek, 31. 1. 2014, 15.23

7 let, 2 meseca

Bitcoin še korak bližje temu, da postane valuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razprava o bitcoinu, ki so jo banke in regulatorji organizirali v ZDA, po mnenju spletne strani CNN nakazuje, da se lahko virtualna valuta kmalu priključi tradicionalnim finančnim mehanizmom.

Ob tem na spletni strani CNN pišejo, da bo morala vse bolj popularna kriptovaluta izpolnjevati vse več zahtev tamkajšnjih regulatorjev. Med drugim tudi pišejo, da sta zgolj v dveh dneh potekala dva sestanka o bitcoinu, ki sta jih sklicali ena največjih ameriških komercialnih bank in državna regulatorska agencija. Omenjena agencija je v preteklosti sicer že pogosto začrtala smernice glede finančnega poslovanja v ZDA, so še zapisali.

Ne sodite bitcoina po "gnilih jabolkih" Benjamin Lawsky iz newyorškega odbora za finance je med enim od sestankov po poročanju omenjenega medija izrazil precejšnje razumevanje in celo navdušenje nad bitcoinom in protokolom, ki ga spremlja.

"Naša agencija k vprašanju bitcoina pristopa brez vsakršnega predsodka," je dejal. Ob tem je komentiral nedavne aretacije enega izmed vidnih ameriških podpornikov bitcoina Charlieja Shrema in dejal, da se "nobene panoge ne sme soditi po gnilih jabolkih".

Sodelujoči na pogovorih so se med drugim strinjali, da mora biti regulacija za bitcoin in druge, na matematičnih principih osnovane valute, čim manjša. Po drugi strani pa je prevladalo mnenje, da bi bilo treba opredeliti standarde za poročanja o poslovanju z valuto, pa tudi standarde glede spopadanja s problematiko pranja denarja.

Kakšni (in kdaj) bodo naslednji koraki, še ni povsem jasno Po navedbah spletne strani CNN takšni pogovori na najvišji ravni kažejo, da nova valuta v očeh vodilnih v številnih sektorjih vse bolj pridobiva na veljavi. Še najbolj privlačen vidik elektronske valute naj bi se kazal v sami inovativnosti transakcij, še pišejo.

O tem, kakšni bodo naslednji koraki in kako hiter bo razvoj dogodkov okoli bitcoina, na tokratnih pogovorih še ni bilo zaznati, pišejo pri CNN.

Bitcoin se je pojavil leta 2009, ko je svet že pretresala finančna kriza. Virtualno valuto naj bi ustanovil človek po imenu Satoshi Nakamoto, temelji pa na odprtokodni programski rešitvi, ki se s pomočjo tako imenovane tehnologije peer-to-peer pri transakcijah izogiba vsakršnih centralnih inštitucij.

Ne spreglejte