SiolNET. Posel danes Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrijci že izvrtali svoj del druge cevi predora Karavanke

0,04

termometer

Predor Karavanke
Foto: Ana Kovač

Pri gradnji druge cevi predora Karavanke, ki povezuje Slovenijo in Avstrijo, so na avstrijski strani že prišli do državne meje. Kot je danes sporočil upravljavec avstrijskih avtocest Asfinag, je vrtanje 7,9 kilometra dolge cevi, ki so ga začeli pred tremi leti, zanje končano.

Od skupne dolžine 7,9 kilometra odpade na avstrijsko stran 4.402 metra. Zdaj morajo svoj del predora izvrtati še na slovenski strani, na predajo druge cevi prometu pa bo treba počakati še kar nekaj časa.

Pri delih na avstrijski strani sodeluje približno tisoč delavcev, doslej so izpod Karavank odpeljali približno 1,5 milijona ton kamenja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Trenutno Avstrijci že betonirajo notranji ovoj predora.

Nemotenega prometa skozi Karavanke ni pričakovati prej kot konec leta 2027

Medtem ko so v Avstriji začeli gradnjo pred tremi leti, so v Sloveniji pritožbe pri iskanju izvajalcev zamaknile začetek del za leto in pol. Zaradi tega se je predvidena predaja druge cevi prometu zamaknila s februarja 2024 na konec leta 2025. Po tem bo stekla še sanacija obstoječe cevi, medtem ko nemotenega prometa skozi predor Karavanke, takrat že z dvema cevema, ni mogoče pričakovati prej kot konec leta 2027.

Skupna vrednost projekta, ki ga izvajata Asfinag in slovenski Dars, je 320 milijonov evrov.

Izkop druge cevi je na slovenski strani predora stekel avgusta lani. Dela izvajajo turški delavci podjetja Cengiz, za katere so v bližini gradbišča postavili posebno naselje. Tako delo poteka 24 ur na dan vse dni v letu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin