Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2018,
17.59

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Air France British Airways

Četrtek, 23. 8. 2018, 17.59

5 let, 7 mesecev

Air France in British Airways septembra ukinjata polete v Teheran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
British Airways, zamude | Foto Reuters

Foto: Reuters

Letalski družbi Air France in British Airways sta sporočili, da bosta septembra ukinili letalsko povezavo s Teheranom. Razlog je slaba dobičkonosnost, potem ko so ZDA maja zapustile iranski jedrski sporazum in proti Iranu znova uvedle sankcije.

Air France, ki je letalske prevoze v Teheran ponujal prek svojega nizkocenovnega prevoznika Joon, bo povezavo ukinil 18. septembra. V začetku avgusta je število poletov med Parizom in Teheranom zmanjšal s treh na enega na teden.

Odločitev ni povezana s sankcijami proti Iranu

British Airways bo iz Londona v Teheran zadnjič poletel 22. septembra, iz Teherana nazaj v London pa dan pozneje. V družbi so sicer pojasnili, da odločitev ni povezana z vnovično uvedbo sankcij proti Iranu, temveč je razlog zanjo to, da ta letalska povezava trenutno ni ekonomsko upravičena. Ukinitev poletov v Teheran je julija napovedal tudi nizozemski KLM.

Novice Požar na letalu British Airways, 13 poškodovanih

ZDA so v skladu z odločitvijo o odstopu od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij, znova uvedle sankcije proti tej državi. Prvi sklop, ki se med drugim nanaša na prepoved poslovanja z iranskimi finančnimi ustanovami ter iranskim avtomobilskim sektorjem, je začel veljati v začetku avgusta. Drugih sklop sankcij bo začel veljati po 5. novembru, vključeval pa bo tudi prepoved trgovanja z iransko nafto.

Novice British Airways diskriminiral kristjane

EU je sicer ob prvem svežnju znova uvedenih ameriških sankcij proti Iranu uveljavila posodobljen akt, s katerim želi ublažiti posledice sankcij za evropska podjetja, ki zakonito poslujejo v Iranu. Podpora iranskemu gospodarstvu je namreč del učinkovitega izvajanja iranskega jedrskega sporazuma, so opozorili v Bruslju.

Trendi Pri British Airways bodo "guglali" potnike

Akt dovoljuje gospodarskim subjektom iz EU, da zahtevajo povrnitev škode zaradi sankcij ZDA in izničijo učinek kakršnihkoli odločitev tujih sodišč, ki temeljijo na teh sankcijah, v EU. Prav tako prepoveduje osebam iz unije, da bi upoštevale te sankcije, razen kadar Evropska komisija to izjemoma dovoli v primerih, ko bi neupoštevanje resno škodovalo njenim interesom ali interesom unije.

Ne spreglejte