Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2019,
10.52

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Natisni članek

pogajanja stavka pilot Adria Airways

Torek, 17. 9. 2019, 10.52

4 leta, 7 mesecev

Adria in piloti našli skupen jezik, stavke ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

1

Adria Airways | Sindikat drugega kroga stavke, ki naj bi potekala med sredo in petkom, še ni preklical. | Foto Klemen Korenjak

Sindikat drugega kroga stavke, ki naj bi potekala med sredo in petkom, še ni preklical.

Foto: Klemen Korenjak

Adria Airways in Sindikat prometnih pilotov Slovenije sta po dolgotrajnih usklajevanjih podpisala novo kolektivno pogodbo. Drugega kroga stavke, ki naj bi potekala med sredo in petkom, tako ne bo, sporočajo iz letalskega prevoznika.

"Podpis kolektivne pogodbe pomeni umiritev delovnih razmer v podjetju ter nadaljnjo osredotočenost vodstva na stabilnost poslovanja in izvajanja storitev. Družba Adria Airways bo svoje polete opravila po predvidenem voznem redu," so sporočili iz Adrie Airways.

Podrobnosti pogodbe v družbi in sindikatu za javnost ne pojasnjujejo. Kot so pojasnili v Adrii, prinaša "podpisana kolektivna pogodba kontinuiteto v izvedbi dnevnih operacij in je v veljavnosti do konca leta 2023".

Kot je že pred današnjim podpisom pojasnil Marko Kastelic iz prej omenjenega sindikata, so bila pogajanja zahtevna, vendar so našli konsenz o izboljšanju delovnih pogojev pilotov. Kot je še dejal, so s podpisano kolektivno pogodbo piloti zelo zadovoljni. Ob tem v sindikatu verjamejo, da bo vodstvo družbe znalo in zmoglo rešiti nastale težave, tudi finančne.

Adria Airways
Novice Začetek konca? Adria pred odvzemom dovoljenja za letenje.

Stavko bodo preklicali, ko bodo podpisali kolektivne pogodbe

Sindikat prometnih pilotov Slovenije je sicer zaradi nezadovoljstva s pogoji dela ob izteku prejšnje kolektivne pogodbe napovedal tri kroge stavk za september. Ko so pred desetimi dnevi s poslovodstvom družbe dosegli prvi korak proti dogovoru, so nato stavko, ki naj bi potekala med 8. in 10. septembrom, odpovedali, medtem ko so s preklicem preostalih čakali na podpis kolektivne pogodbe.

Do tega je prišlo v težavnem času za Adrio, ki je od leta 2016 v lasti družbe AA International Aviation Holding oz. posredno v pretežni lasti nemškega sklada 4K Investments in se že nekaj časa sooča s finančnimi težavami, prav tako še vedno niso javno objavljeni njihovi lanski poslovni rezultati.

Če je poslovodstvo doseglo dogovor s sindikatom pilotov, pa se še vedno pogajajo s kabinskim osebjem. "Pogajanja s kabinskim osebjem so v teku. Zaradi interne narave pogajanj podrobnosti ne moremo razkrivati," so navedli v Adrii Airways.

Adria Airways se že dlje časa spopada s finančnimi težavami. | Foto: Klemen Korenjak Adria Airways se že dlje časa spopada s finančnimi težavami. Foto: Klemen Korenjak

Spomnimo, da v Adrii trenutno poteka pregled Agencije za civilno letalstvo (CAA), ki bi se glede na operativne težave prevoznika lahko končal z odvzemom licence in prizemljitvi njenih letal. Kakšna bo usoda Adrie, naj bi bilo znano do konca oktobra. V letalski družbi so sicer ob začetku postopka poudarili, da niso v postopku odvzema licence, temveč v postopku rednega stalnega nadzora. Več v članku: Začetek konca? Adria pred odvzemom dovoljenja za letenje.

Holger Kowarsch
Novice Revizorji: v Adrii zeva večdesetmilijonska luknja

CAA bo odločitev o licenci za Adrio sprejela do konca oktobra

Nekdanji nacionalni letalski prevoznik, ki je od leta 2016 v lasti družbe AA International Aviation Holding oziroma posredno v pretežni lasti nemškega sklada 4K Investments, se že nekaj časa spopada s finančnimi težavami, prav tako še vedno niso znani njegovi lanski poslovni rezultati

Adria Airways
Novice Adria Airways vse bliže dnu svetovne lestvice letalskih prevoznikov

Adrijino revidirano poročilo za lansko leto, ki še ni bilo javno objavljeno, je sicer razkrilo, da je imela družba že konec lanskega leta več kot deset milijonov evrov negativnega kapitala. Pravila za operativno licenco določajo, da bi moral prevoznik dokazati finančno sposobnost, da lahko pokriva svoje obveznosti. O tem podrobneje v članku Revizorji: v Adrii zeva večdesetmilijonska luknja.

 

Ne spreglejte