Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2019,
9.55

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

10

Natisni članek

Adria Airways stečaj letalski prevoznik 4K Invest

Petek, 13. 9. 2019, 9.55

4 leta, 7 mesecev

Začetek konca? Adria pred odvzemom dovoljenja za letenje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

10

Adria Airways | Kakšna bo usoda Adrie, bo znano do konca oktobra. | Foto Klemen Korenjak

Kakšna bo usoda Adrie, bo znano do konca oktobra.

Foto: Klemen Korenjak

Agencija za civilno letalstvo (CAA) je po naših informacijah proti Adrii Airways zdaj tudi uradno uvedla postopek za odvzem operativne licence. Brez te licence letalski prevozniki ne smejo izvajati poletov. Kakšna bo usoda Adrie, bo znano do konca oktobra. V omenjeni letalski družbi so poudarili, da niso v postopku odvzema licence, temveč v postopku rednega stalnega nadzora.

Holger Kowarsch
Novice Revizorji: v Adrii zeva večdesetmilijonska luknja

CAA mora omenjeni postopek po pravilih končati v največ treh mesecih. Ker je letno poročilo, ki so ga ta teden regulatorju poslali iz Adrie, razkrilo, da je družba finančno nevzdržna, kar bi lahko ne nazadnje vplivalo tudi na varnost potnikov, bo ta postopek hitrejši.

Kot je za STA pojasnil direktor CAA Rok Marolt, bo postopek končan do konca oktobra. "Vsa dejstva bomo preučili in sprejeli eno od štirih mogočih odločitev, torej da se ne zgodi nič, da se začasno odvzame licenco, da se jo odvzame trajno ali da se izda začasno licenco," je dejal Marolt. Če Adria ostane brez licence, bodo njena letala prizemljena, družba pa bo najverjetneje samo še korak oddaljena od stečaja. 

Adria Airways
Novice Zaradi težav Adrie glava boli tudi državne uradnike #video

Adria: Nismo v postopku odvzema operativne licence

Iz Adrie so danes sporočili, da je družba v postopku rednega stalnega nadzora CAA, ne v postopku odvzema operativne licence. Kot so poudarili, jih je CAA povabila k poročanju v zvezi z dodatnimi pojasnili finančno poslovnega stanja in načrtov družbe zaradi izpolnjevanja pogojev imetnika operativne licence.

Iz Adrie so danes sporočili, da je družba v postopku rednega stalnega nadzora CAA, ne v postopku odvzema operativne licence. | Foto: STA , Iz Adrie so danes sporočili, da je družba v postopku rednega stalnega nadzora CAA, ne v postopku odvzema operativne licence. Foto: STA ,

"Adria Airways je bila enako kot drugi evropski prevozniki v preteklem obdobju pod nadzorom agencije za civilno letalstvo. Pri tem ne gre za nikakršen izredni dogodek, ampak za običajno obliko nadzora, ki jo tako slovenska kot druge evropske agencije za civilno letalstvo izvajajo nad prevozniki z namenom preverjanja izpolnjevanja pogojev pridobljene operativne licence," so pojasnili v Adrii.

Dodali so, da Adria Airways izpolnjuje vse pogoje za doseganje visokih standardov varnosti v zračnem prometu, kar dokazuje tudi z več certifikati, med drugim tudi z zelo zahtevnim certifikatom CARA, ki ga poleg Adrie poseduje le še omejeno število letalskih prevoznikov v Evropi.

Adria Airways
Novice Nemci zagrozili Šarcu: Pomagajte nam ali pa zapremo Adrio #video

Nemški lastniki pri vladi lobirali za dokapitalizacijo

Kot smo pred kratkim poročali na Siol.net, so nemški lastniki od vlade Marjana Šarca pričakovali, da bo ta Adrio dokapitalizirala. Vlada njihovih prošenj ni uslišala, sporočili so, da bodo letalske povezave Slovenije s svetom zagotovili z Adrio ali brez nje. V družbi Fraport Slovenija, ki upravlja brniško letališče, so sredi junija za Siol.net pojasnili, da imajo ob morebitnem prenehanju delovanja Adrie pripravljen načrt nadomeščanja prometa.

Adria Airways
Novice Težave Adrie: na brniškem letališču se pripravljajo tudi na črn scenarij #video
Ne spreglejte