Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
10.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

Moja služba dopust počitnice Na dopustu

Sreda, 31. 5. 2017, 10.40

6 let, 7 mesecev

Pazite, da vaš lanski dopust ne bo šel v nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Morje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zaposleni delavci imajo le še mesec dni časa, da porabijo dopust, ki jim je ostal iz prejšnjega leta. V nekaterih primerih se lahko obdobje za nastop lanskega dopusta podaljša. Odgovarjamo na vprašanja, koliko dopusta vam pripada, kdaj ga lahko vzamete in kako je s starim dopustom, če ste zaradi bolezni dlje časa odsotni.

Koliko dopusta mi pripada na leto?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) zaposlenim ne glede na to, ali delajo za polni delovni čas ali za krajši, zagotavlja minimalni letni dopust, ki ne sme biti krajši od štirih tednov. To pomeni, da zaposlenemu, ki dela pet dni na teden, pripada najmanj 20 dni dopusta na leto, zaposlenemu, ki dela šest dni na teden, pa 24 dni dopusta. 

Zaradi osebnih okoliščin nekaterim zaposlenim pripada še dodaten dopust:

  • delavec, ki še ni dopolnil 18 let, ima pravico do dodatnih sedmih dni dopusta,
  • najmanj tri dodatne dni dopusta na leto imajo tudi starejši delavci, invalidi z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in delavci, ki negujejo in varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo,
  • do dodatnega dneva dopusta na leto so upravičeni tudi zaposleni, ki imajo otroka, ki še ni dopolnil 15 let. 

Višje število dni dopusta v nekaterih primerih določa tudi kolektivna pogodba ali pogodba o zaposlitvi, ki jo skleneta delodajalec in delavec. Kolektivna pogodba dodatne proste dni običajno določa na osnovi kriterijev, kot so delovna doba, izobrazba, zahtevnost dela in pogojev dela. Še dodatne kriterije in večje številno dodatnih dni letnega dopusta lahko določajo podjetniške kolektivne pogodbe ali interni akti delodajalca, ali pa so dogovorjeni s pogodbo o zaposlitvi.

Za poroko ali smrt vam pripada dodaten prost dan

poroka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zaradi osebnih okoliščin ima delavec po zakonu pravico do plačane odsotnosti z dela največ sedem delovnih dni v letu. Za vsakega od spodnjih primerov ima pravico do najmanj enega dodatnega prostega dne:

  • lastna poroka,
  • smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrt otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
  • smrt staršev – oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj,
  • hujša nesreča, ki zadane delavca.

Dodatne dneve plačane odsotnosti zaradi osebnih okoliščin (kot so rojstvo otroka, poroka, smrt ožjih družinskih članov, selitev, elementarna nesreča), ki jih zakon ne narekuje, lahko določajo kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti. 

Kdaj lahko vzamem letni dopust?

Zakon določa, da lahko zaposleni letni dopust vzamejo v več delih, vendar pa mora en del trajati najmanj dva tedna. Delodajalec je zaposlenemu tudi dolžan zagotoviti, da ves letni dopust porabi v tekočem letu.

Delavec ima pravico, da gre za en dan na letni dopust na tisti dan, ki ga določi sam, vendar pa mora o tem delodajalca obvestiti vsaj tri dni prej. Starši šoloobveznih otrok imajo pravico, da najmanj teden dni letnega dopusta vzamejo v času šolskih počitnic. Delodajalec zaposlenemu teh dveh pravic ne more odreči, če to resneje ne ogroža delovnega procesa.

Letni dopust se porablja ob delovnih dnevih. V dneve dopusta se ne štejejo prazniki in dela prosti dnevi, odsotnost z dela zaradi bolezni ali poškodbe ter drugi primeri upravičene odsotnosti. | Foto: Thinkstock Letni dopust se porablja ob delovnih dnevih. V dneve dopusta se ne štejejo prazniki in dela prosti dnevi, odsotnost z dela zaradi bolezni ali poškodbe ter drugi primeri upravičene odsotnosti. Foto: Thinkstock

Do kdaj moram porabiti lanski dopust?

Delavec mora v tekočem letu porabiti najmanj dva tedna dopusta, preostanek pa se lahko, če se tako dogovori s svojim delodajalcem, prenese v naslednje leto, ko ga lahko porabi do 30. junija. Strokovni delavci v javni šoli (ne velja za administrativne tehnične delavce) pa lahko lanski dopust porabijo do 31. avgusta v naslednjem letu

V primeru bolezni, poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego se ta rok podaljša do 31. decembra naslednjega leta. Preneseni dopust, ki ga delavec ne bo porabil do omenjenega roka, bo propadel.

Mi lahko podjetje namesto dopusta da denar?

Če delavec na lastno željo ali pod prisilo delodajalca podpiše izjavo, da se odpoveduje letnemu dopustu, je takšna izjava neveljavna. Prav tako ni veljaven sporazum, v katerem se delodajalec in delavec dogovorita o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust.

 

Ne spreglejte