Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2017,
13.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Nevenka Črešnar Pergar Ajpes Franci Zavrl Drago Kos podjetje Miloš Čirić Sebastjan Jeretič Ivan Simič Tomaž Lovše Janez Kocijančič Janko Medja Igor Masten Matjaž Kovačič Drago Isajlović Gašpar Gašpar Mišič Damjan Belič

Sreda, 3. 5. 2017, 13.51

6 let, 6 mesecev

ANALIZA

Koliko so zaslužili lobisti, svetovalci in drugi vplivni Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Kruh za veliko večino svetovalcev in lobistov, ki so v zadnjih letih tako ali drugače sodelovali pri tretjem valu slovenske privatizacije, sanaciji bank ali drugih procesih, je iz leta v leto trši.

To je razvidno iz rezultatov poslovanja več kot 64 tisoč podjetij, ki jih je danes objavila Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Veliki večini podjetij v lasti izbranih svetovalcev ali lobistov, ki smo jih vzeli pod drobnogled, so prihodki lani v primerjavi z letom 2015 padli. 

To gre verjetno pripisati več razlogom. Tretji val privatizacije, ki se je začel leta 2013, se počasi končuje. Tuji potencialni kupci v Slovenijo prihajajo s svojimi ekipami. Za pomoč pri nas večinoma najemajo le še odvetniške pisarne. 

Med nekdanjimi domačimi pomembnimi igralci so "preživeli" le tisti, ki jim je tujcem uspelo na različne načine "prodati" svoje omrežje stikov ali unovčiti stare, dolgoletne tesne poslovne vezi na domači sceni. Med svetovalci je tako šlo lani najbolje Nevenki Črešnar Pergar. Zgodba je podobna tudi pri podjetjih za komuniciranje in stike z javnostmi. Med njimi je največjo rast dosegel Stratkom, ki je v lasti Francija Zavrla in Dejana Verčiča, nekdanjih ustanoviteljev Pristopa.

Pristop sicer še ni objavil poslovnih rezultatov. Nekdanja vodja službe za odnose z javnostmi v Telekomu Slovenije Darinka Pavlič Kamien, ki je šla leta 2014 na samostojno pot, med njenimi naročniki pa sta tudi Iskratel in Perspektiva Darija Južne, medtem posluje prek statusa samostojnega podjetnika in ne objavlja rezultatov poslovanja.

Objavljamo tudi lanske rezultate podjetij v lasti nekaterih politično oziroma drugače izpostavljenih oseb.

Stratkom (Franci Zavrl)

Franci Zavrl | Foto: STA , Foto: STA , Prihodki: 595.795 evrov (+9 %)

Čisti poslovni izid: 230.669 evrov (-11 %)

 

Podjetje vplivnih lobistov in nekdanjih solastnikov Pristopa Francija Zavrla in Dejana Verčiča.

Ustanovila sta ga konec leta 2013, ko je Zavrl zapustil največjo lobistično piarovsko agencijo Pristop. Zavrl je šele lani dokončno izstopil iz lastništva Pristopa.

Med njunimi klienti so Mercator, razlaščeni obvezničarji, med njimi Sava Re in KD Group, ter pekarska družba Don Don, ki je v lasti Aleša Mozetiča in Zavrlove svakinje Alenke Zavrl Mozetič. Znana je po blagovni znamki Tvojih pet minut.

SPEM (Božidar Novak)

Božidar Novak | Foto: Prihodki: 171.762 evrov (-57 %)

Čisti poslovni izid: -38.115 evrov (/)

 

Podjetje v lasti Tomaža in Suzane Mihelin Ritlop ter Božidarja Novaka.

SPEM je specializirana agencija za svetovanje in izvajanje aktivnosti strateškega komuniciranja.

V začetku letošnjega leta se je končala njena dolgoletna pogodba s Slovenskim državnim holdingom (SDH), kjer so se odločili, da ne bodo najemali zunanjih izvajalcev za področje komuniciranja z javnostjo.

V preteklosti je bil Novak lastnik agencije Media Polis, ki jo je soustanovil kmalu po nastopu prve Janševe vlade. Na svojem vrhuncu leta 2008 je ustvarila celo več kot 20 milijonov evrov prometa, leta 2010 je šla v stečaj.

Propiar (Nina Tomažin)

Nina Tomažin | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc Prihodki: 515.546 evrov (+7 %)

Čisti poslovni izid: 6.157 evrov (-7 %)

 

Podjetje v lasti Nine Tomažin in Alenke Vidic.

Ukvarja se z odnosi z javnostmi, med največjimi naročniki pa so (bili) hrvaški Agrokor, Spar Slovenija ter Pošta Slovenije, Petrol …

V lanskem letu je agencija med drugim delala za javno podjetje Energetika Maribor, Uradni list, Fakulteto za upravo v Ljubljani, Kontrolo zračnega prometa, državni zbor, Dars. V letošnjem letu so začeli delati tudi za javno podjetje Energetika Ljubljana.

 

M.Lobos (Miloš Čirič)

Miloš Čirič | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc Prihodki: 159.600 evrov (-13 %)

Čisti poslovni izid: 71.029 evrov (-11 %)

 

Miloš Čirič, nekdanji dolgoletni svetovalec Zavarovalnice Maribor, je v preteklosti veliko sodeloval s stranko SLS.

Med drugim je lobiral tudi za Agrokor. Danes naj bi svetoval različnim strankam, med drugim tudi Zoranu Jankoviću. Ali in kako mu ta plačuje za storitve, ni znano, saj po podatkih Erarja ne dela za noben subjekt javnega prava.

Preberite še: Zoran Janković: S šefom Adrisa sem se nazadnje videl prejšnji mesec

Nevro PR (Sebastjan Jeretič)

Sebastjan Jeretič | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Prihodki: 31.800 evrov (v letu 2015 410 evrov)

Čisti poslovni izid: 10.166 evrov (leto prej 2.839 evrov izgube)

 

Podjetje vplivnega strokovnjaka za komuniciranje in politični marketing Sebastjana Jeretiča, nekdanjega vodje službe za odnose z javnostmi v stranki SD, ko jo je vodil Borut Pahor.

V preteklosti je vodil tudi predvolilne kampanje kandidatov stranke SD. Najbolj je poznan kot vodja kampanje Petra Bossmana za župana občine Piran leta 2010. Pozneje se je zaposlil kot njegov svetovalec za odnose z javnostmi in digitalno komuniciranje. Nato se je z Bossmanom razšel.

Danes je zaposlen na Mestni občini Koper, kjer je svetovalec župana Borisa Popoviča.

Consensus (Darinka Pek Drapal)

Darinka Drapal | Foto: STA , Foto: STA , Prihodki: 301.789 evrov (+5 %)

Čisti poslovni izid: 22.359 evrov (+71 %)

 

Podjetje v lasti Darinke Pek Drapal, svetuje mu tudi Andrej Drapal, nekdanji partner in solastnik Pristopa. Ukvarja se z odnosi z javnostmi.

Največji državni stranki podjetja Consensus sta Dars in Gen Energija. Mesečni zneski nakazil podjetju se pri obeh gibljejo od sedem do enajst tisoč evrov. Lani je delalo tudi za DUTB, od katere je v mesecu dni prejelo 32 tisoč evrov, ministrstvo za infrastrukturo, Agencijo za radioaktivne odpadke, medicinsko fakulteto, Geološki zavod Slovenije …  

Februarja je podjetje dobilo še 80 tisoč evrov vreden posel pri Energetiki Ljubljana. Ta ga je za dve leti najela za "podporo strateškim poslovnim procesom za uspešno repozicioniranje družbe".

DG Media (Tomaž Natlačen)

Tomaž Natlačen je dobil več poslov po zaslugi prijateljevanja z Aleksandrom Kešeljevićem (na fotografiji). | Foto: Bor Slana Tomaž Natlačen je dobil več poslov po zaslugi prijateljevanja z Aleksandrom Kešeljevićem (na fotografiji). Foto: Bor Slana Prihodki: 41.669 evrov (-33 %)

Čisti poslovni izid: -9.992 evrov (v letu 2015 19.076 dobička)

Podjetje nekdanjega novinarja Tomaža Natlačna.

Natlačen je dobil več poslov v času vlade Mira Cerarja. Najbolj po zaslugi prijateljevanja z Aleksandrom Kešeljevićem, ključnim svetovalcem premierja Mira Cerarja za gospodarstvo in predsednika programske konference Stranke modernega centra (SMC). 

Natlačen že dlje časa na domači poslovni sceni velja za osebo z zelo dobrim dostopom do Lidie Glavine, predsednice uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki jo je na ta položaj pomagal potiskati Kešeljević. Glavini naj bi pomagal urejati sestanke in ji tudi svetoval. Na SDH so nam pojasnili, da s podjetjem DG Media nimajo sklenjene nobene pogodbe, ob tem pa niso hoteli komentirati morebitnih sestankov predsednice uprave z Natlačnom. 

Medtem ko Natlačnovo podjetje DG Media s SDH ni v uradnem poslovnem razmerju, so druga zgodba nekatera državna podjetja v izključni državni lasti. Lani mu je uspelo skleniti 48 tisoč evrov vreden posel s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), ki naj bi mu pomagal pri lobiranju za uvedbo dodatka za pokrivanje izgub šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj na položnicah z električno energijo. HSE je v času podpisa pogodbe z Natlačnom vodil Gorazd Skubin, ki je veljal za kader SMC.

DG Media sodeluje tudi z Družbo za razvoj infrastrukture (DRI), ki jo vodi Jure Kač, prav tako član SMC.

 

Simič & Partnerji (Ivan Simič)

Ivan Simič, nekdanji direktor Dursa Fursa | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Prihodki: 655.331 evrov (-3 %)

Čisti poslovni izid: 6.713 evrov (+236 %)

 

Podjetje v lasti znanega davčnega svetovalca in nekdanjega direktorja finančne uprave (Furs) Ivana Simiča. V preteklosti je vodil tudi Nogometno zvezo Slovenije (NZS).

Kdo vse so njegovi klienti, javno nikoli ni bilo znano. Po dostopnih informacijah je v davčnih postopkih med drugim zastopal družino Janković oziroma ljubljanskega župana, ko ga je preiskovala davkarija, in Zlatana Kudića, čigar propadlo podjetje Maxicom slovenskim dacarjem dolguje rekordnih 24 milijonov evrov.

Taxgroup (družina Šešok)

Matija Šešok | Foto: STA , Matija Šešok Foto: STA , Prihodki: 3,4 milijona evrov (+10 %)

Čisti poslovni izid: 1,3 milijona evrov (+30 %)

 

Podjetje v lasti bratov Klemna in Matije Šešoka, ki se ukvarja s svetovanjem.

V preteklosti je svetovalo pri nekaterih odmevnih poslih v državi, pomagalo je na primer Binetu Kordežu pri neuspešnem lastninjenju Merkurja in sinovoma ljubljanskega župana Zorana Jankovića pri poslih na Cipru.

V zadnjem času je njihova osrednja stranka postala Iskra, ki je v večinski lasti Dušana Šešoka, očeta Klemna in Matije Šešoka. Samo v letu 2015 sta z Iskro ustvarila za več kot milijon evrov poslov, v lanskem letu pa se je obseg njunega poslovanja močno povečal.

Preberite še: Dušan Šešok svojima sinovoma lani plačal več kot milijon evrov za svetovanje

 

T.F. Lovše (Tomaž Lovše)

Tomaž Lovše | Foto: Matjaž Rušt Foto: Matjaž Rušt Prihodki: 779.425 evrov (-34 % )

Čisti poslovni izid: 73.671 evrov (leto prej 2,6 milijona evrov izgube)

 

Podjetje vplivnega lobista in nekdanjega lastnika družbe Diners Club SLO Tomaža Lovšeta.

V preteklosti je bilo ekskluzivni zastopnik za luksuzna plovila, nekaj pa jih je imelo tudi v čarterju.  Kot je razkrila finančna uprava (Furs), je jadrnice in jahte za zasebno rabo uporabljal tudi Lovše, zanj pa je podjetje izvedlo tudi določene svetovalne storitve. 

Ko je moral Lovše zaradi težav z upniki prodati družbo za kartično poslovanje, iz katere je izdatno financiral osebno porabo, je podjetje T.F. Lovše postalo njegovo edino preostalo podjetje v Sloveniji.

Preberite še: Kdo bo vodil sanacijo Agrokorja

J K Svetovanje (Janez Kocijančič)

Janez Kocijančič | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Prihodki: 100.985 evrov (-71 %)

Čisti poslovni izid: 47.513 evrov (-82 %)

 

Podjetje v solasti nekdanjega predsednik Olimpijskega komiteja Slovenija (OKS) Janeza Kocijančiča.

Po naših informacijah Kocijančič poslovno sodeluje s tujimi podjetji, ki imajo v Sloveniji prevzemne in privatizacijske ambicije. Pri tem mu pomaga bogato omrežje poslovnih stikov.

Njegovo podjetje je registrirano v nebotičniku na Trgu republike 3 v Ljubljani. Solastnica je njegova žena Andreja Kocijančič, nekdanja rektorica ljubljanske univerze. Prokurist podjetja je bil do leta 2013 nekdanji generalni sekretar NLB Ivan Rudolf.

Kocijančič se pripravlja na novembrsko kandidaturo za predsednika Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) na kongresu v Zagrebu. Od lanskega izbruha afere s preprodajo vstopnic za igre v Riu je začasni predsednik EOC.

Preberite še: Komunist ali liberalec? Stric iz ozadja ali svetovalec? Kdo je Janez Kocijančič?

MIAI (Uroš Čufer)

Uroš Čufer | Foto: STA , Foto: STA , Prihodki: 260.000 evrov (-38 %)

Čisti poslovni izid: 125.707 evrov (-48 %)

 

Podjetje nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja, ki je bil eden glavnih akterjev pri milijardni sanaciji bank konec leta 2013.

Po koncu mandata je ustanovil podjetje MIAI in enemu od najpremožnejših Slovencev Mirku Tušu pomagal pri prestrukturiranju skupine Tuš in dogovorih z bankami. Njegovi strokovni ekipi se je pridružil kot svetovalec za področje finance, samo v mesecu dni pa je podjetje ustvarilo 20 tisoč evrov prilivov. Delal naj bi tudi za družbo Meso Kamnik.

Konec lanskega leta je prevzel vodenje nadzornega sveta Intesa Sanpaolo Bank, nekdanje Banke Koper, ki je v italijanski lasti.

R.U.R. (Drago Kos)

drago kos | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Prihodki: 265.332 evrov (-65 %)

Čisti poslovni izid: 70.838 evrov (+4 %)

 

Podjetje nekdanjega kriminalista in šefa protikorupcijske komisije Draga Kosa.

Kos ima z Novo Ljubljansko banko (NLB) sklenjeno pogodbo, na podlagi katere je opravljal forenzične preiskave: pregledoval kreditne mape in ugotavljal nepravilnosti.

Pogodba mu je do danes prinesla skoraj 900 tisoč evrov zaslužka, a naj banka ne bi več naročala njegovih storitev. Pogodba Kosovega podjetja R.U.R. z NLB velja do septembra letos. Konec aprila letos je sicer z NLB sklenil novo pogodbo, na podlagi katere bo dobival 212 evrov na uro. Do kdaj velja, ni znano.

Preberite še: Kako je poslovala banka, ki jo želi kupiti srbski tajkun #video in Drago Kos je bil edini, ki bi za NLB hodil na sodišče

Kos se v zadnjem času zanima za sodelovanje z Miodragom Kostićem, srbskim tajkunom, ki želi na vsak način priti do večinskega lastniškega deleža v Gorenjski banki.

EQUI (Janko Medja)

Janko Medja | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Prihodki: 36.463 evrov (/)

Čisti poslovni izid: 7.449 (/)

 

Svetovalno podjetje je marca lani ustanovil nekdanji predsednik uprave NLB Janko Medja. 

Takrat je Medja govoril, da išče različne poslovne priložnosti, obiskoval konference, kjer so se predstavljali različni start-upi, in poudarjal, da bo v novi vlogi zelo pozoren na izogibanje navzkrižju interesov glede na prejšnjo vlogo v banki.

Nekaj mesecev pozneje se je vrnil v bančništvo in postal član nadzornega sveta hranilnice Lon. Danes je direktor družbe Elektronček Joca Pečečnika, čigar podjetje Interblock je bilo v času Medje pomemben komitent NLB.

Preberite še: Janko Medja z vrha NLB med svetovalce Joca Pečečnika

NP Consulting (Nevenka Črešnar Pergar)

Nevenka Črešnar Pergar, NP Consulting | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Prihodki: 937.426 evrov (+273 %)

Čisti poslovni izid: 394.013 evrov (leto prej 12.287 evrov)

 

Nekdanja generalna sekretarka vlade v času Janeza Drnovška v zadnjih letih svetuje pri nakupih, prevzemih, združitvah podjetij in razvoju nepremičninskih projektov. 

Je vzorčen primer člana slovenske elite, ki se je ob propadu domačega tranzicijskega modela prilagodil novim razmeram in "prestrukturiral". Če je bila še do leta 2012 generalna sekretarka Foruma 21, ki ga je ustanovil nekdanji predsednik republike Milan Kučan, danes tesno sodeluje z Ameriško gospodarsko zbornico (AmCham). Med njenimi strankami so  v veliki večini tujci.

Sodeluje s poljskim finančnim skladom Innova, ki jo je po lanskem nakupu Trima imenoval v nadzorni svet trebanjske družbe. Tesno je povezana tudi z južnoafriškim nepremičninskim skladom Greenbay Properties, ki je lani kupil zemljišče, na katerem je nepremičninski mogotec Jože Anderlič snoval gradnjo novega Kolizeja, zanimal pa se je tudi za Emoniko. 

V zadnjem letu dni se je Črešnar Pergarjevo omenjalo pri prodaji Intereurope. V prvem neuspelem poskusu je svetovala češkemu Tuffiehu. Nato naj bi skupaj s Tomažem Lovšetom in britanskim investicijskim svetovalcem Richardom Bakerjem pomagala odpirati vrata ciprskemu podjetju CEE Equity, kar je sama zanikala. 

Več kot dobrim odnosom z Lovšetom, nekoč ključnim Agrokorjevim lobistom v Sloveniji, gre morda pripisati tudi njeno najnovejšo poslovno aktivnost. V imenu privatizacijskega mogotca Igorja Laha naj bi namreč iskala priložnosti za nakup hotelov v lasti finančno zlomljenega hrvaškega koncerna.

Preberite še: Razkrivamo, kdo bi se rad usedel na kamione Intereurope

JD poslovno svetovanje Jože Damijan s.p.

Jože Damijan | Foto: STA , Foto: STA , Prihodki: 129.355 evrov (-4 %)

Čisti poslovni izid: 30.582 evrov (-20 %)

 

Jože Damijan, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, je v preteklih letih sodeloval z ministrstvom za finance, Slovenskimi železnicami (SŽ), Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve ter Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS). V zadnjih mesecih je najbolj aktiven kot velik zagovornik gradnje drugega tira Divača-Koper.

Preberite še: Kaj še lahko ustavi lopato ministra Gašperšiča?

Econlab Igor Masten s.p.

Igor Masten | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Prihodki: 42.900 evrov (-47 %)

Čisti poslovni izid: -148 evrov (/)

 

Igor Masten, redni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, je bil še lani v petinskem delovnem razmerju na Banki Slovenije. V javnosti je nastopal kot velik zagovornik guvernerja Boštjana Jazbeca in potez Banke Slovenije v času sanacije bank. Ko se mu je pogodba iztekla, je Banka Slovenije objavila razpis za glavnega analitika. Izbrala je njegovo ženo Arjano Brezigar Masten. 

Masten naj bi vrsto let poslovno sodeloval s Hidrio, sodeluje pa tudi z Modro zavarovalnico.

Neuspešno se je potegoval za položaj viceguvernerja Banke Slovenije.

EIPF

Veljko Bole | Foto: STA , Veljko Bole Foto: STA , Prihodki: 180.752 evrov (-10 %)

Čisti poslovni izid: 749 evrov (+97 %)

 

EIPF je zasebno podjetje, nastalo po lastninskem preoblikovanju ekonomskega inštituta pri ljubljanski pravni fakulteti, dolga leta pa je veljalo za enega ključnih svetovalcev levosredinskih vlad pri oblikovanju ekonomskih politik.

Čeprav so ga pred dvema desetletjema privatizirali Franc Križanič, Jože Mencinger, Franjo Štiblar, Veljko Bole in nekateri drugi partnerji, se je do leta 2008 imenoval Ekonomski inštitut pravne fakultete.

Inštitut EIPF slabo tretjino sredstev dobi od javne agencije za raziskovalno dejavnost, ministrstev in preostalih javnih virov.

V lanskem letu so skoraj povsem usahnili viri iz javnih sredstev. Še v začetku leta so delali za Eles, potem pa poslov ni bilo več, je razvidno iz javno objavljenih podatkov.

Leta 2009, ko je bil finančni minister Križanič, je EIPF veliko delal za javna podjetja in državno upravo, med drugim za Sklad za financiranje razgradnje NEK, službo vlade za lokalno samoupravo, ministrstvo za finance in druge.

Bole je lani pripravil zdaj že odmevno študijo o velikosti bančne luknje v letu 2013, ki je dokazovala, da jo je Banka Slovenije izračunala na previsoki ravni. Zaradi tega je bilo za sanacijo slovenskega bančnega sistema porabljenih nekaj milijard evrov preveč sredstev.

 

DSJU (Rajko Pirnat in Senko Pličanič)

Rajko Pirnat | Foto: Bor Slana Rajko Pirnat Foto: Bor Slana Prihodki: 298.142 evrov (+6 %)

Čisti poslovni izid: 90.929 evrov (-1 %)

 

Pravnika in profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Rajko Pirnat in Senko Pličanič sta skupaj udeležena v lastništvih dveh družb - to sta DSJU, družba za svetovanje v javni upravi in Inštitut za javno upravo (IJU) Consulting.

Prek druge družbe sta v letu 2016 ustvarila blizu 20 tisoč evrov prihodkov.

MK-Fin (Matjaž Kovačič)

Matjaž Kovačič | Foto: Marko Vanovšek Foto: Marko Vanovšek Prihodki: 90.507 evrov (-28 %)

Čisti poslovni izid: -10.611​ evrov (leto prej 264 evrov izgube)

Panonia Žito

Prihodki: 82.183 evrov (+5 %)

Čisti poslovni izid: -2.509 evrov (leto prej 3.885 evrov izgube)

 

Nekdanji predsednik uprave Nove KBM je lani vrata v Slovenijo pomagal odpirati najbogatejšemu srbskemu tajkunu Miodragu Kostiću. Pred tem je svetoval tudi nekaterim nekdanjim komitentom slovenske banke v nekdanji Jugoslaviji, med drugim tudi črnogorskemu poslovnežu Veselinu Pejoviću, ki ga je srbska KBM tožila zaradi neplačila dolga. 

Kovačič je lani deloval prek dveh podjetij (MK Plus in Panonia Žito), ki sta lani skupaj ustvarili 172.690 evrov prihodkov. Do marca letos je bila uradna lastnica podjetja Panonia Žito Melita Horvat, partnerica Mihe Mahoriča, lastnika Proneta, s katerim je Kovačič leta 2015 skušal kupiti medijsko hišo Delo.

Od junija lani je Kovačič ponovno v sodni preiskavi zaradi spornih poslov Nove KBM na Hrvaškem.

Preberite še: Kdo je srbski tajkun, ki mu v Sloveniji vrata odpira Matjaž Kovačič

I.S.O. (Drago Isajlović)

Drago Isajlović | Foto: STA , Foto: STA , Prihodki: 281.927 evrov (90.162)

Čisti poslovni izid: 33.760 evrov (4150)

 

Drago Isajlović, nekdanji svetovalec ministra za finance Franca Križaniča, se je po odhodu iz vladnih vrst ukvarjal z gradbeništvom. 

Še pred propadom škofjeloškega gradbinca SGP Tehnik, ki ga je vodil Klemen Ferjančič, kader Socialnih demokratov (SD), mu je uspelo postati lastnik njegovega zdravega jadra – podjetja SGP Gorenc. Lani ga je Isajlović prodal, svoj večinski lastniški delež pa je v bilancah podjetja I.S.O. vrednotil na 250 tisoč evrov. 

Od leta 2015 naj bi Isajlović lobiral za prodajo Palome slovaški družbi Eco-Invest. Je tudi ustanovitelj podjetja Monday & Kennington, ki je registrirano za strateško komuniciranje, zdaj pa je v lasti članov njegove družine.

 

Neos svetovanje (Damijan Belič)

Damjan Belič | Foto: STA , Foto: STA , Prihodki: 136.816 evrov (-37 %)

Čisti poslovni izid: -38.115 evrov (/)

 

Osnovni dejavnosti Damjana Beliča, predsednika nadzornega sveta SDH, ki velja za kader SMC, sta še vedno odvetništvo in vodenje stečajev. 

Belič trenutno ob odvetniškem delu, vodenju dveh svojih podjetij (Neos svetovanje in VK Holding) in nadzorovanju SDH, ki upravlja več milijard evrov vredno državno premoženje, vodi še 116 stečajev. Podjetje Neos svetovanje je še vedno lastnik britanskega podjetja Neos Business, ki ga zastopa Andrej Fatur, Beličev dolgoletni poslovni partner, ki je po ameriškem prevzemu Nove KBM postal predsednik njenega nadzornega sveta.

Preberite še: Je prvi državni nadzornik zamolčal pomembna lastništva?

M & M International (Matjaž Han)

Matjaž Han | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Prihodki: 908.457 evrov (-41 %)

Čisti poslovni izid: 2.437 evrov (-98 %)

 

Podjetje v lasti družine Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD in enega najvplivnejših članov te stranke, je dolgoletni poslovni partner Pivovarne Laško, ki ji prodaja napise za steklene površine in vozila. "Podjetje dela s pivovarno od leta 1992, ker je cenejše od konkurentov," je pred leti pojasnil Han. Opaziti je, da so prihodki M&M International po tem, ko je Pivovarno Laško leta 2015 kupil Heineken, precej upadli. Podjetje sicer sodeluje tudi s Petrolom.

Gasspar Invest (Gašpar Gašpar Mišič)

Gašpar Gašpar Mišič | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Prihodki: 342.810 evrov (-22 %)

Čisti poslovni izid: 101.845 evrov (-33 %)

 

Podjetje v lasti obalnega nepremičninskega poslovneža Gašparja Gašparja Mišiča, ki je gradilo stanovanjski kompleks Rezidenca Park Lucija.

V preteklosti je bil Gašpar Mišič predsednik uprave Luke Koper, od leta 2014 pa je šef občinske Komunale Koper.

Preberite še: Gašpar Mišič izgubil sodno bitko. Koliko ga bo to stalo? in GGM namerava odpreti družinski hotel

Ne spreglejte