Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
25. 11. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

8

Natisni članek

Simona Goriup FC Koper Zoran Janković Alenka Bratušek nepremičnine Kraški Zidar Boris Popovič Gašpar Gašpar Mišič

Petek, 25. 11. 2016, 4.01

6 let, 7 mesecev

Gašpar Mišič izgubil sodno bitko. Koliko ga bo to stalo?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

8

Gašpar Gašpar Mišič | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Obalni nepremičninar Gašpar Gašpar Mišič je v dolgoletnem pravdanju z danes propadlim Kraškim Zidarjem naposled moral priznati poraz, ki ga bo stal 340 tisoč evrov.

Nekdanji prvi mož Luke Koper, od leta 2014 pa šef občinske Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič, je obogatel z gradnjo razkošne stanovanjske soseske Rezidenca Park v Luciji, v kateri je v zadnjem desetletju prodal več kot sto nadstandardnih stanovanj.

Zdaj mu bodo nerazčiščeni posli z graditeljem rezidence odnesli pomemben del zaslužka.

Spor zaradi Rezidence Park v Luciji

Gašpar Mišič je za gradnjo objekta v Luciji s Kraškim Zidarjem leta 2003 podpisal pogodbo na ključ. Cena zanj bi prvotno morala znašati dobrih 11 milijonov evrov, vendar se je na koncu več kot podvojila, je tedaj opozarjal Gašpar Mišič.

Ko je s predstavniki Kraškega Zidarja konec leta 2006 potegnil črto pod projekt, pa so ugotovili, da jim je dolžan še 1,3 milijona evrov. Temu je Gašpar Mišič pozneje ugovarjal, tako da so v Kraškem Zidarju zoper njegovo podjetje Gasspar leta 2009 vložili tožbo.

 

Ko je Kraški Zidar končal v stečaju, je podjetje Gasspar prijavilo za tri milijone evrov terjatev. Hkrati je vložilo nasprotno tožbo na račun zamud in nedokončanih del pri gradnji rezidence.


Morda vas zanimajo še drugi odmevni članki:

-> Kako smo Marjana Pišljarja odvrnili od rubeža policista
-> Miha Mazzini: Zdravje je njihovo največje bogastvo
-> Uroš Urbas: O čem govori Miro Cerar, ko govori?


Streznila so ga šele sodišča

Dolgo časa je Gašpar Mišič vztrajal, da so tožbeni zahtevki Kraškega Zidarja proti Gassparju izmišljeni in da mu ni treba plačati nič. Dokler ni letos izgubil več sodnih sporov. Sodišča v Kopru so namreč dosodila, da je Gašpar Mišič dolžan Kraškemu Zidarju bistveno več, kot je propadli gradbinec njemu.

Tako je bilo septembra letos pravnomočno dosojeno, da mora Gašpar Mišič v stečajno maso plačati 562 tisoč evrov. Po drugi strani je v dveh tožbah zaradi plačila stroškov trženja in upravljanja rezidence dokazal, da mu je Kraški Zidar dolžan "le" dobrih 173 tisoč evrov.

Rezidenca Park v Luciji:

Plačal bo 340 tisoč evrov

Da Gassparju ne bi blokirali računov in rubili premoženja, se je Gašpar Mišič odločil za zunajsodno poravnavo. Po dogovoru s stečajno upraviteljico Simono Goriup bo v stečajno maso Kraškega Zidarja nakazal 340 tisoč evrov in umaknil dve odprti tožbi. 

Poravnava je bila sklenjena konec oktobra. Ko jo bo potrdilo okrožno sodišče v Kopru, bo Gašpar Mišič v roku osmih dni nakazal denar na račun odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, ta pa naprej v stečajno maso.

Če ne bo plačal, sledi izvršba

Goriupova je potrdila, da so se odločili za dogovor z Gašparjem Mišičem. V nasprotnem primeru bi morali v izvršilnem postopku rubiti premoženje Gassparja, v glavnem gre za parkirna mesta v rezidenci. To bi bilo drago in zamudno.

Če se Gašpar Mišič ne bo držal dogovora, bodo izvršbo nadaljevali.

Za komentar dogovora s stečajno upraviteljico Kraškega Zidarja smo se obrnili na Gašparja Mišiča. Objavili ga bomo, ko ga dobimo.

 

Vse peripetije Gašparja Mišiča

Ko je izbruhnila gospodarska kriza in je trg nepremičnin na Obali usahnil, se je prekaljeni nepremičninar Gašpar Gašpar Mišič odločil, da srečo preizkusi v politiki.

Po neuspešni kandidaturi za župana občine Piran je bil konec leta 2011 kot član Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića izvoljen za poslanca. Pozneje je kot državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek postal glavni "operativec" za reševanje koprskega Cimosa in Peka, imel je tudi idejo o oživitvi propadlih slovenskih gradbenih velikanov. Kljub trepljanju po prsih je bil njegov doprinos majhen.

Bore malo je ostalo tudi od njegovih obljub o velikanskih prihrankih v Luki Koper, katere vodenje je prevzel poleti 2013. Kljub nasprotovanju tedanje vlade je Gašparju Mišiču uspelo prepričati ravno dovolj nadzornikov, da so mu zaupali vodenje ene najpomembnejših družb na Obali.

Njegov kratek mandat so spremljali očitki o tesnih povezavah s predstavniki delavcev, iskanje prihrankov pri projektih, kar je na koncu vodilo do njihove podražitve, sporne so bile tudi nekatere kadrovske in sponzorske odločitve. V javnosti je odmevala njegova vožnja pod vplivom alkohola, zaradi česar je ostal brez vozniškega dovoljenja.

Boris Popovič je Gašparju Gašparju Mišiču zaupal vodenje Komunale Koper. | Foto: Matej Leskovšek Boris Popovič je Gašparju Gašparju Mišiču zaupal vodenje Komunale Koper. Foto: Matej Leskovšek

Vplivni sindikalisti Luke Koper ga niso mogli obdržati za krmilom državne družbe, kljub predčasnemu odhodu pa je s pomočjo prijatelja, koprskega župana Borisa Popoviča, hitro našel drugo službo. Zaupal mu je vodenje občinske Komunale Koper, kjer je kaj kmalu opravil nekaj vprašljivih poslov.

Z javnim denarjem je Gašpar Mišič darežljivo sponzoriral nogometnega prvoligaša FC Koper, ki ga vodi ekipa Borisa Popoviča. Kot županov svetovalec je takoj dobil tudi sedež v upravnem odboru kluba. Delovanje Komunale Koper je zaradi pomislekov o smotrnosti porabe javnih sredstev pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče. 

Največ vprašanj se zastavlja ob poslih Gašparja Mišiča z Delavsko hranilnico. Pri njej je leta 2014 ugodno refinanciral dolgove svojega zasebnega nepremičninskega podjetja.

To je naredil sočasno, ko sta Komunala in občina Koper na Delavsko hranilnico prenesli svoje bančne posle. Ne nazadnje sta Gašpar Mišič in Delavska hranilnica tesno sodelovala pri dokončanju in prodaji stanovanjskega projekta Livade.

Ne spreglejte