Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Suzana Rankov

Petek,
5. 8. 2016,
3.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

6

Natisni članek

Interblock Joc Pečečnik NLB Janko Medja

Petek, 5. 8. 2016, 3.37

6 let, 7 mesecev

Janko Medja z vrha NLB med svetovalce Joca Pečečnika

Suzana Rankov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

6

Janko Medja | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Nekdanji predsednik uprave NLB Janko Medja je našel prvo večjo stranko v svoji karieri poslovnega svetovalca. To je postal eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik, ki se ukvarja z igralništvom.  

Podrobnosti sodelovanja med Jankom Medjo, ki je po predčasnem odhodu iz NLB ustanovil podjetje za svetovanje Equi, in Jocem Pečečnikom niso znane. Medja se nam na telefonski klic ni odzval, medtem ko je bil Pečečnik zelo redkobeseden. Sodelovanja z Medjo ni zanikal, več pa naj bi povedal v drugi polovici avgusta. Medjo je sicer že mogoče redno srečevati v poslovni stavbi na Dunajski cesti, kjer ima Pečečnikov Interblock svoje prostore.

Čeprav je Medja javno zatrjeval, da se bo ukvarjal z zasebnimi projekti, ki niso povezani z NLB, in da zelo pazi na izogibanje navzkrižju interesov glede na prejšnjo vlogo, pa ne gre spregledati, da je Interblock pomemben komitent NLB.

NLB je domača banka Interblocka

V začetku maja je tako Interblock, ki izdeluje in daje v najem naprave za igralništvo, dobil dolgoročno sindicirano posojilo v višini 50 milijonov dolarjev (45 milijonov evrov). NLB je kot domača banka Interblocka prispevala polovico. To velja za enega največjih poslov NLB v letošnjem letu, ki so ga zaznamovali tudi z novinarsko konferenco. Pogodba je bila res podpisana tri mesece po Medjevem odstopu z vrha NLB, toda priprave na najem posojila so potekale dlje časa.

Joc Pečečnik je pred kratkim pri NLB dobil več kot 20 milijonov evrov visoko posojilo. | Foto: Klemen Korenjak Joc Pečečnik je pred kratkim pri NLB dobil več kot 20 milijonov evrov visoko posojilo. Foto: Klemen Korenjak

Pečečnik in Medja sta stara znanca

Pečečnik in Medja sta stara znanca. Na srečanju Kluba slovenskih podjetnikov februarja 2014 je Pečečnik kot predsednik kluba gostil vrh NLB z Medjo na čelu. Gostitelj ni skoparil s pohvalami na račun NLB, med drugim je dejal, da se v tej banki od leta 2013 (Medja je v banko prišel konec leta 2012) "že pozna nov, drugačen pristop banke".

Podobno je bilo maja lani, ko je NLB na Brdu pri Kranju organizirala poslovni forum, namenjen izvozno usmerjenim slovenskim podjetjem. Medja je kot posebnega gosta povabil prav Pečečnika in ta je tudi ob tej priložnosti pohvalil NLB. Med drugim je dejal, da je uspešen podjetnik postal tudi zaradi odličnega sodelovanja z NLB. 

Medja je za časnik Finance še v začetku maja zatrjeval, da se bo najverjetneje ukvarjal s svetovanjem hitro rastočim podjetjem.

Ne spreglejte