Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
11. 5. 2016,
14.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

5

Natisni članek

posojilo NLB

Sreda, 11. 5. 2016, 14.45

6 let, 6 mesecev

Pečečnikov Interblock najel 50 milijonov dolarjev posojila

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,70

5

Joc pečečnik in Blaž Brodnjak | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Predsednik upravnega odbora družbe Interblock Joc Pečečnik in namestnik predsednika uprave NLB Blaž Brodnjak sta podpisala pogodbo o 50 milijonov dolarjev vrednem sindiciranem posojilu družbi Interblock.

Organizator in agent dolgoročnega posojila, vrednega 50 milijonov dolarjev (44 milijonov evrov), je ameriška KeyBank National Association, NLB pa kot edina slovenska banka zagotavlja polovičen delež kreditnih sredstev. SID banka je posojilo zavarovala.

Predsednik uprave Interblocka Joc Pečečnik, ki izdeluje in daje v najem igralniške avtomate, je uvodoma poudaril, da gre pri omenjenem posojilu morda za najbolj kompleksno operacijo v zgodovini Interblocka. Takšno posojilo so do zdaj najemali v ZDA, zdaj pa so ga polovico najeli pri svojem najstarejšem poslovnem partnerju NLB.

Joc Pečečnik je pohvalil angažiranost in profesionalnost največje domače banke. | Foto: Matej Leskovšek Joc Pečečnik je pohvalil angažiranost in profesionalnost največje domače banke. Foto: Matej Leskovšek

Med razlogi za takšno odločitev je Pečečnik navedel, da si v Interblocku želijo, da imajo tudi slovenske banke določeno korist od njihovih poslovnih aktivnostih. Na drugi strani si prizadevajo za finančno uravnoteženost svojega poslovanja na ameriškem in evropskem bančnem trgu. "Trenutno je politika evropskih bank ugodnejša od ameriških, v Slovenija pa morda celo najugodnejša," je poudaril.

Interblock si obeta dodatne zaposlitve tudi v Sloveniji

"Posojilo nam bo omogočalo refinanciranje obstoječih posojil z ugodnejšo obrestno mero. Sredstva bomo namenili za razvoj in najem svojih igralnih avtomatov v Severni Ameriki," je dejal in dodal, da bodo zagotavljali dober denarni tok tudi podjetju Interblock Slovenija, ki je matična družba. Obetajo si tudi dodatne zaposlitve v Sloveniji.

Brodnjak: Zdravi projekti imajo podporo finančnega sistema

Namestnik predsednika uprave NLB Blaž Brodnjak je dejal, da so z izpeljanim poslom dokazali, da so kos tudi najzahtevnejšim mednarodnim poslom.

"To dokazuje, da slovensko bančništvo funkcionira in da imajo dobri projekti podporo bank," je dejal Brodnjak.

Napovedal je, da si lahko v prihodnje obetamo še nekaj podobnih poslov. Trenutno se dogovarjajo o več sto milijonih evrov posojil, vendar konkretnih podatkov ni mogel razkriti. Veseli ga tudi, da obseg poslov v jedrnih dejavnostih NLB raste.

 

Blaž Brodnjak je poudaril, da trenutno potekajo pogovori še za nekatera druga posojila, skupaj vredna nekaj sto milijonov evrov, vendar konkretnih podatkov ni mogel razkriti. | Foto: Matej Leskovšek Blaž Brodnjak je poudaril, da trenutno potekajo pogovori še za nekatera druga posojila, skupaj vredna nekaj sto milijonov evrov, vendar konkretnih podatkov ni mogel razkriti. Foto: Matej Leskovšek

Pečečnik je še zatrdil, da posojilo nikakor ni namenjeno obnovi bežigrajskega stadiona, potem ko so se v javnosti razširile govorice, da se z lastnikom nogometnega kluba Olimpija Milanom Mandarićem dogovarjata o sodelovanju.

Pečečnik se z Mandarićem še ni sestal

Je pa po novinarski konferenci zatrdil, da bo pri projektu obnove bežigrajskega stadiona vztrajal do konca. Tudi 15 let, če bo potrebno.

"Mandarić me je zgolj povabil na sestanek, a sestala se še nisva. Ne vem, kaj ima v mislih. Dejstvo je, da si sam že devet let prizadevam za obnovo. Morda ima Mandarić kakšne vzvode, ki bi postopke pospešili. A dvomim o čem takšnem," je dejal.

Joc Pečečnik sicer priznava, da je začetna energija za obnovo bežigrajskega stadiona nekoliko splahnela, a še zdaleč ni obupal. "V mislih imam nadaljevanje in zaključek projekta, tudi v naslednjih 15 letih, če bo potrebno," je dejal ob robu novinarske konference. | Foto: Bor Slana Joc Pečečnik sicer priznava, da je začetna energija za obnovo bežigrajskega stadiona nekoliko splahnela, a še zdaleč ni obupal. "V mislih imam nadaljevanje in zaključek projekta, tudi v naslednjih 15 letih, če bo potrebno," je dejal ob robu novinarske konference. Foto: Bor Slana

"Če ima kdo drug boljše načrte od mene, projekta ne bom oviral, temveč bom svoj delež prodal. Potem lahko namesto mene projekt nadaljuje kdo drug," je sklenil Pečečnik.

Ne spreglejte