Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2016,
15.03

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

Damjan Belič SDH Miro Cerar Valentin Inzko

Četrtek, 9. 6. 2016, 15.03

6 let, 3 mesece

Ali je prvi nadzornik državnega premoženja zamolčal pomembna lastništva podjetij iz preteklosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Foto: Bojan Puhek

Predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič je vladi pred imenovanjem zamolčal podatek o direktorski funkciji v družbi, prek katere je v Republiki Srbski lastniško obvladoval podjetje, vpleteno v mednarodni prisluškovalni škandal. Ali lahko to dejstvo za državo pomeni varnostno tveganje?

Predsedniku vlade Miru Cerarju pred lanskim odločanjem o kandidaturi Damjana Beliča za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), upravljavca državnih deležev v podjetjih, ni bilo znano, da je Belič že vrsto let solastnik in direktor družbe VK Holding.

Tega podatka Belič ni razkril v uradnem življenjepisu, ki ga je predložil k svoji prijavi za člana nadzornega sveta SDH. Tako je vladi, ki je julija lani državnemu zboru v imenovanje poslala seznam petih kandidatov, ostalo skrito, da se je družba, katere lastništvo je povezano z današnjim prvim nadzornikom državnega premoženja, leta 2009 zapletla v eno najodmevnejših mednarodnih afer v Bosni in Hercegovini. 

Takrat je bil VK Holding v Republiki Srbski večinski lastnik podjetja za varovanje Centurion, ki mu je tedanji namestnik visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Raffi Gregorian odvzel dovoljenje za pridobivanje novih poslov v Distriktu Brčko. Razlog: kršenje daytonskega sporazuma.

Mednarodna prisluškovalna afera

Po ugotovitvah tujih obveščevalnih služb, na katere se je v odredbi skliceval Gregorian, je imelo podjetje Centurion pomembno vlogo v paraobveščevalni mreži predsednika vlade Republike Srbske Milorada Dodika, ki je nezakonito prisluškovala in sledila uslužbencem urada mednarodne skupnosti v BiH. Med osebami, ki jih je nadzorovala omenjena mreža, je bil tudi visoki predstavnik Valentin Inzko, koroški Slovenec in nekdanji veleposlanik Avstrije v naši državi.

Distrikt Brčko je uradno demilitarizirano območje v pristojnosti mednarodnega nadzornika, ki ga po mirovnem sporazumu izberejo ZDA. Gregorian pooblastil za ukrepanje na drugih območjih BiH ni imel.

Dejstvo, da je Belič v uradnem življenjepisu zamolčal podatek o lastništvu in direktorski funkciji v VK Holdingu, odpira dve dilemi:

  • Ali je zamolčano lastništvo pomembna okoliščina za presojanje njegove osebne integritete in poslovne etičnosti, ki ju zahteva zakon o SDH? Pojem integritete namreč zajema tudi poštenost in verodostojnost.
  • Ali lahko podatek, da je bil Centurion v tistem času poslovno tesno vpet v Dodikov krog, uslužbenci podjetja pa so se omenjali kot pomagači generalu Ratku Mladiću na begu pred mednarodnim sodiščem za vojne zločine v Haagu, za našo državo iz kakršnegakoli razloga pomeni tudi varnostno tveganje? Sploh ob dejstvu, da nekateri poslovneži iz kroga Milorada Dodika, ki se mu maje položaj, svoj kapital v zadnjem času preusmerjajo v Slovenijo. Eden od njih, Mladen Milanović, je lani postal lastnik ljubljanskega gradbenega podjetja KPL.

Ali je zamolčano lastništvo pomembna okoliščina za presojanje Beličeve osebne integritete in poslovne etičnosti, ki ju zahteva zakon o SDH? | Foto: Bojan Puhek Ali je zamolčano lastništvo pomembna okoliščina za presojanje Beličeve osebne integritete in poslovne etičnosti, ki ju zahteva zakon o SDH? Foto: Bojan Puhek

Kaj se je takrat dogajalo v BiH

Belič, danes predsednik nadzornega sveta SDH, je bil prek VK Holdinga solastnik podjetja Centurion med letoma 2006 in 2009. To je bilo v političnem smislu zelo burno obdobje za BiH, po vojni razdeljeno na dve entiteti: Federacijo in Republiko Srbsko. Že kmalu po tem, ko je Dodik po volitvah prevzel vodenje vlade, je začel zaostrovati svoje odnose z mednarodno skupnostjo in vlado v Sarajevu – tudi z nacionalistično retoriko in poskusom rehabilitacije nekdanje predsednice Republike Srbske Biljane Plavšić, ki je bila na haaškem sodišču obsojena za vojne zločine.

V ozadju je Dodik po podatkih ZDA in drugih zahodnih držav gradil tudi svojo paravojsko, ki se je ukvarjala z obveščevalno dejavnostjo. Ker Republika Srbska po daytonskem sporazumu ne sme imeti ne lastne vojske ne obveščevalne službe, je Dodik uporabil obvod. Nekdanji pripadniki Vojske Republike Srbske in obveščevalne službe so se začeli na veliko zaposlovati v zasebnih podjetjih, ki so uradno skrbela za varovanje podjetij v lasti politične in gospodarske elite Republike Srbske.

Eno od teh podjetij je bilo tudi Centurion iz Bijeljine, mesta na severovzhodu BiH.

Prisluškovali zahodnim uradnikom

Centurion je bilo v tistem času eno največjih varnostnih podjetij v Republiki Srbski. Imelo je več kot 120 zaposlenih. Po ugotovitvah dr. Armina Kržalića iz Centra za strateške študije v Sarajevu je bilo po količini oborožitve na drugem mestu med varnostnimi podjetji. Zaposlovalo je tudi nekdanje uslužbence protiobveščevalne službe, ki so skrbeli za logistično podporo generalu Mladiću pri njegovem skrivanju pred roko pravice.

Podjetje Centurion je bilo še posebej tesno poslovno povezano s podjetjem Alpha Security, ki je bilo prav tako v lasti oseb iz najožjega Dodikovega kroga. 

Po ugotovitvah urada visokega predstavnika so pripadniki Alpha Security sodelovali v (proti)obveščevalnih aktivnostih proti uslužbencem urada na območju Brčkega. Za dejanskega šefa Alpha Security je takrat veljal Dodikov svetovalec za varnost Miloš Čubrilović. Za podjetje so delali tudi nekdanji pripadniki Drinskih volkov, elitne enote, ki je v času vojne sodelovala tudi pri osvajanju in genocidu v Srebrenici. 

"Centurion d.o.o. je podjetje, ki nudi zaščito oseb in imetja. Misija podjetja je varovanje na tržišču in povečevanje kulture varnosti na področju delovanja z integracijo fizičnega i  tehničnega varovanja ter zadovoljevanja potreb klientov …"   | Foto: "Centurion d.o.o. je podjetje, ki nudi zaščito oseb in imetja. Misija podjetja je varovanje na tržišču in povečevanje kulture varnosti na področju delovanja z integracijo fizičnega i tehničnega varovanja ter zadovoljevanja potreb klientov …"

Vstop slovenskega lastnika

Pomemben lastnik Centuriona je bila več let Nova Banka iz Banjaluke, ki je imela v rokah 49 odstotkov podjetja. Kdo so bili preostali solastniki od leta 2006 naprej, Belič ni želel razkriti.

Leta 2008 je VK Holding z nakupom deleža od Nove Banke postal 88-odstotni lastnik Centuriona.

Beličev nakup Centuriona časovno sovpada z obdobjem, ko je EU z vlado v Sarajevu podpisala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum. Uniji je tedaj predsedovala Slovenija, ki je leta 2008 BiH pomagala pri uveljavitvi dolgo pričakovane reforme policije. 

Kmalu zatem se je mednarodna skupnost odločila ukrepati. 6. junija 2009 je najprej Inzko z dekretom s položaja načelnika službe za operativno podporo obveščevalne službe BiH razrešil Radislava Jovičića, enega ključnih Dodikovih mož in poznejšega notranjega ministra Republike Srbske. Le dva dni pozneje je Gregorian štirim varnostnim podjetjem iz Republike Srbske prepovedal pridobivanje novih poslov na tem območju. Na črnem seznamu sta se znašla tako Alpha Security kot Centurion. 

V tem času je bil VK Holding že večinski lastnik Centuriona.

Kaj je do zdaj govoril Belič

Kako je eno od ključnih podjetij iz Dodikove paraobveščevalne mreže v času politično zaostrenih razmer v BiH prešlo v večinsko last upravljavca premoženja in odvetnika iz Slovenije? 

"Nikoli nisem bil v stikih z Miloradom Dodikom. V življenju ga nisem srečal," je že pred časom pojasnil Belič. Enako je zatrdil tudi v odgovorih na naša vprašanja. 

Toda njegova pojasnila, povezana z njegovim nakupom Centuriona in vlogi v njem, so se v medijih večkrat razlikovala od dejstev:

  • Za Delo, Dnevnik in Siol.net je Belič pojasnil, da je VK Holding delež v Centurionu pridobil leta 2008. Toda podatki Banke Slovenije, za katere smo zaprosili, razkrivajo, da je bil Belič prek VK Holdinga solastnik Centuriona že od leta 2006, ko je Dodikova Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) slavila na volitvah v Republiki Srbski. Gre za podatke o deležih rezidentov Slovenije v podjetjih v tujini, ki jih Banka Slovenije pridobiva zaradi statistične obdelave.
  • V pogovoru za Delo je Belič pojasnil, da je VK Holding od Nove Banke le odkupil dejavnost varovanja poslovnih prostorov banke, s katero se je ukvarjal Centurion. To ne drži, saj VK Holding ni odkupil dejavnosti, ampak lastniški delež. Podjetje Centurion je imelo sicer že takrat številne druge stranke, kar je Belič moral vedeti, po ugotovitvah tujih obveščevalnih služb pa tudi pomembno vlogo v prej omenjeni Dodikovi mreži.
  • Za Dnevnik je Belič nekaj tednov pozneje dejal, da se je Centurion ukvarjal s fizičnim in tehničnim varovanjem oziroma s prevozom denarja. Potrdil je, da je bilo Centurionu "zaradi poslovnega sodelovanja z Alpha Security prepovedano pridobivati nove posle na območju kantona Brčko. Mi smo to omejitev pred nakupom (deleža od Nove Banke, op. a.) poznali, temu primerna je bila tudi cena," je takrat dejal Belič.
  • Beličeva trditev ne more držati. VK Holding je namreč večinski lastnik Centuriona postal že leta 2008, podjetje pa je prepoved za območje Brčkega dobilo šele leto dni pozneje.
  • Za Siol.net je Belič prejšnji teden pojasnil, da je imel Centurion svoje poslovodstvo, ki je delovalo samostojno. "Osebno nisem imel v podjetju nobene upravljavske vloge," je poudaril Belič. Zatrdil je, da nad projekti, posli in denarnimi tokovi Centuriona ni imel pregleda oziroma nadzora, le "redno je prejemal poročila o poslovanju".
  • Povsem drugače je Belič pred tem govoril za Dnevnik. "Po našem nakupu smo družbo finančno, operativno in poslovno prestrukturirali ter pridobili precej novih poslov. Začeli smo sodelovati tudi s slovenskimi družbami (…). Centurion je začel rasti in postal resen konkurent drugim," se je pohvalil Belič.
  • Da je kot večinski lastnik Centuriona odločal v vseh ključnih zadevah, povezanih s podjetjem, je mogoče razbrati tudi iz njegovih navedb za Delo: "Ko je posel dosegel tak obseg, da ga ni bilo več mogoče obvladovati iz Slovenije, smo ga prodali."

 | Foto:

Zakaj VK Holdinga ni v Beličevem uradnem CV?

O tem delu Beličeve poslovne poti v njegovi uradni biografiji ni mogoče najti sledi. 

Iz listin, ki smo jih dobili na vpogled, je podatek o direktorski funkciji in solastništvu v VK Holdingu izpustil iz življenjepisa, ki ga je lani predložil k svoji prijavi za člana nadzornega sveta SDH. 

Tega Belič prejšnji teden ni ne potrdil ne zanikal. "Lastništvo in funkcijo direktorja v podjetju VK Holding sem razkril pristojnim organom takrat, ko se je od mene to zahtevalo," je odgovoril Belič.

Ko smo ga v torek še enkrat vprašali, zakaj podatka o lastništvu VK Holdinga ni navedel v uradnem življenjepisu, je postregel z drugačnimi pojasnili. Dejal je, da direktorske funkcije ni prijavil, ker v podjetju ni bil zaposlen. V poslovnem svetu in na kandidacijskih razpisih v Sloveniji je sicer navada, da kandidati v življenjepisu navajajo tudi poslovodne in druge korporativne funkcije, ne zgolj podjetij, s katerimi so v rednem delovnem razmerju. Lastništva Belič po lastnih navedbah ni prijavil, ker je imel v VK Holdingu le posredni delež. Obvladoval ga je prek podjetja Neos svetovanje. Toda pri tem velja opozoriti, da je direktor Neos svetovanja od leta 2004 prav Belič.

Na ministrstvu za finance, ki je za vlado vodilo postopek izbire nadzornikov SDH, so nam pojasnili, da mora član nadzornega sveta SDH v mesecu dni po imenovanju lastniške deleže v podjetjih prijaviti Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). 

Belič nam podatkov, ki jih je poslal KPK, ni želel razkriti. 

Cerar: Navedbe mi niso znane, pričakujem, da jih bo pojasnil Belič 

Na kabinet Mira Cerarja, predsednika vlade, ki je državnemu zboru lani predlagala imenovanje Beliča, smo zato naslovili več vprašanj. Zanimalo nas je: 

1. Ali so bili pred odločanjem o kandidatih za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga predsedniku vlade znani podatki, da je bil Damjan Belič lastnik družbe VK Holding?

2. Če da, ali je predsednik vlade seznanjen z dejstvom, da je bil VK Holding leta 2009 lastnik podjetja za varovanje Centurion, ki mu je namestnik visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini zaradi kršenja daytonskega sporazuma odvzel dovoljenje za pridobivanje novih poslov na območju Brčkega (zaradi opravljanja nelegalne obveščevalne dejavnosti v korist oblastem v Republiki Srbski)?

3. Če predsednik vlade ni bil seznanjen z dejstvom, da je Damjan Belič lastnik družbe VK Holding, nas zanima, kako si predsednik vlade razlaga, da Damjan Belič v kadrovskem postopku in v svojem CV ni razkril tega podatka.

"Predsedniku vlade informacije, ki jih navajate, niso znane, pričakuje pa, da bo navedbe pojasnil gospod Damjan Belič," so nam odgovorili iz kabineta. 

Premier Miro Cerar pričakuje, da bo Belič navedbe pojasnil sam. | Foto: Premier Miro Cerar pričakuje, da bo Belič navedbe pojasnil sam.

Centurion in elita Republike Srbske 

Več podatkov kaže na to, da je imel Centurion v Beličevem času poseben položaj pri politični in gospodarski eliti Republike Srbske: 

  1. Centurion je aprila 2009, ko je bil njegov lastnik Beličev VK Holding, od državne Investicijsko razvojne banke Republike Srbske prejel dobrih 225 tisoč evrov subvencioniranega posojila – daleč največ od vseh podjetij, ki so prejela subvencijo za nove zaposlitve.
  2. Po poročanju več bosanskih medijev je bil politični boter Centuriona v tistem času minister za finance Aleksandar Džombić, nekdanji član uprave Nove Banke in poznejši predsednik vlade Republike Srbske. Belič: "Ne vem, kdo je ta oseba in je ne poznam."
  3. Centurion je bil v istem času še vedno lastnik 1,1 odstotka Nove Banke.
  4. Nova Banka je leta 2008 prodala tri podjetja – poleg Centuriona še finančni družbi Profi Nova in Quality Nova. Zadnji dve sta kupili dve skupini lokalnih vplivnežev, med katerimi so bili tudi Džombić, direktor Investicijsko razvojne banke Republike Srbske Brane Stupar, poslanec Đuro Stanojević in druge osebe, povezane z Novo Banko. Viri iz BiH so nam zatrdili, da je šlo pri teh prodajah za posle med "preverjenimi" kadri. 
  5. Le pol leta po prepovedi pridobivanja poslov v Brčkem je Beličev VK Holding podjetje Centurion že prodal. Kupila ga je družba Sector Security, ki ni bila na črnem seznamu urada visokega predstavnika za BiH. 

V uradu visokega predstavnika za BiH v Sarajevu svojih odločitev o razrešitvah javnih funkcionarjev dodatno ne komentirajo. Z Raffijem Gregorianom, ki je zdaj na ameriškem zunanjem ministrstvu (State Department) eden vodilnih v direktoratu za domovinsko varnost, nam ni uspelo priti v stik. V Washingtonu so nas za pojasnila usmerili na ameriško veleposlaništvo v Ljubljani. Njihove odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli. Gregorian je sicer ta teden obiskal Sarajevo, kjer je z bosanskimi oblastmi govoril o boju proti terorizmu.

Več vprašanj smo želeli nasloviti tudi na Nika Sjerića, nekdanjega direktorja Centuriona v času, ko je bil njegov lastnik VK Holding. Sjerić, takrat tudi 12-odstotni solastnik Centuriona, je danes direktor zapora v Bijeljini, klicev pa nam kljub zagotovilu osebja v zaporu ni vrnil. V molk so se zavili tudi v Novi Banki.

Belič še pred tremi leti do terjatev Centuriona

Na vprašanje, ali je po letu 2009, ko je prodal Centurion, VK Holding še posloval s tem podjetjem, je Damjan Belič odgovoril nikalno. 

Toda po podatkih, ki smo jih pridobili v BiH, je Beličev VK Holding s podjetjem Centurion tudi po tem, ko ga je prodal, sklenil še najmanj en posel. 

Leta 2013, torej štiri leta pozneje, je VK Holding od Centuriona pridobil njegovo terjatev do podjetja Ruding iz Ugljevika, ki se ukvarja s proizvodnjo gradbenega materiala. Centurion je za Ruding opravljal dejavnost varovanja, Ruding pa mu je ostal dolžan 25 tisoč evrov.

Od nadzornika Nove Banke do kandidata za nadzornike državnih podjetij

Damjan Belič je imel do Nove Banke še eno močno povezavo – poslovneža Janeza Klobčarja, nekdanjega upravljavca nizozemskega sklada Adriatic Fund, ki je bil leta 2008 pod okriljem finančne družbe Poteza. Adriatic Fund je bil v tistem letu največji, skoraj 43-odstotni lastnik Nove Banke. Klobčar, ki je Beličev osebni prijatelj in nekdanji sodelavec, je bil tudi nadzornik omenjene banke. 

"Z Janezom Klobčarjem sva bila sodelavca v času mojega službovanja v borzni hiši Publikum. Z njim poslovno ne sodelujem, sem pa sodeloval v preteklosti," je dejal Belič. 

Na vprašanje, ali je Klobčarja v neformalnih pogovorih na SDH predlagal za nadzorniške položaje v nekaterih podjetjih, je Belič odgovoril, da "kandidate za članstvo v nadzornih svetih družb kadrovska komisija evidentira po več nabornih poteh. Med temi potmi ni neformalnih pogovorov s člani nadzornega sveta SDH," je dodal Belič. 

Klobčar je pojasnil, da na prodajo Centuriona ni vplival, saj je pred tem prenehal sodelovati s Potezo in zapustil nadzorni svet Nove Banke. Zavrnil je tudi, da bi obstajala povezava med njegovo kandidaturo za več nadzorniških mest v državnih podjetjih in njegovim prijateljevanjem z Beličem: "Že junija 2013 sem se prijavil v bazo kandidatov SDH (takrat SOD) za člane nadzornih svetov. Od marca leta 2014 sem tudi član nadzornega sveta Casinoja Bled, kamor me je predlagala kadrovska komisija SDH." 

Klobčar je zdaj uspešno prestal nominacijski postopek za člana nadzornega sveta NLB.

Odgovore Damjana Beliča na vprašanja, ki smo mu jih zastavili v tem tednu, v celoti (in brez lektorskih posegov) objavljamo v nadaljevanju:

1. V kabinetu predsednika vlade so nam pred dnevi pojasnili, da za podatek o vašem (so)lastništvu in direktorski funkciji v VK Holdingu, nekdanjem večinskem lastniku Centuriona, niso vedeli. Zanima nas, zakaj tega podatka ni v uradnem življenjepisu, ki ste ga predložili ob kandidaturi za člana NS SDH? 

Deležniki v izbirnem postopku za člane NS SDH so Komisija na Ministrstvu za finance, Minister za finance, Vlada RS in Državni zbor RS, med njimi torej ni kabineta predsednika vlade, zato tudi ne morem komentirati njihovih izjav.

Življenjepis, je bil v skladu z zahtevo javnega razpisa posredovan v Europass obliki, ta pa med rubrikami zahteva navedbo delovnih izkušenj, pri čemer obrazec zahteva vpis »zaposlitve ali delovnega mesta«, zato sem v to rubriko kronološko navedel vse svoje delodajalce, torej subjekte pri katerih sem imel sklenjeno delovno razmerje. Pri družbi VK Holding d.o.o. nisem bil zaposlen, zato tega podatka ni v mojem življenjepisu Europass. Prav tako v mojem življenjepisu Europass ni ostalih družb, v katerih sem ali sem bil zakoniti zastopnik (ne pa tudi zaposlen).

Neposredni pretežni lastniški delež v družbi VK Holding d.o.o. sem pridobil konec leta 2015, torej več kot pol leta po tem, ko sem oddal prijavo za člana NS SDH, torej je logično, da lastništva nisem mogel navesti, ker ga ob prijavi tudi ni bilo. Pred tem sem bil posredni (vendar ne večinski!) lastnik družbe VK Holding d.o.o..

2. Ali podjetja VK Holding v življenjepisu niste navedli prav zaradi njegovega nekdanjega deleža v Centurionu?

Ne. Sem ali sem bil zakoniti zastopnik več kot 60 gospodarskih subjektov in nobenega od njih ni navedenega med mojimi referencami v življenjepisu Europass in sicer zato ker pri teh gospodarskih subjektih nisem bil v delovnem razmerju.

3. Zakaj ste nam v odgovorih pojasnili, da ste lastniški delež v podjetju Centurion odkupili 2008, če ste se v lastništvo VK Holdinga v Centurionu Banki Sloveniji prvič prijavili že leta 2006? Kolikšen delež Centuriona ste imeli v lasti v letih 2006 in 2007 ter kdo so bili še preostali solastniki tega podjetja?

Delež v Centurionu je pridobila družba VK Holding d.o.o. in ne jaz osebno, kot izhaja iz vašega vprašanja. Zavezovalni pravni posel za pridobitev prvega poslovnega deleža v družbi Centurion je bil sklenjen konec leta 2006, kot je običajno v tovrstnih transakcijah, je bilo v poslu več odložnih pogojev od izpolnitve katerih je bila odvisna uspešnost transakcije. Po izpolnitvi vseh pogojev, pridobitvi dovoljenj pristojnih organov (družba Centurion je poslovala v treh entitetah BiH – Republiki Srpski, Federaciji BiH in kantonu Brčko, zato so bila potrebna dovoljenja v vseh treh entitetah) ter posledično opravljenem razpolagalnem pravnem poslu, je bil 88% poslovni delež v družbi Centurion d.o.o. pridobljen sredi leta 2008. Zame kot pravnika je poslovni delež pridobljen takrat ko je opravljen vpis lastninske pravice na poslovnem deležu v sodni register!

Solastnik družbe Centurion d.o.o. in sicer 12% poslovnega deleža je bil direktor družbe. Ob prodaji, smo skupaj prodali vseh 100% poslovnih deležev družbe Centurion.

4. Zakaj ste za enega od drugih medijev (Delo) izjavili, da ste odkupili le dejavnost varovanja od Nove banke, če ste v resnici kupili podjetje, ki je imelo številne druge posle?

Opravljanje dejavnosti ali podjem je vedno organizirano v eni od statusno pravnih oblik, ki jih določa gospodarska zakonodaja posamezne države. S tem ko nekdo kupi poslovne deleže v gospodarski družbi, s tem pridobi tudi njeno dejavnost in  sredstva. S tem sem poudaril razliko med nakupom podjetja (equtiy deal) in nakupom sredstev (asset deal).

Glavna in pretežna dejavnost Centuriona je bilo tehnično in fizično varovanje, označba glavne dejavnosti je vpisana v sodni register. Ob glavni dejavnosti lahko družba opravlja tudi druge dejavnosti, kolikor je za njih registrirana in jih ima navedene v svojih ustanovnih aktih. V skladu z navedenim je družba Centurion opravljala tudi druge (ne glavne) dejavnosti in posle kot so: prevoz denarja in vrednotnic (poštne znamke, čeke, vrednostne papirje), trgovino s sredstvi za tehnično varovanje (alarmi, senzorji, varnostne kamere, …), načrtovanje in montažo sredstev za tehnično varovanje, varovanje javnih zborovanj in prireditev, izdelava in načrtovanje varnostnih načrtov, digitalizacija in arhiviranje dokumentacije, …

5. Koliko znaša kupnina, ki ste jo prejeli ob prodaji Centuriona? Je njen priliv razviden iz bilance VK Holdinga?

Višina kupnine je določena v prodajni pogodbi, vsebina pogodbe je poslovna skrivnost in je enostransko ne smemo razkrivati.

Računovodski izkazi družbe VK holding d.o.o. vsebujejo knjižbe vseh poslovnih dogodkov ter vsa potrebna razkritja in so sestavljena v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi.

6. Je VK Holding od podjetja Centurion v zadnjih letih kadarkoli odkupoval terjatve do njegovih dolžnikov?

Ne, VK Holding d.o.o. v zadnjih letih ni odkupoval terjatev Centuriona do njegovih dolžnikov. Res pa je, da je bil del kupnine za poslovni delež v Centurionu plačan s prenosom terjatev Centuriona na VK Holding. VK Holding je nato pooblastil odvetniško pisarno v BiH za izterjavo teh terjatev.

7. Ali je podjetje VK Holding pri odkupovanju terjatev, lastniških deležev ali pri nepremičninskih poslih kadarkoli poslovalo s podjetji iz off-shore držav?

Ne, ni. A v izogib nesporazumom vas vljudno prosim, da vaše vprašanje bolj natančno opredelite. Namreč, iz vašega vprašanja ni razvidno, kaj razumete pod navedbo »podjetja iz off-shore držav«.

Ne spreglejte