SiolNET. Planet TV Planet na obisku
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob omembi vina verjetno le malokdo pomisli na ta slovenski kraj, toda ...

0,78

termometer

Martinov konec tedna je pred vrati. Si želite kozarec mladega vina privoščiti kje drugje kot v dobro znanih slovenskih vinorodnih krajih? Suzana Kozel vam bo v petkovi rubriki Planet na obisku razkrila manj znano lokacijo, kjer vas čakajo izredno gostoljubni vinarji.

Po gričih okoli Šmartnega ob Paki so posejane lično urejene in obnovljene zidanice. Tukaj se vse vrti okoli svetega Martina, saj se lahko pohodništva željni obiskovalci odpravijo na pohod po Martinovi poti, v Špančevi zidanici, eni najstarejših pri nas, kjer kletari že šesta generacija, pa vam postrežejo s slastno martinovo pojedino. Prisostvovali smo tudi čarobnemu dogajanju v kleti, ko se mošt spremeni v vino.

Planet na obisku: Šmartno ob Paki

Biti vinogradnik v tem delu Slovenije ni lahko. Prisojne lege so odlične za trto, a so strmi vinogradi težki za obdelavo. O tem priča tudi zgodba legendarnega slovenskega nogometnega trenerja Bojana Prašnikarja, ki si je v svojem vinogradu ob grdem padcu zlomil kolk. Zaradi tega ima zdaj, ko je upokojen, še vedno raje nogomet kot trto.

Planet na obisku: Šmartno ob Paki

Domačin iz Šmartnega ob Paki žari od življenjske energije. Še vedno spremlja mlade nogometaše na domačem nogometnem igrišču, kjer je tudi sam začel zavidljivo kariero. Z njim smo klepetali tudi o njegovem poznanstvu z Angelo Merkel in drugimi nemškimi politiki, ki ga poznajo in cenijo bolj kot slovenske državnike.

Zdi se, da se v Šmartnem ob Paki vse vrti okoli vina in športa. Iz teh krajev prihaja tudi smučarka Ana Drev, ki pravi, da smo Slovenci vendarle bolj opiti od športnih zmag kot vina.

Planet na obisku: Šmartno ob Paki

Se najboljša veleslalomistka zadnjih let po grdi poškodbi kolena letos vrača na bele strmine in napoveduje nove zmage? Ne zamudite rubrike Planet na obisku ob 18. uri.

Ne zamudite rubrike Planet na obisku, ki je v okviru informativne oddaje Planet 18 na sporedu vsak petek.

Oglejte si še:

Planet na obisku: Vitanje Planet TV V slovenskem vesoljskem središču, kjer se tudi goslarji ravnajo po luni #video Planet na obisku: Velike Lašče Planet TV Trubarjev rojstni kraj, kjer si lahko privoščite medvedov golaž #video Planet na obisku: Rogaška Slatina Planet TV Slovenski zdraviliški biser, kjer zapisi v cirilici niso naključje #video
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin