SiolNET. Planet TV Planet na obisku
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trubarjev rojstni kraj, kjer si lahko privoščite medvedov golaž #video

0,56

termometer

Planet na obisku se ta teden mudil v Velikih Laščah, rojstnem kraju velikega reformatorja in očeta slovenskega knjižnega jezika Primoža Trubarja.

Na Trubarjevi domačiji je zaradi bližajočega se dneva reformacije še posebej živahno, dvorišče polnijo učenci iz vse Slovenije. Trubar tam res zaživi. O njegovem izjemnem prispevku ter prvih slovenskih tiskanih knjigah Katekizmu in Abecedniku, ki ju je dal Slovencem, je zagotovo bolj zanimivo poslušati v kraju, kjer je bil rojen, kot pa v šolskih klopeh. Kako revolucionarno se sliši, da si je Primož Trubar že pred petsto leti želel, da bi bili njegovi rojaki izobraženi in da bi razmišljali s svojo glavo. Več takih "Primožev" bi potrebovali danes.

Planet na obisku: Velike Lašče | Foto:

Sicer pa Velike Lašče, zaznamovane z velikimi pisateljskimi imeni, poleg kulturne vsebine ponujajo še marsikaj. Le streljaj od Ljubljane – ljudje se tam nimajo ne za Notranjce ne Dolenjce – je pokrajina, prepletena z gozdovi in širokimi travniki, raj za jahače. S konjskega hrbta je pogled na življenje videti popolnoma drugače. V Velikih Laščah, ki so jih nekoč oblegali Turki, lahko na gradu Turjak še vedno najdete viteze, med konji pa tudi čistokrvne arabce. Mi smo se čez travnike v lahnem kasu podali na hrbtu belega lepotca!

Planet na obisku: Velike Lašče | Foto:

Ko se jahač utrudi, pa predlagamo, da zavije h gostilničarju na divjačinski golaž. Najbolj cenjen je medvedov, sladkega okusa in posebne cene. Rjavi medved je poleg volka glavna zver, ki živi v tamkajšnjih gozdovih. Tistim, ki se boste podali po poteh Primoža Trubarja in iskali kulinarično izkušnjo, pa bodo domačini v lončenih posodah postregli proseno kašo s suhimi slivami, glavno jed iz Trubarjevih časov.

Planet na obisku: Velike Lašče | Foto:

Oglejte si še:

Rogaška Slatina Planet TV Slovenski zdraviliški biser, kjer zapisi v cirilici niso naključje #video Planet na obisku Planet TV Majhen koroški kraj, iz katerega prihaja kar sedem olimpijcev #video
 

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin