Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 4. 2023,
9.19

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

6

Natisni članek

zaposleni delovni čas delovnik delo Planet 18 Planet TV

Sreda, 26. 4. 2023, 9.19

1 leto

Planet 18

Koliko časa ste na malici? Nov zakon, novi pomisleki. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

6

Evidentiranje ure prihoda, čas odhoda, odmora, ur v posebnih pogojih. Zakon Luke Mesca o evidencah na področju dela in socialne varnosti v praksi prinaša številne pomisleke. Kako ga bodo izvajali delodajalci?

Planet 18
Planet TV Po enem letu: kako uspešna je vlada? #video

Poteza vladajoče koalicije, ki je močno dvignila prah. To je strel v koleno, pravijo nekateri delodajalci o noveli zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Novela, ki so jo poslanci potrdili ta teden, začne veljati čez pol leta. Med drugim predvideva beleženje dodatnih podatkov o delovnem času in uvaja obvezne elektronske evidence za kršitelje. Izjem ni. S tem pa delodajalci niso zadovoljni – medtem ko gre v nekaterih panogah za povsem običajno prakso pri izmenskem delu, je v drugih dejavnostih takšno beleženje enostavno neizvedljivo in velik korak nazaj.

Slovensko javnost je v zadnjem obdobju pretreslo več primerov izkoriščanja delavcev. Afera v podjetjih Marinblu in Selea, zgodba o šiviljah v pomurskem podjetju Moda Mi&Lan, pred mesecem dni pa poročilo inšpektorata za delo o izkoriščanju delavcev tuje agencije pri največjem slovenskem trgovcu. Vsi primeri kažejo enako sliko: izkoriščani delavci, ki so delali tudi dvakrat več od dovoljenega števila ur.

Zato je takrat minister za delo Luka Mesec napovedal korenite spremembe glede beleženja delovnega časa, ki zdaj začenjajo veljati. To pa je sprožilo buren odziv javnosti.

Vodenje evidenc delovnega časa na dnevni ravni je sicer obvezno že zdaj, po novem pa bo treba beležiti še podrobnejše podatke, kar si nekateri težko predstavljajo.

In katere so novosti, ki jih bodo morali delodajalci beležiti? Uro prihoda na delo in čas odhoda z dela, zapis odmorov oz. časa za malico, ure v posebnih pogojih in v neenakomerno razporejenem delovnem času. Kar je seveda enostavno za tiste, ki opravljajo izmensko delo, in nekoliko bolj zapleteno za tiste, ki opravljajo storitve ali delajo na terenu.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: sindikata dostavljavcev ter podporniki bodo vodstvoma Wolta in Glova odnesli zahtevo k pristopu h kolektivnim pogajanjem. Po včerajšnjem protestu kmetov v prestolnici kmetijska ministrica vztraja: dogovor s kmeti je mogoč. Ter tudi o kršenju delavskih pravic. Ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Kot v filmu: skupina, ki usposablja morilce za kavaški klan #video
Planet 18
Planet TV Pri ustvarjanju selfijev največ utopitev in padcev
Planet 18
Planet TV Bomo lahko za Pogačarja poleti navijali na Touru? #video
   Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte