SiolNET. Planet TV Novosti
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Istanbulska nevesta

Turške neveste morajo pred poroko zajokati #foto

0,65

termometer

Istanbulska nevesta

Priljubljena serija Istanbulska nevesta je res zvesta svojemu naslovu, saj je pred nami že tretja poroka, ki jo spremlja tudi tradicionalni obred s kano. Ta simbolizira nevestino slovo od svoje družine, zato ga skoraj obvezno spremlja jok. Na obredu bi morala biti prisotna tudi tašča, njena odsotnost pa bo med bodočima zakoncema povzročila nemalo napetosti ...

Tokrat se bo v Istanbulski nevesti poročila Surejina tesna prijateljica Dilara, katere razmerje z nepredvidljivim Ademom se zdi vse prej kot harmonično. Tudi poročni dan bo prinesel napetosti, saj je Dilara zagotovila, da noče tradicionalnega obreda s kano, ki ji ga je hotela pripraviti bodoča tašča, nato pa so jo z njim presenetile prijateljice. To bo taščo znova spravilo v jok, bodočega moža pa v bes ...

Istanbulska nevesta

Obred z globokim simbolnim pomenom

Dandanes se je poslikava s kano sicer tudi v Turčiji spremenila v nekakšno dekliščino s sodobno glasbo in plesom, v Istanbulski nevesti pa so sledili tradicionalni različici običaja, ki ima v Turčiji globok pomen.

Obred za nevesto se odvije dan ali dva pred poročno slovensnostjo, ko se zberejo sorodnice kot prijateljice vseh starosti in se poslovijo od neveste. Prepevanje ljudskih pesmi nevesta praviloma pospremi s solzami, ki imajo prav tako simbolni pomen.

Istanbulska nevesta

Večer se odvija ob soju sveč, nevesta pa je praviloma oblečena v tradicionalno oblačilo v rdeči barvi, njen obraz pa je pred stikom s kano pokrit z rdečim pajčolanom. Ena od žensk drži pladenj s kano, druge sveče, medtem ko hodijo okoli neveste in ji prepevajo žalostne pesmi, saj bo zapustila dom.

Temnejši kot je madež kane, bolje bo tašča sprejela nevesto

Nato nevesti, ki sedi v središču, v dlan položijo barvilo rastline ter zlatnik, ki naj bi paru prinesel blaginjo, roko pa ovijejo v blago. Nevesta naj bi kano v dlani držala čim dlje, da je obarvanost dlani temnejša. Temnejša kot je barva, bolje bo tašča sprejela nevesto.

Istanbulska nevesta

Praviloma bi morala nevesti kano v dlan nanesti njena tašča, a v Istanbulski nevesti je to vlogo prevzela Sureja, kar bo tik pred poroko povzročilo napetost med Dilaro in Ademom.

Kako se bo odvijal poročni obred ob prisotnosti družine Boran in le kaj bo prinesel nov pogovor med Farukom in Surejo pa preverite že nocoj ob 20. uri na Planetu!
Istanbulska nevesta Planet TV Že tretja nevesta v TV-uspešnici #foto Istanbulska nevesta Planet TV Igra zlobneža, v resnici pa velja za turškega Johna Lennona #video Istanbulska nevesta Planet TV Nova podoba pobegle neveste #foto
Istanbulsko nevesto lahko na Planetu spremljate od ponedeljka do četrtka ob 20. uri, ob ponedeljkih kar v dveh delih zapored!
Spremljajte nas na omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in YouTube.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin