Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

Tina Pirnat Bar na Planet TV Cocktail Party koktajl Bar

Sreda, 10. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Bar

Top trije jesenski koktajli #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
koktajl

Hladno jesensko vreme kar kliče po mojstrsko sestavljenih koktajlih, ki te pogrejejo. Začinjeni z jabolčnikom, bučnim pirejem in drugimi jesenskimi okusi, so te pijače kot nalašč za toplo sprostitev ali popestritev večerne zabave ob kaminu s prijatelji. Trendi jesenskih koktajlov se spreminjajo, tako kot se spreminja moda. Letos je med najpopularnejšimi okusi starani rum.

Mojstrica mešanja pijač Tina Pirnat nam je pojasnila, da so jesenski v nasprotju s poletnimi koktajli, ki so sveži in lahki, zelo polni in bolj na sladki strani. Prav tako je razlika v uporabi osnovnih žganj. Poletni temeljijo na vodki, ginu in belem rumu, jesenski pa se bohotijo s temnimi žganji, kot so viski, konjak, bourbon in temni rum. Za ta jesenski čas so odlični koktajli, ki so topli tako po barvi kot okusu in temperaturi. Super pika na i so koktajli z grenčicami.

Nižje temperature načeloma pomenijo tudi več časa, preživetega v notranjih prostorih, in ta čas v letu je super priložnost, da prijatelje povabiš k sebi na razvajajoče koktajle, ki jih je zelo enostavno pripraviti doma. Sestavine, s katerimi to jesen ne morete zgrešiti, so buče, jabolka, cimet, mandlji in slive.

Tina Pirnat za top tri jesenske koktajle, ki si jih doma z malo spretnosti in domišljije lahko pripravimo tudi sami, priporoča naslednje.

NEGRONI

koktajl | Foto:

Negroni je ikoničen italijanski koktajl iz gina, zeliščnega likerja in sladkega vermuta, navadno okrašen in postrežen s pomarančno lupino ali pomarančno rezino.

0,03 l gina

0,03 l zeliščnega likerja

0,03 l sladkega vermuta

 

HOT TODDY

koktajl | Foto:

Pijača, znana tudi kot vroči viski, spada med jesenske pijače, ki zdravijo ali lajšajo prehlad. Vse sestavine odlijemo v skodelico, napolnimo z vrelo vodo in mešamo, dokler se med ne raztopi. Okrasimo s cimetovo palčko in rezino limone. Po navadi se ga pije zvečer, preden se odpravimo spat, odličen pa je tudi v hladnem deževnem večeru. V kategorijo ''zdravilcev'' poleg Hot Toddyja spadata tudi Penicillin in Spicy Bloody Mary.

0,03 l bourbona

1 JŽ medu

2 ČŽ svežega limonovega soka

0,5 dcl vroče vode

 

PUMPKIN WHITE RUSSIAN

koktajl | Foto:

Malce zahtevnejši, a zato res okusen, je Pumpkin White Russian. Odlična kombinacija vodke, kavnega likerja in bučnega pireja bo koktajl izstrelila med zmagovalce večera. Vse sestavine zlijemo v mešalnik za koktajle, ki je napolnjen z ledom. Stresamo in nato precedimo v kozarec, napolnjen z ledom.

0,05 l vodke

0,03 l kavnega likerja

0,03 l tekoče smetane

1 JŽ bučnega pireja

Če vam bolj kot zabava s prijatelji ustreza romantičen večer v dvoje ob kaminu in s toplimi odejami, si lahko pripravite koktajle s penino, kot je na primer Cosmo Kiss (brusnični sok, špric limete in desertno vino ali penina).

Jesenski koktajli so torej odličen recept za hladne dni, prav tako pa so odlični za popestritev dneva ali večera. Za dodatno začinjenost jih lahko okrasite in postrežete z gorečo limeto in prekajenim rožmarinom. Navdušila vas bosta tako vonj kot videz.

 

Za dodatne ideje o top pijačah in koktajlih spremljajte oddajo Bar od torka do sobote ob 21. uri.
Bar
Planet TV Zdaj imate priložnost, da barovce zaslišite o vseh perečih zadevah!
Bar
Planet TV Kdaj lahko v Baru obiščete vašega najljubšega barovca?
Ne spreglejte